12/07/2024

Το 2025 μεταφέρεται η ημερομηνία παράδοσης του Μετρό Θεσσαλονίκης;

Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται και ο διαγωνισμός για τον Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας λόγω της… σύγκρουσης συμφερόντων πάνω από το συγκεκριμένο έργο, ύψους 292 εκατ. ευρώ, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να επιτελείται από το Δημόσιο αν η κυβέρνηση δεν επέμενε να αναθέτει τα πάντα σε ιδιώτες. Τους κακοφαινόταν ο δημόσιος φορέας και έμπλεξαν με… τα μεγάλα συμφέροντα.

Για τις κυβερνητικές επιλογές ο λόγος σχετικά με τον Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, για το οποίο, όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, δεν του έφταναν τα κατασκευαστικά προβλήματα, ούτε οι θηριώδεις αποζημιώσεις (81 εκατομμύρια σε τρία χρόνια), τώρα έμπλεξε απευθείας με τα πολυεθνικά «θηρία», με αποτέλεσμα η λειτουργία του να παραπέμπεται με τις αισιόδοξες προβλέψεις για το 2025! Αποδεδειγμένα πλέον η κυβερνητική μανία και ιδεοληψία για εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση και λειτουργία του έργου και στοιχίζει στο Δημόσιο και καθυστερεί την παράδοση του έργου στους Θεσσαλονικείς. Αιτία για όσα θα περιγράψουμε στη συνέχεια αποτελεί η κυβερνητική απόφαση να καταργήσει την ΑΣΥΘ (Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης), την εταιρεία δηλαδή η οποία θα έπρεπε να έχει συσταθεί για να αναλάβει ολόκληρο το συγκοινωνιακό έργο στη Θεσσαλονίκη (λειτουργία μετρό και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ).

Πόσο το έχει πληρώσει αυτό ο ΟΑΣΘ -χωρίς να είναι γνωστός ακόμη ο τελικός λογαριασμός- το έχουμε περιγράψει με μπόλικες αφορμές. Τώρα έφτασε η ώρα του μετρό, για το οποίο τόση αισιοδοξία σπαταλήθηκε εσχάτως προκειμένου να πειστούν οι Θεσσαλονικείς ότι θα τελειώσει το 2023. Καταργώντας το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών την ΑΣΥΘ, αποφάσισε να προχωρήσει σε ΣΔΙΤ Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου, ύψους 292 εκατομμυρίων ευρώ! Κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς είχαν κατά νου το υπουργείο και η Αττικό Μετρό, γνωρίζουμε όμως τι έπαθαν.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 30 Αυγούστου 2022 και οι αναγνώστες/στριες της εφημερίδας μας έχουν παρακολουθήσει όλες τις εξελίξεις, από την πρώτη προδικαστική προσφυγή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, τέλη Σεπτεμβρίου 2022, στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).Η προσφυγή απορρίφθηκε, αλλά η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο έδωσε περιθώριο μέχρι και σήμερα στους αντιδίκους να καταθέσουν τα υπομνήματά τους.

Πληροφορίες θέλουν -ύστερα από επίσπευση στο ΣτΕ- η απόφαση να εκδίδεται στα τέλη Φλεβάρη κι έτσι η Αττικό Μετρό και το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσαν ότι η τελική ημερομηνία -έπειτα από δύο αναβολές!- για την κατάθεση προσφορών ορίζεται η 28.2.2023 (αποσφράγιση 6 Μαρτίου). Για τον διαγωνισμό όμως εκδήλωσαν ήδη ενδιαφέρον εταιρείες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου -Ιταλοί (ΑΤΜ), Ιάπωνες (Hitachi Rail), Γάλλοι (Egis, Keolis) και Ελληνες φυσικά- και, εκτός από την προσφυγή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, συμπτωματικά (;) την ίδια μέρα, στις 12 Ιανουαρίου, κατέθεσαν αίτηση να δοθεί παράταση 6 εβδομάδων στην ημερομηνία κατάθεσης προσφορών και άλλες τρεις εταιρείες οι οποίες επικαλούνται ακόμη και την εορταστική περίοδο που προηγήθηκε.

Ετσι, κατόπιν αιτημάτων (από ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Keolis), η Αττικό Μετρό εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και αποφάσισε -άρον άρον την επόμενη ακριβώς μέρα- πως δίνει παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, διότι αφενός υπάρχει η προσφυγή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στο ΣτΕ, αφετέρου «η αύξηση της διάρκειας του χρόνου σύνταξης και υποβολής των προσφορών οδηγεί σε πιο άρτιες προσφορές (sic) και προωθεί την ευρύτερη συμμετοχή οικονομικών φορέων και τον υγιή ανταγωνισμό στον σχετικό διαγωνισμό» (τότε προς τι η πρεμούρα του προηγούμενου διαστήματος;). Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι στη Θεσσαλονίκη κατανοούν πλέον ότι οι αναφορές για μετρό στο τέλος του 2023 είναι το επόμενο πιο σύντομο ανέκδοτο στην πόλη, προσμετρούν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που μίλησε για 2024, προσθέτουν τους χρόνους της διαγωνιστικής διαδικασίας που ακόμη δεν έχει αρχίσει και οδηγούνται με τον αυτόματο πιλότο… στο 2025 διότι, όταν και αν λήξει ο διαγωνισμός αυτός, η εταιρεία που θα αναλάβει τη δουλειά θέλει στην καλύτερη περίπτωση 6-8 μήνες για να ολοκληρώσει τα διαδικαστικά ζητήματα (από προσλήψεις προσωπικού μέχρι τον συντονισμό των συρμών).

Και όλα αυτά θα συμβούν αν πάει καλά, και στους χρόνους που έχουν αναγγελθεί, η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε κυκλοφορία ο νοητός κυκλικός κόμβος στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Σερρών, στο ύψος της Λητής (περιοχή ΑΡΤΟΖΑ)

Δόθηκε σήμερα σε κυκλοφορία, από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, αναβαθμισμένο...

Την αλλαγή όλων των σχολικών βιβλίων προανήγγειλε ο Κυρ. Πιερρακάκης

Την αλλαγή όλων των βιβλίων και την εισαγωγή στην...

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 1.600 παραβάσεις για πειραγμένες εξατμίσεις

Σε ελέγχους της Τροχαίας στο πρώτο εξάμηνο του 2024 Η...

«Καίνε» οι τιμές για ξαπλώστρες – Έως και 100 ευρώ το άτομο στη Χαλκιδική

Πόσο κάνει ένα σετ ξαπλώστρες τις καθημερινές και τα...