Τι αλλάζει με το +1 στις έδρες της Α’ Θεσσαλονίκης

Οι πιθανές κατανομές των εδρών με την απλή αναλογική και με την ενισχυμένη αναλογική – Πότε κερδίζει η ΝΔ, πότε ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε χαμογελά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα στην Α’ Θεσσαλονίκης με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της νέας απογραφής. Όπως γνωστοποιήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και στη συνέχεια από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών η Α’ Θεσσαλονίκης είναι μία από τις λίγες εκλογικές περιφέρειες της χώρας που ευνοείται από την απογραφή του 2021 και αυξάνει τις έδρες της από 16 σε 17.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Το σχετικό σενάριο συζητιόταν εδώ και καιρό ενώ για την Α’ Θεσσαλονίκης είχαν ακουστεί τρία σενάρια.

Πρώτο σενάριο: Οι έδρες αυξάνονται κατά 4 και γίνονται 20.

Δεύτερο σενάριο: Οι έδρες γίνονται 18 (+2, δηλαδή). 

Τρίτο σενάριο: Η Α’ Θεσσαλονίκης κερδίζει 1 έδρα. Τελικά επιβεβαιώθηκε η πιο μετριοπαθής πρόβλεψη, την οποία ενστερνιζόταν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και έτσι η Α’ Θεσσαλονίκης θα εκλέξει στις επερχόμενες εθνικές εκλογές 17 αντί 16 βουλευτές.

Παρά τη σχετική μικρή αύξηση οι αλλαγές είναι σημαντικές και αναμένεται να επηρεάσουν εν μέρει την κατανομή των εδρών στην Α’ Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της πόλης. Κάτι τέτοιο θα συμβεί ιδιαίτερα αν χρειαστεί να πραγματοποιηθούν και δεύτερες εκλογές όταν και θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική.

Θυμίζουμε τι συνέβη στην Α’ Θεσσαλονίκης στις περασμένες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2019 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με το πρώτο κόμμα που ήταν η ΝΔ να έχει μπόνους 50 εδρών. Η ΝΔ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 35,5% και είχε κερδίσει 7 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 31,3% και εξέλεξε 5 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ με 6,05% έβγαλε 1 βουλευτή, ενώ το ίδιο συνέβη με την Ελληνική Λύση (5,4%), το ΚΚΕ (5,3%) και το ΜέΡΑ25 (4,8%), που εξέλεξαν και αυτοί 1 βουλευτή. Τότε οι έδρες στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν 16 και το εκλογικό μέτρο 6,25%.

Για να κατανοήσουμε την κατανομή των εδρών να πούμε τα εξής: Το 2019 και με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους των 50 εδρών η ΝΔ είχε εκλέξει στην Α’ Θεσσαλονίκης 5 έδρες από την Α’ κατανομή, 1 έδρα από τα υπόλοιπα στη Β’ κατανομή και 1 έδρα από το μπόνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει και τις 5 έδρες του από την Α’ κατανομή και τα «μικρά» κόμματα, που δεν είχαν πιάσει το εκλογικό μέτρα (6,25%), είχαν βγάλει τις έδρες τους από την Β’ κατανομή. Αυτό συνέβη γιατί στην Α’ Θεσσαλονίκης είχαν τα πιο μεγάλα υπόλοιπα, κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος, καθώς η συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είναι μεγάλη. 

Αλλάζει το εκλογικό μέτρο

Με τη νέα απογραφή αλλάζει το εκλογικό μέτρο της Α’ Θεσσαλονίκη και από 6,25% πέφτει στο 5,88%. Ας επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα σενάριο κατανομής των εδρών για την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Παίρνουμε ως δεδομένα τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019 γιατί οτιδήποτε άλλο θα ήταν παρακινδυνευμένο.

Όπως εκτιμάται λοιπόν με το σύστημα της απλής αναλογικής και με 17 πλέον έδρες η ΝΔ διατηρώντας τα ίδια ποσοστά με αυτά του 2019, θα εξέλεξε στην Α’ Θεσσαλονίκης 6 βουλευτές και θα είχε υπόλοιπο 0,22%. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαζε 5 έδρες και θα είχε υπόλοιπο 1,9%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κέρδιζε 1 έδρα και θα είχε υπόλοιπο 0,17%. Τα υπόλοιπα κόμματα δε θα έβγαζαν έδρα από την Α’ κατανομή, αλλά όπως είπαμε και προηγουμένως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξέλεγαν βουλευτή από τη Β’ κατανομή. Έτσι η κατανομή των εδρών θα ήταν 6 για τη ΝΔ, 5 για τον ΣΥΡΙΖΑ και από 1 για ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λύση, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Σύνολο 15. Τις 2 υπόλοιπες έδρες θα έπαιρνε το κόμμα με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Την πρώτη σχεδόν σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τη δεύτερη η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Άρα τελική κατανομή στην απλή αναλογική θα ήταν: ΝΔ 7 (ή 6), ΣΥΡΙΖΑ 6, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 1 (ή 2), Λύση 1, ΚΚΕ, 1 και ΜέΡΑ25 1.

Σαφώς διαφορετική θα είναι η κατανομή στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, κάτι που θεωρείται με βάση τα σημερινά δεδομένα ως πολύ πιθανό. Η λεγόμενη και δεύτερη κάλπη θα διεξαχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει στον πρώτο κόμμα ένα μπόνους μάξιμουμ 50 εδρών. Υπολογίζοντας τη δύναμη των κομμάτων με βάση τα αποτελέσματα του 2019 η κατανομή των εδρών θα μπορούσε να είναι η εξής: ΝΔ 7 με 8 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 5 και οι «μικροί (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Λύση, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) από 1 έδρα. Αν η ΝΔ δεν κλείδωνε την 8 έδρα αυτή θα κατέληγε στο τρίτο κόμμα, που το 2019 ήταν το ΠΑΣΟΚ. 

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο που στις εκλογές του 2023 θα είναι 5,88%. Το δεύτερο σενάριο λοιπόν, σε περίπτωση διεξαγωγής των δεύτερων εκλογών θα ήταν ΝΔ 7, ΣΥΡΙΖΑ 5, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 2, Λύση 1, ΚΚΕ 1 και ΜέΡΑ25 1. Φυσικά όλα αυτά θα ισχύσουν αν δεν ανατραπούν τα εκλογικά ποσοστά. Γιατί προφανώς και οι έδρες θα κατανεμηθούν διαφορετικά αν για παράδειγμα τρίτο κόμμα είναι η Λύση και όχι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή αν το ΚΚΕ κάνει το μεγάλο άλμα και αναδειχτεί στην τρίτη θέση.

Συνεπώς με απλή αναλογική το πιο πιθανό ενδεχόμενο για την Α’ Θεσσαλονίκης θα ήταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εξέλεγαν από 6 βουλευτές, το τρίτο κόμμα 2 και οι υπόλοιποι από 1 (σύνολο 17 έδρες), ενώ με την ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα κέρδιζε 7 ή 8 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 5, το τρίτο κόμμα 1 ή 2 και οι άλλοι «μικροί» από 1. Φυσικά πολλά θα ανατραπούν αν για παράδειγμα το ΜέΡΑ25 δεν πιάσει το3% και δεν εισέλθει στη Βουλή. Τότε το πανελλαδικό ποσοστό της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα μειώνεται, ενώ στην Α’ Θεσσαλονίκης οι έδρες θα κατανεμηθούν αλλιώς…

Τέλος είναι προφανές ότι το +1 αυξάνει και τις πιθανότητες να εισέλθουν στη Βουλή νέα πρόσωπα. Κι αυτό μπορεί να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην περίπτωση της απλής αναλογικής και τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην περίπτωση της ενισχυμένης αναλογικής.