Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη-μέλη που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Σημειώνεται ότι πέντε χώρες της Ε.Ε., η Ιταλία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.
Ωστόσο, εάν ο κατώτατος μισθός συνυπολογιστεί με βάσει τις μονάδες της αγοραστικής δύναμης, τότε η Ελλάδα πέφτει στην κατάταξη και βρίσκεται πλέον μόνο πάνω από τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Σλοβακία.
Ο «συνδυασμός» κατώτατου μισθούς και τιμών
Ο κατώτατος μισθός στη χώρα ανέρχεται στα 713 ευρώ ενώ ο υψηλότερος καταγράφεται στο Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ. Ο χαμηλότερος είναι στη Βουλγαρία με 399 ευρώ.
Αν, ο κατώτατος μισθός υπολογισθεί με βάση μονάδες αγοραστικής δύναμης, αν δηλαδή ληφθεί υπόψη το επίπεδο τιμών, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση (μεταξύ των 22) με 947,26 μονάδες.
Με τη σύγκριση αυτή, χώρες που έχουν μικρότερο κατώτατο μισθό σε ευρώ, όπως η Ρουμανία, ξεπερνούν την Ελλάδα, επειδή το επίπεδο των τιμών των προϊόντων είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος μόνο από αυτόν της Βουλγαρίας (717,14 μονάδες), της Λετονίας (776,38 μονάδες) και της Σλοβακίας (779,96 μονάδες).
Στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα, κινείται ο κατώτατος μισθός στην Τσεχία (947,91 μονάδες) και στην Ουγγαρία (947,91 μονάδες).