Φεβρουάριος: Γιατί έχει 28 ημέρες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί ο Φεβρουάριος είναι… κουτσός μήνας;

Όλα ξεκίνησαν από την αρχαία Ρώμη, όταν τότε ακολουθούσαν το ημερολόγιο του Ρωμύλου. Τότε υπολόγιζαν ότι ο χρόνος είχε 355 μέρες και όλοι οι μήνες είχαν ονόματα εκτός από 61 μέρες που κρατούσε ο χειμώνας.

Κι αυτό γιατί; Γιατί ο πολύς κόσμος ασχολούταν με αγροτικές εργασίες που δε μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο κρύο και έτσι οι 61 εκείνες μέρες «αργίας» δεν άξιζε ΚΑΝ να ονομάζονται κάπως κατά την άποψή τους.

Μετά από κάποια χρόνια, ένας άλλος Ρωμαίος αυτοκράτορας, θεώρησε ότι αυτό είναι ανόητο κι έτσι ονόμασε τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που τότε βρίσκονταν στο τέλος του χρόνου.
Επειδή όμως οι άνθρωποι της εποχής ήταν εξαιρετικά προληπτικοί, «φοβόντουσαν» τους μήνες που τελείωναν σε μονό αριθμό. Και έτσι έπρεπε να γίνει αναπροσαρμογή των ημερών κάθε μήνα για να λυθεί ΚΑΙ αυτό το πρόβλημα.

Τα νούμερα όμως των 355 ημερών δεν έβγαιναν ζυγά για κάθε έναν από τους μήνες και έτσι ο Φεβρουάριος, ο τελευταίος μήνας του χρόνου, έπρεπε να κάνει μία παραχώρηση και να έχει λιγότερες μέρες… 

Αργότερα οι Ρωμαίοι αντιμετώπισαν κι άλλα προβλήματα με το θέμα (ησυχία δεν είχαν) κι έτσι προχώρησαν και σε μερικές ακόμα τροποποιήσεις…