Εδώ και αρκετά χρόνια, οι αλλαγές που έχουν γίνει στην εργασία είναι εντυπωσιακές. Ορισμένα από τα επαγγέλματα που υπήρχαν παλαιότερα «χάθηκαν» και στη θέση τους «εμφανίστηκαν» νέα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα και τη ζωή μας. Τα επαγγέλματα του μέλλοντος εντοπίζονται κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας και του business, όμως μεγάλη αύξηση σημειώνουν και τα δημιουργικά επαγγέλματα, κυρίως ψηφιακής κατεύθυνσης.

Extra hint: Ένας κλάδος που αναμένεται να σημειώσει μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως -και δεν έχει σχέση με τους παραπάνω τομείς, είναι εκείνος της υγείας, με τα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα να φιγουράρουν πρώτα στις λίστες.

Για να βρείτε σπουδές που σχετίζονται με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο άρθρο που έχει ετοιμάσει το Brive, η πρώτη ελληνική πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορείτε να περιηγηθείτε σε χιλιάδες προγράμματα σπουδών από όλον τον κόσμο.

Ποια επαγγέλματα, όμως, είναι εκείνα που θα έχουν ζήτηση στην ιδιαίτερη οικονομία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια; Στην ProfessionAid βρήκαμε τους τοπ 5 επαγγελματικούς κλάδους για την Ελλάδα συγκεκριμένα και, επιπλέον, αναλύσαμε τα top 5 επαγγέλματα διεθνώς!

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, πέρα από τις δουλειές με μέλλον που είναι κοινές παγκοσμίως, υπάρχουν κάποια επιπλέον επαγγέλματα με αυξανόμενη ζήτηση, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της οικονομίας της. Αυτά προέρχονται κυρίως από τους παρακάτω τομείς και αφορούν τόσο στη ζήτηση εξειδικευμένων επαγγελματιών, όσο και γενικού προσωπικού:

 • Τουριστικά επαγγέλματα: Προφανώς και θα ήταν πρώτα στη λίστα, μιας και γνωρίζουμε πως ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι η ζωτικότερη πηγή εσόδων της.
 • Ναυτιλιακά επαγγέλματα: Ένας ακόμη κλάδος -σήμα κατατεθέν της χώρας, που παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη (ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης) και δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας.
 • Επαγγέλματα ενέργειας: Η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και η δημιουργία πράσινων επιχειρήσεων φαίνεται να είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας, που βρίσκει πολλές ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ιδιαίτερη μορφολογία του ελληνικού εδάφους.
 • Επαγγέλματα πληροφορικής και τεχνολογίας:  Όπως και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, τα επαγγέλματα αυτά έχουν μεγάλη αύξηση στη ζήτηση και συνεχώς δημιουργούνται καινούρια!
 • Επαγγέλματα εμπορίου και logistics: Το e-commerce, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές αναζητούν στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις, για να μπορούν να διαχειριστούν τον ολοένα αυξανόμενο όγκο εμπορευμάτων. Σε συνδυασμό με τη ναυτιλία και τις αυξημένες ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας του τουρισμού -ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού, δημιουργείται μεγάλη ζήτηση για επαγγελματίες διαχείρισης αποθηκών, κοινώς: Logistics!

Αν βρίσκεστε σε ένα επαγγελματικό τέλμα και θέλετε να αλλάξετε προσανατολισμό, στην ProfessionAid θα βρείτε εξειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν με την εμπειρία τους να σας συμβουλέψουν και να σας καθοδηγήσουν σε ένα νέο ξεκίνημα, που θα σας ταιριάζει περισσότερο και θα σας προσφέρει μια πιο ικανοποιητική εργασιακή ζωή.

Δουλειές με μέλλον

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο για το Μέλλον -για λογαριασμό αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών- εκτιμάται ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούνται μετά το 2030 δεν υπήρχαν πριν 2 χρόνια ή δεν υπάρχουν καν ακόμη. Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το διάσημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο MIT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει μέσα στα επόμενα χρόνια πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στην Αμερική.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, επικρατούσε η αντίληψη πως οι δουλειές με μέλλον και λεφτά ήταν εκείνες που άξιζε να κυνηγήσει κανείς. Φυσικά, ο σταθερός και άνετος βιοπορισμός είναι ένας βασικός παράγοντας στην επιλογή εργασίας, όμως η πανδημία άλλαξε αυτό το μοτίβο. Πλέον, η εργασιακή ζωή οικειοποιείται πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά και παράλληλα παρατηρούνται αυξημένες αλλαγές καριέρας προς επαγγέλματα του μέλλοντος.

Οι εργαζόμενοι τολμούν όλο και περισσότερο να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες και να μεταπηδούν σε πιο ενδιαφέροντες τομείς για τους ίδιους. Αρκετές φορές φυσικά δεν το επιλέγουν, αλλά αναγκάζονται να το κάνουν, όταν διαπιστώνουν πως έχουν ακολουθήσει ένα επάγγελμα που δε σημειώνει ανάπτυξη.

Για σας που είστε στην αρχή της πρώτης σας καριέρας και για σας που βρίσκεστε σε αναζήτηση μιας νέας σταδιοδρομίας, επιλέξαμε τα 5 πιο future proof επαγγέλματα (συν ένα ολόφρεσκο!) και σας τα παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω:

Business Analyst – Οικονομικός και επιχειρηματικός αναλυτής

Ο τομέας των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων περιλαμβάνει πολλά επαγγέλματα του μέλλοντος με πολύ καλή και άμεση αποκατάσταση σε όλο τον επιχειρηματικό κλάδο, σε οργανισμούς, φορείς, ΜΚΟ και στον δημόσιο τομέα. Ένα από όλα αυτά τα επαγγέλματα είναι ο business analyst, ένας αναλυτής που συνδυάζει οικονομικές και επιχειρηματικές γνώσεις, αλλά διαθέτει και δεξιότητες ανάλυσης δεδομένων.

Ο οικονομικός και επιχειρηματικός αναλυτής βοηθά επιχειρήσεις να λάβουν τις σωστές αποφάσεις και να σχεδιάσουν στρατηγικά τα αναπτυξιακά τους βήματα. Μελετά τα παλαιότερα και τα σύγχρονα δεδομένα μιας εταιρείας ή μιας αγοράς, ώστε να εντοπίσει λάθη από το παρελθόν και να οδηγήσει τον οργανισμό στην εξυγίανση.

Ως οικονομικοί αναλυτές θα μπορείτε να εργαστείτε σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, ανοίγοντας δικό σας γραφείο, είτε ως μέλη μιας συμβουλευτικής εταιρείας, αλλά και ως in-house σύμβουλοι σε διάφορες επιχειρήσεις.

Αν λοιπόν τα οικονομικά και οι επιχειρήσεις είναι το δυνατό σας στοιχείο, η καριέρα ενός business analyst σας υπόσχεται μια σίγουρη και επιτυχημένη καριέρα. Δείτε πώς να αναπτύξετε και τα leadership skills σας, για να μπορείτε να ηγηθείτε αποτελεσματικά της ομάδας σας.

Data Scientists – Το πιο έξυπνο επάγγελμα;

Είναι οι επιστήμες δεδομένων, το πιο έξυπνο επάγγελμα αυτή τη στιγμή; Οι data sciences είναι από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες σύγχρονες επιστήμες με πληθώρα επιλογών απασχόλησης παγκοσμίως!

Είναι σαφώς μία έξυπνη επιλογή, αλλά απαιτεί και μαθηματικό mindset για να καταφέρετε να αντεπεξέλθετε. Ωστόσο, αν έχετε γνώσεις μαθηματικών, στατιστικής ή προγραμματισμού και θέλετε να μεταπηδήσετε σε έναν κλάδο με πολλές κενές θέσεις εργασίας, τότε ξεκινήστε άμεσα το ταξίδι σας με κάποιο μεταπτυχιακό ή κάποιο επιμορφωτικό πρόγραμμα! Οι ειδικοί στα big data θα είναι για πάρα πολλά χρόνια περιζήτητοι και θα βρίσκονται ανάμεσα στα τοπ επαγγέλματα του μέλλοντος!

Αν χρειάζεστε βοήθεια στις αιτήσεις για master (ή και bachelor), μην ανησυχείτε. Δε χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνοι σας, εξάλλου. Μπορείτε να αξιοποιήσετε την τεχνογνωσία έμπειρων επαγγελματιών της ProfessionAid και να αναθέσετε σε εκείνους τις αιτήσεις μεταπτυχιακού, διασφαλίζοντας καλύτερες προοπτικές για την αξιολόγησή σας.

Insight: Το ξέρατε πως πολλές αιτήσεις απορρίπτονται όχι από ανεπάρκεια προσόντων, αλλά από ελλιπή δικαιολογητικά; Επίσης, γνωρίζατε πως πολλοί υποψήφιοι δεν περιλαμβάνουν όλες τις δεξιότητες που διαθέτουν, σαμποτάροντας ουσιαστικά την υποψηφιότητά τους;

Web & Software Developer

Ο Web Developer είναι ο αφανής ήρωας πίσω από κάθε ιστοσελίδα και κάθε διαδικτυακό κανάλι. Ο άνθρωπος που φροντίζει για την ορθή λειτουργία κάθε online οντότητας.

Όσο η ψηφιακή παρουσία των επιχειρήσεων αυξάνεται, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η ανάγκη για web developers και designers. Δεν είναι μόνο οι νέες επιχειρήσεις που χρειάζονται ιστότοπους, είναι και οι ήδη υπάρχουσες που είτε δε διέθεταν ως τώρα διαδικτυακή παρουσία ή είχαν κακοσχεδιασμένα, πρόχειρα websites, τα οποία δε μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Οι εργασιακές επιλογές ενός developer είναι πάρα πολλές και η απορρόφηση είναι άμεση. Οι απολαβές του κλάδου είναι πολύ ελκυστικές και ακόμη και οι junior θέσεις αμοίβονται υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Η ειδικότητα του Software Developer βρίσκεται ήδη σε υψηλή κατάταξη και ανάμεσα στα τοπ επαγγέλματα του μέλλοντος, καθώς έχει άμεση διασύνδεση με όλα τα λογισμικά και την ανάπτυξη εφαρμογών.

Οι επιλογές απασχόλησης του επαγγέλματος είναι άπειρες και οι ταλαντούχοι devs μπορούν να εργαστούν ως freelancers, οργανώνοντας το χρόνο τους όπως εκείνοι θέλουν, δημιουργώντας το δικό τους πελατολόγιο και portfolio. Φυσικά, μπορούν να εργαστούν και in-house σε επιχειρήσεις και agencies σε υψηλόμισθα πόστα.

User Experience (UX) Expert

Σε αυτή τη θέση βρίσκεται ο άνθρωπος που ορίζει και σχεδιάζει το πώς αισθάνεται ένας χρήστης, όταν περιηγείται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα website κ.λπ.. Το UX αφορά τον προγραμματισμό, την έρευνα και τις δοκιμές και, ουσιαστικά, διορθώνει και επαναπροσδιορίζει τις διαδρομές και τα μονοπάτια που θα ακολουθήσουν οι χρήστες και οι πελάτες, ώστε η εμπειρία τους να γίνει πιο ευχάριστη.

To UX αποκτά όλο και αυξημένη βαρύτητα σε έναν ιστότοπο, αυξάνοντας τις ανάγκες της αγοράς για ταλαντούχους επαγγελματίες του κλάδου. Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτήν την καριέρα, θα πρέπει να έχετε εμπειρία στο σχεδιασμό εμπειρίας χρήσης και στη γραφιστική, να γνωρίζετε τις ανάγκες της αγοράς αλλά και τη βασική ψυχολογία του χρήστη. Στη διάθεσή σας θα έχετε πολλά ψηφιακά εργαλεία και μαθαίνοντάς τα θα κάνετε την εργασία σας πιο εύκολη, πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική.

Videographers & Video Editors

Τα video περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο των περισσότερων ιστοσελίδων, social media και e-shops και κυριαρχούν στον ψηφιακό κόσμο. Καθώς το video content έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τα social networks να αντιγράφουν τη discovery engine του tiktok και να εισάγουν διθυραμβικά τα reels στις πλατφόρμες τους, ο videographer και ο video editor έχουν καταστεί περιζήτητοι και περιλαμβάνονται στα τοπ επαγγέλματα του μέλλοντος.

Τα επόμενα χρόνια, το video production αναμένεται να θα βρίσκεται στις κορυφαίες ειδικότητες που θα αναζητούν οι εταιρείες και στην Ελλάδα, όπως γίνεται ήδη στο εξωτερικό. Για την ώρα, τα video skills ζητούνται ως ένα συμπληρωματικό προσόν σε άλλες ειδικότητες, που όμως δε διαθέτουν αρκετοί, άρα μπορείτε να έχετε πλεονέκτημα ως freelancers, ειδικοί του είδους.

Extra tip: Αν έχετε ήδη video skills, δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα video resume και να τις εκθειάσετε στην πράξη!

+ 1 επάγγελμα απευθείας από το μέλλον: Augmented Reality Expert

Αυτό είναι ένα plus, ένα έκτο επάγγελμα του μέλλοντος, που ακόμη παρουσιάζει πολύ μικρή ζήτηση, μιας και η AR χρησιμοποιείται από λίγες εταιρείες. Όσο όμως η Augmented Reality θα γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας, τόσο οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα γίνονται περιζήτητοι. Η AR δεν είναι μία ακόμη προέκταση του UX, αλλά ένας συνδυασμός «VR» πραγματικότητας και αφηγηματικού ταξιδιού.

Είτε επιλέξεις να εργαστείς ως σχεδιαστής του ψηφιακού περιβάλλοντος της AR, είτε ως σχεδιαστής και αφηγητής της συνολικής εμπειρίας AR, το μόνο σίγουρο είναι πως σε περιμένουν λαμπρές επαγγελματικές εποχές.

Ποιο επάγγελμα να ακολουθήσω;

Η τεχνολογία, η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές εξελίξεις διαμορφώνουν ραγδαία το τοπίο της εργασίας. Ακολουθούν μερικά από τα επαγγέλματα που αναμένεται να έχουν αυξημένη ζήτηση στο μέλλον:

Τεχνολογία και Πληροφορική:

 • Ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και Μηχανική Μάθηση (ML): Ανάπτυξη και εφαρμογή αλγορίθμων για αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών.
 • Αναλυτής Δεδομένων (Data Scientist): Επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων για εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών.
 • Ειδικός στην Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity Specialist): Προστασία συστημάτων και δικτύων από κυβερνοεπιθέσεις.
 • Προγραμματιστής Λογισμικού (Software Developer): Σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογών και λογισμικού.
 • Ειδικός στο Blockchain: Ανάπτυξη και διαχείριση εφαρμογών που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain.

Περιβάλλον και Ενέργεια:

 • Ειδικός στην Αειφόρο Ανάπτυξη (Sustainability Specialist): Εφαρμογή πρακτικών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος επιχειρήσεων και οργανισμών.
 • Μηχανικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Σχεδιασμός και εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (π.χ., ηλιακή, αιολική).
 • Ειδικός στην Κυκλική Οικονομία: Ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλων που προωθούν την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών.

Υγεία και Ευεξία:

 • Βιοϊατρικός Μηχανικός (Biomedical Engineer): Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιατρικών συσκευών και εξοπλισμού.
 • Γενετικός Σύμβουλος (Genetic Counselor): Παροχή συμβουλών σε άτομα και οικογένειες σχετικά με γενετικές διαταραχές.
 • Ειδικός στην Τηλεϊατρική (Telemedicine Specialist): Παροχή ιατρικών υπηρεσιών εξ αποστάσεως μέσω τεχνολογίας.
 • Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας: Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και θεραπείας σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες.

Άλλα Επαγγέλματα με Προοπτικές:

 • Ειδικός στο Digital Marketing: Προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω ψηφιακών καναλιών.
 • Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού: Βοήθεια σε άτομα να επιλέξουν και να αναπτύξουν την καριέρα τους.
 • Ειδικός στην Εκπαίδευση Ενηλίκων: Σχεδιασμός και παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες.
 • Ειδικός στη Ρομποτική: Σχεδιασμός, κατασκευή και προγραμματισμός ρομπότ.

Σημαντικό:

Η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι απαραίτητες για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας του μέλλοντος.