Δεν θα ήταν υπέροχο αν ήξερες ακριβώς ποιες ερωτήσεις θα σε ρωτούσε ο υπεύθυνος προσλήψεων στην επόμενή σου συνέντευξη για δουλειά;
Αν και δεν συνιστούμε να έχεις έτοιμες και τυποποιημένες απάντησεις, σου προτείνουμε να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να νιώσεις άνετα με τις ερωτήσεις, να δεις τι πραγματικά αναζητούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων και τι χρειάζεται ώστε να δείξεις ότι είσαι το πιο κατάλληλο άτομο για τη θέση.
Δες πιο κάτω μια λίστα με περισσότερες από 40 συχνές ερωτήσεις συνεντεύξεων και συμβουλές για την κατάλληλη απάντηση για την καθεμία από αυτές:
Κλασικές ερωτήσεις
Αυτές οι ερωτήσεις αφορούν στα βασικά στοιχεία που θέλουν να μάθουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων για κάθε υποψήφιο/α: ποιος/α είσαι, γιατί είσαι κατάλληλος/η για τη θέση και σε τι είσαι καλός/ή. Μπορεί να μην σου ζητηθούν ακριβώς αυτές οι ερωτήσεις με αυτές ακριβώς τις λέξεις, αλλά εάν έχεις τις απαντήσεις στο μυαλό σου, θα είσαι έτοιμος/η για οποιαδήποτε ερώτηση.
1. Πες μου λιγα πράγματα για εσένα
Αυτή η ερώτηση μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά δεν είναι τόσο! Είναι μια κρίσιμη ερώτηση, που όμως πολλοί υποψήφιοι δεν προετοιμάζονται για να την απαντήσουν κατάλληλα. Μην δώσεις πλήρες ιστορικό της προηγούμενής σου απασχόλησης ή της προσωπικής σου ζωής. Αντ’ αυτού, δώσε ένα στοιχείο, που να είναι περιεκτικό και συναρπαστικό και να δείχνει ακριβώς γιατί είσαι ο/η πιο κατάλληλος/η για τη δουλειά. Η σύμβουλος σταδιοδρομίας του ΜΙΤ, Lily Zhang, προτείνει να μιλήσεις πρώτα για το παρόν, μετά για το παρελθόν και στο τέλος για το μέλλον. Ναι, με αυτή τη σειρά! Συγκεκριμένα, μίλησε λίγο για τον ρόλο που έχεις τώρα (συμπεριλαμβανομένου του πώς αυτός ο ρόλος συνδέεται με τη θέση, καθώς και τις επιτυχίες σου στον τωρινό σου ρόλο) και δώσε ένα ιστορικό για το πώς έφτασες εκεί και τη σχετική εμπειρία που έχεις. Τέλος, ανάφερε γιατί θες αυτή τη δουλειά και γιατί πρέπει να είσαι εσύ αυτός/ή που θα προσληφθεί.
2. Πώς έμαθες για αυτή τη θέση;
Μια άλλη – φαινομενικά εύκολη – ερώτηση, που είναι στην πραγματικότητα μια τέλεια ευκαιρία να ξεχωρίσεις και να δείξεις το πάθος σου και τη σύνδεσή σου με την εταιρεία. Για παράδειγμα, εάν έμαθες για τη θέση μέσω ενός φίλου ή μιας επαγγελματικής επαφής, ανάφερε το όνομα και στη συνέχεια πες γιατί σε ενθουσίασε η συγκεκριμένη θέση εργασίας. Εάν ανακάλυψες την εταιρεία μέσω μιας εκδήλωσης ή ενός άρθρου, πες το. Ακόμη και αν βρήκες τη θέση μέσω ενός job board, όπως οι περισσότεροι υποψήφιοι, πες συγκεκριμένα τι ήταν αυτό που σου τράβηξε την προσοχή.
3. Γιατί θες να εργαστείς στην εταιρεία μας;
Aπόφυγε τις γενικές απαντήσεις! Εάν αυτό που λες μπορεί να ειπωθεί για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή εάν η απάντησή σου σε κάνει να ακούγεσαι σαν κάθε άλλος/η υποψήφιος/α, χάνεις την ευκαιρία να ξεχωρίσεις. Κάνε την έρευνά σου και επισήμανε αυτό που θεωρείς ότι κάνει την εταιρεία μοναδική και αυτό που πραγματικά σε ενδιαφέρει. Μίλησε για το πώς έχεις παρακολουθήσει την εταιρεία να αναπτύσσεται και να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Επικεντρώσου στις ευκαιρίες της εταιρείας για μελλοντική ανάπτυξη και στο πώς μπορείς να συνεισφέρεις εσύ σε αυτό. Ό,τι και να επιλέξεις να απαντήσεις, φρόντισε να είσαι συγκεκριμένος/η. Αν έχεις φτάσει στο στάδιο της συνέντευξης, αλλά δεν ξέρεις γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρεία, ίσως αυτή η θέση να μην είναι η κατάλληλη για εσένα.
4. Γιατί θέλεις αυτή τη θέση;
Οι εταιρείες θέλουν να προσλάβουν άτομα που είναι παθιασμένα με τη δουλειά, οπότε πρέπει να έχεις μια καλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αρχικά, πες μερικούς βασικούς παράγοντες που καθιστούν τη θέση κατάλληλη για εσένα (π.χ. Λατρεύω την υποστήριξη πελατών, γιατί μου αρέσει η συνεχής ανθρώπινη αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και η ικανοποίηση του να βοηθάς κάποιον να λύσει ένα πρόβλημα) και μετά μοιράσου τους λόγους για τους οποίους σου αρέσει η εταιρεία (π.χ. Ήμουν πάντα παθιασμένος/η με την εκπαίδευση και νομίζω ότι μπορώ να κάνω πολύ καλά πράγματα στο πεδίο αυτό).
5. Γιατί να σε προσλάβουμε;
Αυτή η ερώτηση φαίνεται λίγο εκφοβιστική! Αλλά αν σου ζητηθεί, είσαι τυχερός/ή. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πουλήσεις τον εαυτό σου και τις δεξιότητές σου. Ο σκοπός σου εδώ είναι να δώσεις μια απάντηση που να καλύπτει τρία πράγματα: 1. ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά και να είσαι αποδοτικός/ή, 2. ότι θα ταιριάξεις με την ομάδα και θα γίνεις μέρος αυτής και 3. ότι είσαι η καλύτερη επιλογή από τους/τις υπόλοιπους/ες υποψήφιους/ες.
6. Ποια είναι τα πιο δυνατά σου σημεία;
Αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μιλήσεις για κάτι που σε κάνει ιδανικό για αυτόν τον ρόλο. Σκέψου την ποιότητα και όχι την ποσότητα! Με άλλα λόγια, μην χρησιμοποιήσεις μια μεγάλη λίστα επίθετων που πιθανόν να καταντήσει κουραστική. Αντ’ αυτού, επίλεξε μία ή μερικές (ανάλογα με την ερώτηση) συγκεκριμένες ιδιότητες που σχετίζονται με αυτήν τη θέση και παρουσίασέ τις με παραδείγματα. Οι ιστορίες είναι πάντα πιο αξέχαστες από τις γενικεύσεις. Αν υπάρχει κάτι που ήθελες να αναφέρεις προηγουμένως, αλλά δεν είχες την ευκαιρία, αυτή θα ήταν η τέλεια στιγμή.
7. Ποιες θεωρείς ότι είναι οι αδυναμίες σου;
Αυτό που πραγματικά προσπαθεί να κάνει ο υπεύθυνος προσλήψεων με αυτήν την ερώτηση – πέρα από τον προσδιορισμό σημαντικών περιορισμών, αδυναμιών – είναι να δει την αυτογνωσία και την ειλικρίνειά σου. Συνεπώς, το Δεν μπορώ να τηρήσω προθεσμίες δεν είναι επιλογή, αλλά ούτε και το Τίποτα! Είμαι τέλεια/ος!. Εξασφάλισε μια ισορροπία με το να σκεφτείς κάτι με το οποίο παλεύεις αλλά προσπαθείς να βελτιώσεις. Για παράδειγμα, ίσως δεν είχες ποτέ δυναμική δημόσια ομιλία ή νιώθεις άβολα να μιλάς σε ευρύ κοινό, αλλά πρόσφατα παρακολούθησες κάποιο σχετικό course που σε βοήθησε ή έκανες practice.
Ερωτήσεις σχετικά με την προϋπηρεσία σου
Το επίκεντρο οποιασδήποτε συνέντευξης εργασίας είναι η προϋπηρεσία σου: αυτό που έχεις πετύχει, πώς το πέτυχες ή αν απέτυχες (και πώς το αντιμετώπισες) και πώς συμπεριφέρθηκες σε άλλα εργασιακά περιβάλλοντα. Εάν προετοιμάσεις μερικές ευέλικτες ιστορίες να πεις για το ιστορικό της εργασίας σου και εξασκηθείς να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά σου, θα είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις.
8. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σου επίτευγμα;
Τίποτα δεν λέει «προσλάβετέ με» καλύτερα από ένα ιστορικό για την επίτευξη καταπληκτικών αποτελεσμάτων σε προηγούμενες δουλειές, οπότε μην ντραπείς, όταν κληθείς να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση! Ένας πολύ καλός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο STAR: κατάσταση (situation), εργασία (task), δράση (action), αποτελέσματα (results). Μίλησε για την κατάσταση και το έργο που έπρεπε να ολοκληρώσεις για να καταλάβει ο ακροατής το πλαίσιο περιβάλλοντος (π.χ. Στην τελευταία μου δουλειά ως αναλυτής, ο ρόλος μου ήταν να διαχειριστώ τη διαδικασία τιμολόγησης) και στη συνέχεια περίγραψε τι έκανες (δράση) και τι πέτυχες (αποτέλεσμα): Σε ένα μήνα, απλοποίησα τη διαδικασία, η οποία έσωσε στη ομάδα μου, που αποτελείται από δέκα άτομα, πολλές ώρες εργασίας κάθε μήνα και μείωσε τα σφάλματα στα τιμολόγια κατά 25%.
9. Πές μου για μια πρόκληση ή σύγκρουση που αντιμετώπισες στη δουλειά και πώς τη διαχειρίστηκες
Πιθανότατα δεν θέλεις να μιλήσεις για συγκρούσεις που είχες στη δουλειά κατά τη διάρκεια συνέντευξης εργασίας. Αλλά αν σου ζητηθεί, μην προσποιηθείς ότι δεν είχες ποτέ συγκρούσεις ή προβλήματα. Να είσαι ειλικρινής σχετικά με μια δύσκολη κατάσταση που έχεις αντιμετωπίσει (αλλά χωρίς να αναφερθείς σε λεπτομέρειες που θα μοιραζόσουν με έναν φίλο σου). Ο σκοπός της ερώτησης είναι να διαπιστώσουν ότι είσαι πρόθυμος/η να αντιμετωπίσεις τέτοιου είδους ζητήματα εκ των προτέρων και να κάνεις μια ειλικρινή προσπάθεια να βρεις μια λύση. Μείνε ήρεμος/η και με επαγγελματισμό, καθώς αφηγείσαι την ιστορία (και απάντησε σε τυχόν επόμενες ερωτήσεις). Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο μιλώντας για την επίλυση του θέματος και πες τι θα έκανες διαφορετικά την επόμενη φορά, για να δείξεις ότι είσαι ανοιχτός/η στη μάθηση από δυσάρεστες εμπειρίες που μπορεί να είχες στο παρελθόν.
10. Πες μου μια περίπτωση που έδειξες δεξιότητες ηγεσίας
Δεν χρειάζεται να έχεις έναν φανταχτερό τίτλο για να δείξεις ικανότητες ηγεσίας. Σκέψου μια στιγμή που προχώρησες σε ένα έργο, πήρες την πρωτοβουλία να προτείνεις μια εναλλακτική διαδικασία ή παρακίνησες την ομάδα σου να κάνει κάτι. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τη μέθοδο STAR για να διηγηθείς μια ιστορία, δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες για να δημιουργηθεί μια εικόνα και βεβαιώσου ότι έχεις εξηγήσει το αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, ξεκαθάρισε γιατί λες αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία.
11. Πες μου για μια φορά που διαφώνησες με μια απόφαση που ελήφθη στη δουλειά
Το ιδανικό εδώ είναι ο τρόπος που χειριστήκες μια επαγγελματική διαφωνία και τι έμαθες από την εμπειρία αυτή. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς ξεκινάς και τελειώνεις την απάντησή σου. Για να ξεκινήσεις, κάνε μια σύντομη δήλωση για να πλαισιώσεις την υπόλοιπη απάντησή σου. Για παράδειγμα: Έμαθα νωρίς στην επαγγελματική μου καριέρα ότι είναι εντάξει να διαφωνώ, αν μπορώ να το τεκμηριώσω με στοιχεία. Και για να κλείσεις δυναμικά, μπορείς είτε να δώσεις μια περίληψη είτε να μιλήσεις εν συντομία για το πώς αυτό που έμαθες από αυτή την εμπειρία θα σε βοηθήσει στη θέση εργασίας που διεκδικείς τώρα.
12. Πες μου για μια φορά που έκανες λάθος
Πιθανότατα δεν είσαι πολύ πρόθυμος/η να μοιραστείς λάθη, όταν προσπαθείς να εντυπωσιάσεις το άτομο που σου παίρνει συνέντευξη για μια νέα δουλειά!. Αλλά το να μιλάς “σωστά” για ένα λάθος μπορεί να σε βοηθήσει. Το κλειδί είναι να είσαι ειλικρινής, χωρίς να κατηγορείς άλλους ανθρώπους και, στη συνέχεια, να εξηγήσεις τι έμαθες από το λάθος σου και ποιες ενέργειες πραγματοποίησες για να διασφαλίσεις ότι δεν θα συνέβαινε ξανά. Στο τέλος της ημέρας, οι εργοδότες αναζητούν άτομα που έχουν αυτογνωσία, δέχονται κριτική και ενδιαφέρονται να βελτιωθούν.
13. Πες μου για μια φορά που απέτυχες
Βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει μια πραγματική αποτυχία, για την οποία μπορείς να μιλήσεις ειλικρινά. Ξεκίνα κάνοντας σαφές τι είναι η αποτυχία για εσένα και πως την ορίζεις. Στη συνέχεια, τοποθέτησε την ιστορία σου σε σχέση με αυτόν τον ορισμό και εξήγησε τι συνέβη. Τέλος, μην ξεχάσεις να μοιραστείς ό,τι έχεις μάθει από αυτό. Είναι σημαντικό να δείξεις ότι αποκόμισες κάτι θετικό από αυτήν την εμπειρία.
14. Γιατί θέλει να φύγεις από τη δουλειά που έχεις τώρα;
Είναι δύσκολο ερώτημα αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σου ζητηθεί. Διατήρησε σίγουρα ένα θετικό τόνο. Δείξε ότι είσαι πρόθυμος/η να εκμεταλλευτείς νέες ευκαιρίες και ότι ο ρόλος για τον οποίο είσαι σε συνέντευξη είναι ο πιο κατάλληλος για εσένα. Για παράδειγμα, Θα ήθελα πραγματικά να συμμετέχω στην ανάπτυξη προϊόντων από την αρχή έως το τέλος και ξέρω ότι θα έχω αυτήν την ευκαιρία εδώ. Αν είχες απολυθεί από την τελευταία σου δουλειά, δώσε μια σύντομη απάντηση γιατί έγινε αυτό.
15. Γιατί απολύθηκες;
Εάν έχασες τη δουλειά σου λόγω απολύσεων, μπορείς απλώς να πεις, Η εταιρεία αναδιοργανώθηκε/συγχωνεύθηκε και δυστυχώς η θέση/τμήμα μου είχε εξαλειφθεί. Τι γίνεται όμως αν απολύθηκες για λόγους απόδοσης; Το καλύτερο είναι να είσαι ειλικρινής (ο κόσμος που αναζητά εργασία είναι μικρός). Ανάφερέ το ως μια μαθησιακή εμπειρία. Πες ότι έχεις ωριμάσει και πώς προσεγγίζεις τη δουλειά και τη ζωή σου τώρα αποτελεσματικά. Και αν μπορείς να απεικονίσεις την ανάπτυξή σου ως πλεονέκτημα γι’ αυτή τη δουλειά, ακόμα καλύτερα.
16. Γιατί υπάρχει κενό διάστημα στο βιογραφικό σου;
Ίσως φρόντιζες τα παιδιά ή τους γονείς σου ή ταξίδευες. Ίσως σου πήρε πολύ χρόνο για να βρεις την κατάλληλη δουλειά. Όποιος και αν είναι ο λόγος, θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η να συζητήσεις τα κενά στο βιογραφικό σου. Το κλειδί είναι να είσαι ειλικρινής, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστείς περισσότερες λεπτομέρειες απ’ όσες θέλεις. Εάν υπάρχουν δεξιότητες ή ικανότητες που έχεις αποκτήσει στον χρόνο σου μακριά από την εργασία – μέσω εθελοντισμού ή ανταπόκρισης σε μια προσωπική κρίση – μπορείς να μιλήσεις για το πώς αυτές θα σε βοηθήσουν να υπερέχεις στον νέο σου ρόλο.
17. Μπορείς να εξηγήσεις γιατί αλλάξες σταδιοδρομία;
Πάρε μια βαθιά ανάσα και εξηγήσε να εξηγείς στον/στην διευθυντή/ρια πρόσληψης γιατί έχεις πάρει τις συγκεκριμένες αποφάσεις σταδιοδρομίας. Δώσε μερικά παραδείγματα για το πώς η προηγούμενη εμπειρία σου μεταφέρεται στον νέο σου ρόλο. Eίναι συχνά πoλύ εντυπωσιακό όταν ένας υποψήφιος μπορεί να δείξει πως μια φαινομενικά άσχετη εμπειρία είναι τελικά πολύ σχετική με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεται.
18. Ποιος είναι ο μισθός σου τώρα;
Μην πανικοβληθείς με την ερώτηση αυτή – υπάρχουν πολλές πιθανές στρατηγικές τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να παρακάμψεις την ερώτηση, λέγοντας το εξής: Πριν συζητήσω οποιονδήποτε μισθό, θα ήθελα πραγματικά να μάθω περισσότερα σχετικά με το τι συνεπάγεται με αυτό τον ρόλο. Έχω κάνει πολλή έρευνα για τη συγκεκριμένη εταιρεία και είμαι βέβαιος/η ότι είναι η κατάλληλη. Θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα ποσό που είναι δίκαιο και για τους δύο. Μπορείς επίσης να διαμορφώσεις ξανά την ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες ή τις απαιτήσεις του μισθού σου ή να επιλέξεις να μοιραστείς το ποσό του μισθού σου εάν νομίζεις ότι θα λειτουργήσει υπέρ σου.
19. Τι σου αρέσει λιγότερο στη δουλειά σου;
Απάντησε προσεκτικά! Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να αφήσεις να εννοηθεί ότι δεν σου αρέσει τίποτα στην τρέχουσα εταιρεία που εργάζεσαι ή πόσο αντιπαθείς το αφεντικό σου ή τους συναδέλφους σου. Ο ευκολότερος τρόπος για να χειριστείς αυτήν την ερώτηση με ηρεμία είναι να εστιάσεις σε μια ευκαιρία που η θέση για την οποία κάνεις συνέντευξη σου προσφέρει και την οποία δεν μπορείς να έχεις στην τωρινή σου δουλειά. Μπορείς να διατηρήσεις τη συνομιλία θετική και να τονίσεις γιατί έχεις τόσο ενθουσιασμό για τη δουλειά αυτή.
Ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό σου και τους στόχους σου
Μια άλλη κρίσιμη πτυχή μιας συνέντευξης είναι η γνωριμία με τον/την υποψήφιο/α. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιθανότατα θα συναντήσεις ερωτήσεις σχετικά με το πώς εργάζεσαι, τι ψάχνεις (σε μια εργασία, μια ομάδα, μια εταιρεία και ένα διευθυντή) και ποιοι είναι οι στόχοι σου. Είναι καλό σημάδι ότι οι υπεύθυνοι πρόσληψης θέλουν να βεβαιωθούν ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η. Χρησιμοποίησέ το ως ευκαιρία!
20. Τι ψάχνεις σε μια νέα θέση;
Ιδανικά ανάφερε τα ίδια πράγματα που προσφέρει η συγκεκριμένη θέση. Να είσαι συγκεκριμένος/η.
21. Τι είδους περιβάλλον εργασίας προτιμάς;
Ιδανικά ένα παρόμοιο με το περιβάλλον της εταιρείας στην οποία υποβάλλεις αίτηση. Κάνε την έρευνά σου!
22. Ποιο είναι το στυλ διοίκησής σου;
Οι καλύτεροι ηγέτες είναι ισχυροί αλλά ευέλικτοι και αυτό ακριβώς θέλεις να δείξεις στην απάντησή σου. Σκέψου κάτι σαν αυτό: Ενώ κάθε κατάσταση και κάθε μέλος της ομάδας απαιτεί μια διαφορετική στρατηγική, τείνω να προσεγγίζω τις σχέσεις των υπαλλήλων μου/της ομάδας μου ως προπονητής …. Στη συνέχεια, μοιράσου μερικές από τις καλύτερες διαχειριστικές σου στιγμές, όπως όταν μεγάλωσες την ομάδα σου από 5 σε 15 άτομα ή όταν καθοδήγησες έναν/μία υπάλληλο με χαμηλή απόδοση, για να να εξελιχθεί σε έναν/μια από τους/τις καλύτερους/ες υπάλλήλους της εταιρείας.
23. Πώς θα σε περιέγραφαν το αφεντικό και οι συνεργάτες σου;
Αρχικά, να απαντήσεις με ειλικρίνεια (να θυμάσαι, αν φτάσεις στην τελική φάση της επιλογής, ότι ο διευθυντής πρόσληψης πιθανόν να καλέσει τους πρώην προϊστάμενους και συνεργάτες σου για αναφορές!). Στη συνέχεια, προσπάθησε να πεις τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που δεν έχεις συζητήσει μέχρι τώρα, όπως το εργασιακό σου ήθος ή την προθυμία σου να συμμετέχεις σε επιπλέον έργα όταν χρειάζεται κτλ.
24. Πώς αντιμετωπίζεις καταστάσεις πίεσης ή άγχους;
Είναι ακόμη μια ερώτηση που μπορεί να θέλεις να παρακάμψεις σε μια προσπάθεια να αποδείξεις ότι είσαι ο/η τέλειος/α υποψήφιος/α που μπορεί να χειριστεί τα πάντα. Είναι όμως σημαντικό να απαντήσεις και να μιλήσεις για τις στρατηγικές σου για την αντιμετώπιση του άγχους (είτε διαλογίζεσαι για 10 λεπτά κάθε μέρα, είτε πας για τρέξιμο ή διατηρείς μια λεπτομερή λίστα υποχρεώσεων) και πώς επικοινωνείς με τους άλλους και προσπαθείς προληπτικά να μετριάσεις την πίεση. Εάν μπορείς, δώσε ένα πραγματικό παράδειγμα μιας αγχωτικής κατάστασης που χειρίστικες με επιτυχία.
25. Τι σου αρέσει να κάνεις εκτός εργασίας;
Τα άτομα που σου κάνουν τη συνένευξη πολλές φορές ρωτούν για τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντά σου εκτός της δουλειάς, για να σε γνωρίσουν λίγο καλύτερα. Είναι μια άλλη ευκαιρία να αφήσεις την προσωπικότητά σου να λάμψει. Πρέπει, όμως, να είσαι ειλικρινής και να μην μπεις στον πειρασμό να αναφέρεις χόμπι ή ενδιαφέροντα που δεν έχεις, μόνο για να εντυπωσιάσεις.
26. Σκοπεύεις να αποκτήσεις παιδιά;
Ερωτήσεις σχετικά με την οικογενειακή σου κατάσταση, το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την ηλικία είναι παράνομες, αλλά εξακολουθούν να ρωτούνται συχνά. Φυσικά, όχι πάντα με κακή πρόθεση – το άτομο που σου κάνει τη συνέντευξη μπορεί απλώς να προσπαθεί να κάνει συνομιλία και να μην συνειδητοποιήσει ότι είναι εκτός ορίων – αλλά πρέπει σίγουρα να συνδέσεις οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική σου ζωή (ή οτιδήποτε άλλο νομίζεις ότι είναι ακατάλληλο) με τη συγκεκριμένη δουλειά. Για αυτή την ερώτηση, σκέψου: Ξέρετε, δεν είμαι ακόμα εκεί. Αλλά με ενδιαφέρει πολύ η καριέρα στην εταιρεία σας. Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για αυτό;.
27. Πώς οργανώνωνεις/προτεραιοποιείς την εργασία σου;
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν να γνωρίζουν ότι μπορείς να διαχειριστείς τον χρόνο σου, έχεις κρίση, μπορείς να επικοινωνήσεις και να αλλάξεις ταχύτητα όταν χρειάζεται. Ξεκίνησε μιλώντας για οποιοδήποτε σύστημα βρήκες για να προγραμματίσεις την ημέρα ή την εβδομάδα σου, είτε πρόκειται για ένα application λίστας υποχρεώσεων είτε για σημειώσεις (ηλεκτρονικές, χειρόγραφες) κτλ. Αυτό είναι ένα σημείο όπου σίγουρα θα θέλεις να βασιστείς σε ένα πραγματικό παράδειγμα. Συνέχισε λοιπόν για να περιγράψεις πώς έχεις αντιδράσει σε ένα αίτημα της τελευταίας στιγμής ή κάποια άλλη απροσδόκητη αλλαγή προτεραιοτήτων στο παρελθόν, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο αξιολόγησες και αποφάσισες τι να κάνεις και πώς επικοινώνησες με τον/την διευθυντή/ρια ή/και τους/τις συναδέλφους σου σχετικά με το ζήτημα αυτό.
28. Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο;
Δεν είσαι ρομπότ για να κάνεις τη δουλειά σου και μονο αυτή. Είσαι άνθρωπος, και αν κάποιος σου θέσει αυτήν την ερώτηση σε μια συνέντευξη, είναι μάλλον επειδή θέλει να σε γνωρίσει καλύτερα. Η απάντηση μπορεί να ευθυγραμμιστεί άμεσα με την εργασία που θα κάνεις σε αυτό τον ρόλο – εάν, για παράδειγμα, υποβάλεις αίτηση για γραφίστας/ρια και αφιερώνεις τον ελεύθερο σου χρόνο δημιουργώντας εικόνες και απεικονίσεις δεδομένων για δημοσίευση στο Instagram μπορείς να το αναφέρεις σαν παράδειγμα. Μην φοβηθείς όμως να μιλήσεις για ένα χόμπι που είναι διαφορετικό από τη συγκεκριμένη εργασία. Για παράδειγμα, εάν είσαι προγραμματιστής λογισμικού που λατρεύει να μαγειρεύει, μπορείς να μιλήσεις για το πώς η ικανότητα να είσαι τόσο δημιουργικός/ή, όσο και ακριβής, ενισχύει την προσέγγισή σου στη δημιουργία κώδικα.
29. Τι σε παρακινεί; Ποια είναι τα κίνητρα σου;
Σκέψου αυτό που σε έκανε ενεργητικό/ή σε προηγούμενες εργασίες και βρες τι σου τράβηξε το ενδιαφέρον όταν διάβασες την περιγραφή της θέσης εργασίας. Διάλεξε ένα πράγμα, βεβαιώσου ότι είναι σχετικό με τον ρόλο και την εταιρεία και προσπάθησε να δημιουργήσεις μια ιστορία για να δείξεις την άποψή σου. Εάν είσαι ειλικρινής, ο ενθουσιασμός σου θα είναι αισθητός.
30. Τι σε ενοχλεί στους άλλους;
Πιθανότατα, ο υπεύθυνος προσλήψεων θέλει να δει πώς αντιμετωπίζεις τυχόν συγκρούσεις. Γι’ αυτό, βεβαιώσου ότι επιλέγεις κάτι που δεν έρχεται σε αντίθεση με την κουλτούρα και το περιβάλλον του οργανισμού, ενώ εξακολουθείς να είσαι ειλικρινής. Στη συνέχεια, εξήγησε τι έχεις κάνει στο παρελθόν για να αντιμετωπίσεις διάφορες συγκρούσες, κάνοντας το καλύτερο δυνατό για να μείνεις ψύχραιμος/η.
31. Πώς θέλεις να σε διαχειρίζονται;
Σκέψου τι λειτούργησε καλά στο παρελθόν και τι όχι. Τι έκαναν τα προηγούμενα αφεντικά σου που σε παρακίνησαν και σε βοήθησαν να πετύχεις και να αναπτυχθείς; Επίλεξε ένα ή δύο πράγματα για να εστιάσεις και διατύπωσε τα πάντα με θετικό τρόπο (ακόμα κι αν η προτίμησή σου προέρχεται από μια εμπειρία όπου ο/η διευθυντής/τρια σου συμπεριφέρθηκε με τον αντίθετο τρόπο, όρισέ το ως αυτό που θα ήθελες να κάνει ένας/μια διευθυντής/ρια). Εάν μπορείς να δώσεις ένα θετικό παράδειγμα από ένα/μια σπουδαίο/α διευθυντή/ρια, θα κάνει την απάντησή σου ακόμα πιο δυνατή.
32. Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;
Απάντησε συγκεκριμένα για τους μελλοντικούς σου στόχους, αλλά λάβε υπόψη το εξής: Ένας/μια διευθυντής/ρια προσλήψεων θέλει να μάθει: α) εάν έχεις ορίσει ρεαλιστικές προσδοκίες για την καριέρα σου, β) εάν έχεις φιλοδοξίες και γ) εάν η θέση αυτή ευθυγραμμίζεται με τους στόχους σου. Το καλύτερο είναι να σκεφτείς ρεαλιστικά πού θα μπορούσε να σε οδηγήσει αυτή η θέση και να απαντήσεις με βάση αυτές τις κατευθύνσεις. Και αν αυτή η θέση δεν είναι απαραίτητα μονόδρομος για τις φιλοδοξίες σου, είναι εντάξει να πεις ότι δεν είσαι σίγουρος/η τι θα προκύψει στο μέλλον, αλλά θεωρείς ότι αυτή η εμπειρία θα έχει σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά σου να λάβεις αυτή την απόφαση.
33. Ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου;
Κατά παρόμοιο τρόπο, θέλει να αποκαλύψει εάν αυτή η θέση είναι πραγματικά σύμφωνη με τους επαγγελματικούς σου στόχους. Αν και μια χιουμοριστική απάντηση π.χ. Αστέρι του ΝΒΑ μπορεί να σπάσει λίγο τον πάγο, καλύτερο είναι να μιλήσεις για τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου και πως αυτή η δουλειά θα σε φέρει πιο κοντά σε αυτούς.
34. Με ποιες άλλες εταιρείες έχεις συνέντευξη;
Οι εταιρείες ενδέχεται να σε ρωτήσουν με ποιον άλλο κάνετε συνέντευξη για διάφορους λόγους. Ίσως θέλουν να δουν πόσο σοβαρός/ή είσαι για αυτόν τον ρόλο και την ομάδα (ή ακόμη και για αυτόν τον τομέα) ή προσπαθούν να μάθουν με ποιον ανταγωνίζονται για να σε προσλάβουν. Από τη μία πλευρά, πρέπει να εκφράσεις τον ενθουσιασμό σου για αυτήν τη δουλειά, αλλά ταυτόχρονα, δεν θέλεις να δώσεις στην εταιρεία περισσότερη δύναμη από αυτή που έχει ήδη, λέγοντάς τους ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εταιρεία που σε ενδιαφέρει. Ανάλογα με το πού βρίσκεσαι στην αναζήτησή σου, μπορείς να μιλήσεις για την υποβολή αίτησης ή τη συνέντευξη για μερικούς ρόλους που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και στη συνέχεια, πες γιατί η συγκεκριμένη θέση είναι η πιο κατάλληλη.
36. Τι σε κάνει μοναδικό/ή;
Δώσε τους έναν λόγο να σε επιλέξουν από άλλους/ες υποψηφίους. Το κλειδί είναι να διατηρήσεις την απάντησή σου σχετική με τη θέση που θέλεις. Επομένως, το γεγονός ότι μπορείς να τρέξεις πολύ γρήγορα ή ότι παίζεις επιτραπέζια μπορεί να μην σε βοηθήσει να πάρεις τη δουλειά (αλλά, εξαρτάται από τη δουλειά!). Χρησιμοποιήσε αυτήν την ευκαιρία για να τους πεις κάτι που θα σου δώσει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Για να καταλάβεις τι είναι αυτό, μπορείς να ρωτήσεις μερικούς πρώην συναδέλφους, να σκεφτείς τα μοτίβα που βλέπεις στα σχόλια που λαμβάνεις ή να δεις τους λόγους που άλλοι τείνουν να στρέφονται σε εσένα. Επικεντρώσου σε ένα ή δύο πράγματα.
36. Τι πρέπει να ξέρω που δεν υπάρχει στο βιογραφικό σου;
Είναι καλό σημάδι αν ένας/μια υπεύθυνος/η προσλήψεων ενδιαφέρεται για κάτι περισσότερο από όσα υπάρχουν στο βιογραφικό σου. Πιθανότατα σημαίνει ότι είδε το βιογραφικό σου, πιστεύει ότι μπορεί να ταιριάζεις στη θέση και θέλει να μάθει περισσότερα για εσένα. Μίλησε για ένα θετικό χαρακτηριστικό, μια ιστορία ή μια λεπτομέρεια που αποκαλύπτει περισσότερα για εσένα και την εμπειρία σου, ή μια αποστολή ή στόχο που σε κάνει ενθουσιασμένο/η για αυτή τη θέση ή την εταιρεία.
Ερωτήσεις σχετικά με τη θέση εργασίας
Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι στην άλλη πλευρά της διαδικασίας πρόσληψης θέλουν να βεβαιωθούν ότι μπορείς να ανάλαβεις αυτή τη θέση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σου υποβάλουν ερωτήσεις για να το διασφαλίσουν και να βεβαιωθούν ότι γνωρίζεις τι θα κάνεις εάν και εφόσον προσληφθείς.
37. Πώς θα μοιάζουν οι πρώτες ημέρες/ο πρώτος μήνας σε αυτή τη δουλειά;
Το πιθανό μελλοντικό αφεντικό σου (ή οποιοσδήποτε άλλος σου έχει θέσει αυτήν την ερώτηση) θέλει να μάθει ότι έχεις κάνει την έρευνά σου, έχοντας σκεφτεί πώς θα ξεκινήσεις και ότι μπορείς να αναλάβεις πρωτοβουλίες εάν προσληφθείς. Σκέψου λοιπόν ποιες πληροφορίες και πτυχές της εταιρείας θα πρέπει να γνωρίζεις και τους/τις συναδέλφους με τους/τις οποίους/ες θέλεις να μιλήσεις. Μπορείς, επίσης, να προτείνεις ένα πιθανό πρόγραμμα εκκίνησης για να δείξεις ότι θα είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις και να συνεισφέρεις από τις πρώτες κιόλας μέρες. Αυτό δεν θα είναι απαραιτήτως το πρώτο πράγμα που θα κάνεις αν πάρεις τη δουλειά, αλλά μια καλή απάντηση δείχνει ότι το έχεις αφιερώσει λίγο χρόνο για να σκεφτείς περισσότερο για τη θέση και ότι ενδιαφέρεσαι ειλικρινά.
38. Τι μισθό περιμένεις;
Ο πρώτος κανόνας για να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση είναι: Βρες τις απαιτήσεις μισθού εκ των προτέρων. Κάνε την έρευνά σου σχετικά με το πόσα πληρώνουν οι εταιρείες για παρόμοιες θέσεις χρησιμοποιώντας σχετικές ιστοσελίδες και επικοινωνώντας με άλλα άτομα που έχουν παρόμοιο ρόλο σε μια εταιρεία. Φρόντισε να λάβεις υπόψη την εμπειρία, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τις προσωπικές σου ανάγκες! Μπορείς να δώσεις ένα εύρος ποσού αναφέροντας το κατώτατο και ανώτατο που θέλεις. Μπορείς ακόμη να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες για τη θέση καθώς και να αντιστρέψεις την ερώτηση, λέγοντας ότι θέλεις να δεις τι προσφέρει η εταιρεία.
39. Τι πιστεύεις ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα ή διαφορετικά;
Το πώς θα δώσεις μια απάντηση χωρίς να προσβάλεις την εταιρεία ή, χειρότερα, το άτομο με το οποίο κάνεις τη συνέντευξη, έχει ένα σημαντικό ρόλο για το αν θα πάρεις τελικά τη δουλειά ή όχι. Ξεκίνησε την απάντησή σου με κάτι θετικό για την εταιρεία ή το συγκεκριμένο προϊόν για το οποίο σου ζητήθηκε να συζητήσεις. Όταν είσαι έτοιμος/η να δώσεις εποικοδομητικά σχόλια, δώσε κάποιο ιστορικό σχετικά με την προοπτική που παρουσιάζεις και εξήγησε γιατί θα έκανες αυτή την αλλαγή που προτείνεις (ιδανικά βασισμένη σε κάποια προηγούμενη εμπειρία ή άλλα στοιχεία). Και αν τελειώσεις με μια ερώτηση, μπορείς να τους δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για την εταιρεία ή το προϊόν και θες να μάθεις περισσότερα και ότι δέχεσαι άλλες απόψεις. Μπορείς να πεις: Σκεφτήκατε αυτήν την προσέγγιση εδώ; Θα ήθελα πολύ να μάθω περισσότερα για τη διαδικασία σας.
40. Πότε μπορείς να ξεκινήσεις;
Πρέπει να ορίσεις ρεαλιστικές προσδοκίες που θα λειτουργούν τόσο για εσένα όσο και για την εταιρεία. Εάν μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα, π.χ. λόγω ανεργίας, θα μπορούσες να προσφερθείς να ξεκινήσεις αμέσως. Αν όμως πρέπει να ενημερώσεις τον τρέχοντα εργοδότη σου, μην φοβηθείς να το πεις. Θα καταλάβουν και θα σεβαστούν ότι σκοπεύεις να ολοκληρώσεις τα πράγματα σωστά στην εταιρεία που εργάζεσαι τη δεδομένη στιγμή.
41. Είσαι διατεθειμένος/η να μετακινηθείς για τις ανάγκες της δουλειάς;
Το απλούστερο σενάριο είναι εκείνο όπου είσαι εντελώς ανοιχτός/ή στη μετακίνηση και θα ήθελες αυτή τη δουλειά για αυτή την ευκαιρία, οπότε απαντάς ότι δεν έχεις πρόβλημα να μετακινηθείς. Αλλά αν η απάντηση είναι όχι ή τουλάχιστον όχι τώρα, μπορείς να επαναλάβεις τον ενθουσιασμό σου για τον ρόλο, να εξηγήσεις εν συντομία γιατί δεν μπορείς να μετακινηθείς αυτή τη στιγμή και να προσφέρεις μια εναλλακτική λύση, όπως για παράδειγμα την εξ αποστάσεως εργασία. Μερικές φορές δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, και αυτό είναι εντάξει. Μπορείς να πεις ότι προτιμάς να μείνεις εκεί που είσαι και να αναφέρεις τους λόγους, αλλά ίσως σε κάποια άλλη στιγμή θα ήσουν πιο ανοιχτός/ή στην ιδέα να εγκατασταθείς κάπου αλλού.
Ερωτήσεις που σε δοκιμάζουν
Ανάλογα με το στυλ του/της υπεύθυνου/ης προσλήψεων και της εταιρείας, μπορεί να λάβεις μερικές πολύ παράξενες ή αναπάντεχες ερωτήσεις. Συχνά δοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι κάτι επί τόπου. Μην πανικοβληθείς. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς – και να θυμάσαι, δεν υπάρχει συνήθως σωστή απάντηση ή προσέγγιση.
42. Πόσες μπάλες τένις χωράνε σε μια λιμουζίνα;
1.000; 10.000; 100.000; Μπορεί να σου ζητηθούν ερωτήσεις που να κινητοποιούν το μυαλό σου, ειδικά σε ποσοτικά προβλήματα. Δεν θέλουν απαραίτητα έναν ακριβή αριθμό – θέλουν να βεβαιωθούν ότι καταλαβαίνεις τι σου ζητείται και ότι μπορείς να σκεφτείς με έναν συστηματικό και λογικό τρόπο. Πάρε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και άρχισε να σκέφτεσαι τα μαθηματικά με βάση τη λογική. Δεν είναι κακό να ζητήσεις χαρτί και στυλό, αν χρειαστεί.
43. Εάν ήσουν ζώο, ποιο θα ήθελες να είσαι;
Φαινομενικά τυχαίες ερωτήσεις όπως αυτές εμφανίζονται σε συνεντεύξεις, επειδή οι διευθυντές/ριες πρόσληψης θέλουν να δουν πώς σκέφτεσαι. Δεν υπάρχει λανθασμένη απάντηση εδώ, αλλά θα κερδίσεις αμέσως πόντους μπόνους εάν η απάντησή σου σε βοηθήσει να μοιραστείς τις δυνάμεις ή την προσωπικότητά σου ή να συνδεθείς με τον υπεύθυνο πρόσληψης. Επαγγελματική συμβουλή: Ξεκίνησε με μια τακτική καθυστέρησης για να αγοράσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο σκέψης, όπως λέγοντας, Τώρα, αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Νομίζω ότι θα έπρεπε να πω…
44. Πούλησέ μου αυτό το στυλό.
Εάν η συνέντευξη είναι για δουλειά πωλήσεων, μπορεί να μπείτε στη θέση για να τους πουλήσετε ένα στυλό που είναι στο τραπέζι, ή ένα μαξιλάρι, ή ένα μπουκάλι νερό, ή οτιδήποτε. Τι θέλουν να διαπιστώσουν με αυτό; Πώς θα χειριστείς μια κατάσταση υψηλής πίεσης. Γι ‘αυτό προσπαθήσε να παραμείνεις ήρεμος/η, σίγουρος/η και να χρησιμοποιήσεις τη γλώσσα του σώματός σου – κάνοντας επαφή με τα μάτια, να κάθεσαι σωστά – για να δείξεις ότι μπορείς να το χειριστείς. Βεβαιώσου ότι ακούς και δείχνεις κατανόηση στις ανάγκες του “πελάτη”, ότι έχεις συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες και τα οφέλη του προϊόντος και ότι κλείνεις δυναμικά την παρουσίαση – σαν να έχεις κλείσει μια συμφωνία.
Καταληκτικές ερωτήσεις
Όταν έρθει η ώρα να τελειώσει η συνέντευξη, ίσως έχεις την ευκαιρία να προσθέσεις τυχόν τελευταίες σκέψεις και σχεδόν σίγουρα θα έχεις χρόνο να κάνεις ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν αυτή η εταιρεία και ο ρόλος είναι κατάλληλος για εσένα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καλό σημάδι, εάν δεν αφήσουν χρόνο για να κάνεις ερωτήσεις κατά το τέλος της συνέντευξης.
45. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να γνωρίζουμε;
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως μια ευκαιρία για να κλείσεις τη συζήτηση αφήνοντας καλή εντύπωση. Πρώτον, εάν υπάρχει κάτι σχετικό που δεν είχες την ευκαιρία να αναφέρεις, κάνε το τώρα. Διαφορετικά, μπορείς να συνοψίσεις τα προσόντα σου.
46. Έχεις κάποιες ερωτήσεις για εμάς;
Ίσως γνωρίζεις ήδη ότι μια συνέντευξη δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για έναν/μια διευθυντή/ρια πρόσληψης να σε επιλέξει, είναι και μια ευκαιρία να ανακαλύψεις εάν η δουλειά είναι όντως η κατάλληλη για εσένα. Τι θέλεις να μάθεις για τη θέση, την εταιρεία, το τμήμα, την ομάδα; Μπορείς να κάνεις ερωτήσεις που να αναφέρονται στον/στην υπεύθυνο/η προσλήψεων, π.χ. Γιατί σας αρέσει να εργάζεστε εδω; ή για την ανάπτυξη της εταιρείας Τι μπορείτε να μου πείτε για τα νέα προϊόντα ή τα σχέδια ανάπτυξης;.