Τραγική συγκυρία ο θάνατος του Βασίλη Τόπαλου

Τραγική συγκυρία ο θάνατος του Βασίλη Τόπαλου

Εκείνη την Παρασκευή, όταν και άρχιζε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τον πρωταθλητή Ευρώπης, ο νεαρός πυγμάχος δεν πήγε στο ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσε, καθώς είχε προγραμματιστεί συνέδριο, και ως εκ τούτου δεν υπήρχε μάθημα.

Ο Βασίλης Τόπαλος, που είχε αφοσιωθεί στην πυγμαχία, βρήκε μία τέλεια ευκαιρία για να «κερδίσει» την ημέρα και να προπονηθεί σκληρά εν όψει των επόμενων απαιτητικών αθλητικών ραντεβού του. Αυτό άλλωστε απαιτεί ο πρωταθλητισμός.

Έτσι, πήγε με τον πατέρα του και τον αδερφό του στο γυμναστήριο του Ταύρου, όπου θα έδινε αγώνα σπάρινγκ με 25χρονο Γεωργιανό. Ο αγώνας, που ήταν προπονητικού χαρακτήρα, είχε σκοπό να «ψήσει» αγωνιστικά τον Τόπαλο, καθώς ο αντίπαλός του ήταν πολύ πιο έμπειρος, μετρώντας 200 αγώνες στα ρινγκ και ζυγίζει τουλάχιστον 10 κιλά περισσότερα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της συνάντησης. Να μπορέσει ο Βασίλης να ανταπεξέλθει απέναντι σε έναν ανώτερο και βαρύτερο αθλητή, ούτως ώστε να είναι έτοιμος για τους επίσημους αγώνες, όπου θα συναντούσε πιο «εύκολους» αντίπαλους.

Τι είναι το σπάρινγκ

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πυγμάχοι, όπως και οι πρωταθλητές και οι αθλητές των υπόλοιπων ατομικών και μαχητικών αθλημάτων (πχ. Πάλη, καράτε, τζούντο κ.α.) προπονούνται ατομικά. Ωστόσο, σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται αγώνες σπάρινγκ, που επί της ουσίας αποτελούν προσομοιώσεις πραγματικής μάχης, όπου οι αθλητές βελτιώνουν την τεχνική τους στη χρήση χεριών και ποδιών, όπως φυσικά και την επίθεση και την άμυνά τους.

Οι μποξέρ φορούν μεγαλύτερα γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ οι προπονητές διακόπτουν πολύ συχνά τους αγώνες, για να δώσουν οδηγίες ή να διορθώσουν λάθη. Αυτή ακριβώς ήταν και η ουσία του αγώνα ανάμεσα στον Βασίλη Τόπαλο και τον Γεωργιανό.

Το σπάρινγκ συνήθως διεξάγεται λίγο πριν από μία σημαντική διοργάνωση, ώστε να τεστάρουν οι προπονητές την κατάσταση των αθλητών τους. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να διεξαχθεί ένας αγώνας σπάρινγκ είναι συγκεκριμένη, ωστόσο σπάνια τηρείται.

Αρχικά, το σωματείο ή ο προπονητής πρέπει να στείλει αίτημα στην ομοσπονδία για τη διεξαγωγή του, με ημερομηνία και τόπο, και η ομοσπονδία να αποφασίσει αν θα το εγκρίνει. Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, ακολουθεί η οργάνωση του αγώνα σπάρινγκ. Πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά όλος ο εξοπλισμός που υπάρχει σε επίσημους αγώνες (γάντια, κάσκα, μασέλα), ένας γιατρός, αλλά και διαιτητής πιστοποιημένος από τη ΓΓΑ.

Οι κανόνες προβλέπουν ότι οι δύο αντίπαλοι πρέπει να ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, στα ίδια κιλά ή μία κατηγορία πάνω ή κάτω (διαφορά περίπου 3 κιλών) και να είναι αθλητές του ίδιου επιπέδου. Για παράδειγμα, ένας αθλητής στην κατηγορία των παίδων που έχει ξεκινήσει πυγμαχία λίγους μήνες και δεν έχει αγωνιστικές παραστάσεις, δεν μπορεί να αγωνιστεί με αθλητή της κατηγορίας του που έχει δώσει 20 αγώνες και είναι στην Εθνική ομάδα.

Είναι προφανές ότι οι κανόνες δεν τηρήθηκαν, ωστόσο θα ήταν δύσκολο να τηρηθούν, καθώς ο Τόπαλος είναι πρωταθλητής Ευρώπης και επί της ουσίας δεν είχε άξιο αντίπαλο για να μπορέσει να αποκτήσει αξία και αντίκρισμα το σπάρινγκ. Σε ό,τι αφορά τα προστατευτικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αντίπαλοι φορούσαν τον εξοπλισμό τους, ενώ οι αρχές έχουν αποκλείσει το σενάριο που ενέπλεκε τον πρωταθλητή Ευρώπης σε παράνομους αγώνες με στοιχηματισμό.

Ο αγώνας ήταν δύσκολος για τον 16χρονο πρωταθλητή, ο οποίος δέχθηκε αρκετά χτυπήματα από τον αντίπαλό του και έτσι πήγε στο μπάνιο καθώς ένιωσε έντονη αδιαθεσία. Εκεί, λιποθύμησε και έπεσε, όπου χτύπησε το κεφάλι του σε σκληρή επιφάνεια.

Ένας συναθλητής του στην πυγμαχία κατάλαβε έγκαιρα ότι κάτι συνέβη. Είδε τότε τον 16χρονο πρωταθλητή πεσμένο στο πάτωμα και φώναξε άμεσα τον προπονητή και τον πατέρα του Βασίλη που παρακολουθούσε την προπόνηση.

Διακομίστηκε στο Τζάνειο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Εντόπισαν αιμάτωμα στο κεφάλι του 16χρονου αθλητή και προχώρησαν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Μετά από 17 ημέρες στην εντατική ο Βασίλης Τόπαλος υπέκυψε στα τραύματα που προκλήθηκαν στο κεφάλι από το λιποθυμικό επεισόδιο.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του νεαρού πρωταθλητή έχει ανατεθεί από τον αθλητικό εισαγγελέα στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας τα στελέχη της οποίας «ξεψαχνίζουν» τα πάντα. Από την πρώτη στιγμή, στελέχη της υπηρεσίας κινητοποιήθηκαν και ήδη έχουν πάρει καταθέσεις από συγγενικά πρόσωπα, προπονητές, συναθλητές του άτυχου 16χρονου προκειμένου να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η ιατροδικαστική έκθεση δεν αφήνει καμιά υπόνοια όσον αφορά την αιτία θανάτου του ταλαντούχου αθλητή αλλά οι αρχές θέλουν να ψάξουν ακόμα πιο πίσω ώστε να μην μείνει καμιά «σκιά» στην υπόθεση.

«Δεν είναι συνηθισμένο ένα χτύπημα να γίνει την μια μέρα και οι επιπλοκές του να φανούν τις επόμενες μέρες. Επίσης, οι συγκριμένοι αθλητές δέχονται πολλά χτυπήματα αλλά είναι προστατευμένοι με ειδικό εξοπλισμό. Αν κάθε πυγμάχος που δεχόταν χτύπημα, έπεφτε νεκρός ύστερα από λίγα 24ωρα τότε η πυγμαχία δεν θα υπήρχε. Όλα θα τα εξετάσουμε… Ο 16χρονος θα μπορούσε να ήταν ο ‘γιος’ όλων μας», λένε αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση και δηλώνουν συγκλονισμένοι από το τραγικό χαμό του νεαρού πρωταθλητή. 

Η έρευνα των αρχών είναι σε πλήρη εξέλιξη, μπροστά αλλά και πίσω από τα «φώτα της δημοσιότητας», και τις επόμενες μέρες το πόρισμα των αρχών θα υποβληθεί στις εισαγγελικές αρχές οι οποίες έχουν ζητήσει την εξέταση της υπόθεσης κατά προτεραιότητα. Όπως φαίνεται όμως το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το αιμάτωμα που προκάλεσε εγκεφαλική παράλυση και κατ’ επέκταση το θάνατο του Τόπαλου, προήλθε από την πτώση του 16χρονου στο έδαφος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο πρόσφατο παρελθόν ο νεαρός είχε νιώσει επίσης έντονη αδιαθεσία λόγω του υψηλού ρυθμού της προπόνησης.