Στον βιομηχανικό τομέα, όπου ορισμένες φορές απαιτείται χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο χρόνος αυτός δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά πριν και μετά την εργασία. Αυτός ο χρόνος δεν θεωρείται ως χρόνος εργασίας, εκτός αν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που απαιτούν μεγαλύτερη προετοιμασία και μπορεί να τεκμηριωθεί κατά τον έλεγχο.
Συνεπώς, η ψηφιακή κάρτα θα πρέπει να ενεργοποιείται αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος προετοιμασίας κατά την έναρξη, και να απενεργοποιείται πριν αρχίσει ο χρόνος αποχώρησης. Εάν διαπιστωθεί ότι ένας εργαζόμενος εργάζεται κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου χωρίς να έχει σημάνει την κάρτα του, θα επιβληθούν κυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μία σημαντική διάταξη για την «ευέλικτη προσέλευση» έως 120 λεπτά, που επιτρέπει στον εργοδότη να ρυθμίζει την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας εντός 4ωρου διαστήματος, χωρίς να υπολογίζονται ως υπερωρίες. Αυτό επιτρέπει στους εργοδότες να διαχειρίζονται τις ώρες εργασίας με τρόπο που μπορεί να καλύπτει την υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή τον χρόνο που ο εργαζόμενος παρέχει εργασία εκτός του κανονικού ωραρίου.
Η δυνατότητα αυτή της «ευέλικτης προσέλευσης» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ρυθμίζονται οι ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, αλλά και για να «νομιμοποιηθεί» η εργασία εκτός κανονικού ωραρίου, αφού το σύστημα θα καταγράφει την έναρξη της εργασίας εντός του προβλεπόμενου διαστήματος ευελιξίας.
Η εγκύκλιος προβλέπει επίσης ότι στην περίπτωση «αμέλειας» του εργαζομένου στο χτύπημα της κάρτας, μπορεί να υπάρχει ανοχή έως τρία μονά χτυπήματα ανά μήνα χωρίς πρόστιμο, προσφέροντας μια μορφή ευελιξίας αλλά και πιθανή εκμετάλλευση για την αποφυγή της καταγραφής υπερωριών.
Το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει την καθιέρωση εννεάωρης εργασίας
Η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στοχεύει στη διαφάνεια και την ακριβή καταγραφή των ωρών εργασίας, αν και η πλήρης εφαρμογή της αναμένεται να εγείρει προκλήσεις και να απαιτήσει επιπρόσθετη προσοχή στην εφαρμογή των κανόνων και την επιβολή των προστίμων.
Στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας καθορίζονται οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καλύπτοντας συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Ειδικά για τους εργαζομένους που εκτελούν τηλεργασία, η ψηφιακή κάρτα δεν εφαρμόζεται τις ημέρες αυτής της μορφής απασχόλησης, αφού η φυσική παρουσία τους στον χώρο εργασίας δεν είναι απαραίτητη.
Επιπλέον, για εργαζομένους με διαρκώς μεταβαλλόμενο τόπο εργασίας, όπως ιατρικοί επισκέπτες ή περιοδεύοντες πωλητές, δεν απαιτείται η χρήση της ψηφιακής κάρτας εφόσον η εργασία τους γίνεται εκτός των σταθερών εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Για την δικαιολόγηση της μη σήμανσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν τη φύση και τον τόπο της εργασίας τους.
Η εγκύκλιος αναγνωρίζει την ανάγκη για ευελιξία σε συγκεκριμένους τομείς και εργασιακές συνθήκες, παρέχοντας έτσι εξαιρέσεις που αναγνωρίζουν την πολυμορφία της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας.
Τα διευθυντικά στελέχη αποτελούν εξαίρεση στη χρήση της ψηφιακής κάρτας, σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις. Αυτό οφείλεται σε αλλαγές που έγιναν στα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος ως διευθυντικό στέλεχος. Πλέον, οι προϋποθέσεις δεν απαιτούν συνδυαστική εκπλήρωση αλλά πιο χαλαρά κριτήρια.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, όπως αυτοί με θέσεις εποπτείας ή διεύθυνσης, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης – Οργάνωση Χρόνου Εργασίας. Σημειώνεται ότι η δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και τη χρήση κάρτας εργασίας, αλλά δεν απαιτείται ψηφιακό ωράριο ή δήλωση έναρξης – λήξης ψηφιακής κάρτας.
Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και βρεθεί εργαζόμενος στον χώρο εργασίας χωρίς σήμανση της ψηφιακής κάρτας, οι κυρώσεις της Επιθεώρησης Εργασίας θα είναι αναπόφευκτες.