Πιλοτική δράση ξεκινά το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπιστεί η εξοικείωση των λύκων με τους ανθρώπους – Πώς θα λειτουργήσει.
Βήματα για να αντιμετωπιστεί η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση λύκων κοντά σε κατοικημένες περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη έρχεται να κάνει ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με την εφαρμογή του τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες οκτώ χώρες του εξωτερικού.
Αν και ανησυχία έχει προκαλέσει σε κατοίκους κυρίως αγροτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης η εμφάνιση λύκων και οι καταγγελίες για περιστατικά επιθέσεων σε οικόσιτα ζώα και κατοικίδια, ο διδάκτορας Βιολογίας-Ζωολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», Γιώργος Ηλιόπουλος, μιλώντας στη Voria.gr, διαβεβαιώνει πως πρόκειται κυρίως για μεμονωμένες περιπτώσεις, ενώ δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επιθέσεις σε ανθρώπους.
Η παρουσία λύκων σε αγροτικές περιοχές της πόλης και συγκεκριμένα στο Δέλτα Αξιού του δήμου Δέλτα είναι γνωστή εδώ και χρόνια, σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος, όπως και η αναπαραγωγή τους στη συγκεκριμένη περιοχή.
Πρόσφατη έρευνα που έγινε σε περιοχή του Έβρου και έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει τάση αύξησης επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο ο κ. Ηλιόπουλος προσθέτει ότι δεν έχει διαπιστωθεί ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη. «Όπου υπάρχει λύκος παραδοσιακά υπάρχουν και κάποιες επιθέσεις σε κτηνοτροφικά ζώα και σκυλιά», συμπληρώνει.
Επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους δεν έχουν καταγραφεί, ωστόσο υπάρχουν φαινόμενα προσέγγισης λύκων, καθώς τα άγρια ζώα φαίνεται να έχουν εν μέρει εξοικειωθεί με την ύπαρξη των ανθρώπων, ιδίως όπου υπάρχει τροφική πηγή.
Περίπου 70 λύκοι στη Θεσσαλονίκη
Πέρυσι τον χειμώνα διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη έρευνα για την καταγραφή των λύκων που βρίσκονται σε περιοχή περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα, έγινε καταγραφή των λύκων από την περιοχή του Δέλτα Αξιού στη Θεσσαλονίκη μέχρι τους Ευζώνους με τη χρήση καμερών, συνεντεύξεων από κτηνοτρόφους και την αποτύπωση ουρλιαχτών. Όπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος, εντοπίστηκαν συνολικά περίπου 70 λύκοι που αντιστοιχούν σε πυκνότητα τριών λύκων ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Πρόκειται για μία καλή πυκνότητα σε σχέση και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνει ο ίδιος. Οι πυκνότητες των λύκων στην Ευρώπη κυμαίνονται από έναν έως έξι ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που μπορούν να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό ότι έχει αυξηθεί η πυκνότητα των λύκων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια.
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση εξοικείωσής τους με τους ανθρώπους
Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τη συμμετοχή εννέα χωρών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Συγκεκριμένα, αναπτύσσεται ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης και αντιμετώπισης της εξοικείωσης των λύκων με τους ανθρώπους.
Όπως εξηγεί ο κ. Ηλιόπουλος στη Voria.gr, το πρωτόκολλο προβλέπει την ιεράρχηση των αναφορών που γίνονται για τη θέαση λύκων με βάση τη συμπεριφορά των ζώων, την απόστασή τους από τους ανθρώπους και την αντίδρασή τους. Έπειτα θα γίνεται αξιολόγηση του περιστατικού σχετικά με την αντιμετώπισή του, η οποία μπορεί να είναι από μία απλή ενημέρωση και καθησύχαση του κόσμου, μέχρι την υλοποίηση ενεργειών για την απώθηση των άγριων ζώων. Στο πρωτόκολλο υπάρχει πρόβλεψη και για θανάτωση λύκου, αλλά μόνο σε πολύ επικίνδυνα περιστατικά, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια.
Μάλιστα, το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη πιλοτική δράση με τη συμμετοχή της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην ΦΔ Δέλτα ΑΞιού).
«Δεν χρειάζεται πανικός και δαιμονοποίηση των ζώων», υπογραμμίζει ο διδάκτορας Βιολογίας-Ζωολογίας. Αν κάποιος δει λύκο και παρατηρήσει ασυνήθιστη συμπεριφορά (π.χ. προσέγγιση προς τον άνθρωπο), μπορεί να ενημερώσει για το περιστατικό τις αρμόδιες δασικές αρχές, καθώς και την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».