Φαρμακαποθηκάριοι: Πού οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων

Φαρμακευτικές εταιρίες υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά, αναφέρει ο πανελλήνιος σύλλογος

Έλεγχο και στους τρεις κρίκους εφοδιασμού της αγοράς φαρμάκων (φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) και όχι στοχοποίηση των φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, κάνοντας λόγο για “μειωμένες στις ποσότητες φαρμάκων που διοχετεύονται στην αγορά από τις φαρμακοβιομηχανίες”.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, πρόεδρος Ε. Μαρκάκη και γ.γ. Θ. Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση της φαρμακευτικής αγοράς, λέγοντας ότι σταδιακά ομαλοποιείται, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα. Συγχρόνως η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία. Πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει σε εισπνεόμενα και στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια.

Πού οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων

Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ανέφεραν οι εκπρόσωποι Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων. Δεύτερη σοβαρότατη αιτία είναι “ο υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία 5ετία”. 

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα με τις καταγγελίες που εχουν αποστείλει στον ΕΟΦ με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, για εννιά φαρμακευτικές εταιρίες που “υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά, δημιουργώντας ελλείψεις και θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία”. Ζητούν “την άμεση διερεύνηση από τον ΕΟΦ και την διενέργεια όλων των αναγκαίων πράξεων προκειμένου να πάψει αυτή η επικίνδυνη πρακτική και να τιμωρηθούν οι εφαρμόζοντες αυτήν”.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων αναφέρθηκαν και στις “παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων, λέγοντας πως είναι νόμιμη διαδικασία και πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο μετά την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς και σε κάθε περίπτωση αφορούν μόνο προϊόντα των οποίων η εξαγωγή επιτρέπεται από τον ΕΟΦ.

Οι παράλληλες εξαγωγές, όπως είπαν, δεν είναι ο κύριος λόγος των ελλείψεων, καθώς το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό. Μίλησαν για “παράνομες” εξαγωγές, που γίνονται από φαρμακαποθήκες “σφραγίδες” που δεν ανήκουν στο Σύλλογο αλλά και από φαρμακεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι νόμιμες εξαγωγές το 2021 ήταν 400 εκατ., μειωμένες κατά 66,6% σε σχέση με τις εξαγωγές προ 15ετίας. “Οι φαρμακαποθήκες δεν αρνούνται τον έλεγχο, αλλά είναι οι μόνοι ελεγχόμενοι”, πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι κρίκοι της αγοράς φαρμάκων τόνισαν. Ζητούν τέλος την θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.