Τα ψιλά γράμματα για τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν πραγματική αύξηση και ποιοι λογιστική, πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά – Τα τρία σενάρια για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Αυξήσεις στις συντάξεις έπειτα από 12 χρόνια και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα φέρνει το 2023. Ωστόσο, στις αυξημένες συντάξεις δεν είναι όλοι δικαιούχοι ή δεν θα δουν όλοι πραγματικές αυξήσεις, παρά λογιστικές.

Επίσης, στον ιδιωτικό τομέα, οι τριετίες θα παραμείνουν στον πάγο, καθώς ο νόμος ορίζει ότι αυτές θα αναπροσαρμοστούν όταν πέσει η ανεργία κάτω του 10%.

Κλειδί για τους συνταξιούχους είναι η προσωπική διαφορά. Από τους 2,6 εκατ. συνταξιούχους, 1.724.713 θα δουν την αύξηση να περνάει ακέραια από φέτος στην τσέπη, αν και για περίπου 350.000 εξ αυτών η αύξηση θα είναι μικρότερη του 7,75%, επειδή ένα μέρος της θα συμψηφίσει και θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν, οπότε το κέρδος στην τσέπη θα είναι μικρότερο.

Θα λάβουν πραγματική αύξηση συνταξιούχοι:

· Μετά τις 12/5/2016.

· Πριν από τις 12/5/2016 που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

· Πριν από τις 12/5/2016 που έχουν μικρή προσωπική διαφορά η οποία θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση.

· Θα λάβουν λογιστική αύξηση συνταξιούχοι πριν από τις 12/5/2016 που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά που θα υπερκαλύψει την αύξηση.

Ετσι, δικαιούχοι συνταξιούχοι που θα δουν πραγματικές αυξήσεις είναι:

· Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά.

· Συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά που θα εξαλειφθεί από την αύξηση των συντάξεων.

· Συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά αφορά παλαιούς συνταξιούχους.

Οι παραπάνω κατηγορίες, στα τέλη Ιανουαρίου και πιθανότατα από 23 έως 27 Ιανουαρίου θα λάβουν διπλή αύξηση. Δηλαδή, αύξηση 7,75% στη σύνταξη Φεβρουαρίου και αναδρομικά ενός μήνα για την αύξηση Ιανουαρίου.

Αναδρομικά και πληρωμές

Αναδρομικά ενός μήνα θα πληρωθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις στα τέλη Ιανουαρίου (με σχεδιασμό από 23-27 Ιανουαρίου). Η αύξηση μετράει από 1ης Ιανουαρίου 2023, ωστόσο οι συντάξεις Ιανουαρίου έχουν ήδη πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα χωρίς την αύξηση 7,75%.

Συνεπώς, στα τέλη Ιανουαρίου θα πληρωθεί διπλή αύξηση σε 1,72 εκατ. συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά (ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά) και δικαιούνται να δουν καθαρή αύξηση στην τσέπη. Οι υπόλοιποι θα δουν μόνο λογιστική αύξηση. Σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας.

Η προσωπική διαφορά, θετική ή αρνητική, αποτελεί κομβικό σημείο για τη «χαρτογράφηση» των αυξήσεων στις συντάξεις. Η αύξηση του 7,75% στις συντάξεις από 1/1/2023 συμπαρασύρει προς τα πάνω και διάφορες κατηγορίες συντάξεων.

Μισθοί

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στο νέο αυξημένο ποσό του που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023. Η επίσημη ανακοίνωση της αύξησης θα γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εντός του Μαρτίου.

Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως με βάση τις αυξήσεις που έχουν ήδη δοθεί σε εργαζομένους ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι πως η αγορά μπορεί να «αντέξει» μια μεγαλύτερη αύξηση του βασικού μισθού, που αφορά περί τους 650.000 εργαζομένους.

Αλλωστε δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει ακόμη και διψήφιες μισθολογικές αυξήσεις για την επόμενη διετία, ενώ ακόμη και οι μικρομεσαίοι που είχαν να διαχειριστούν έναν δύσκολο χειμώνα, δεδομένης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται πως μπορούν να δώσουν αυξήσεις στο προσωπικό τους από την άνοιξη και μετά που εκκινεί η τουριστική σεζόν.

Τα τρία σενάρια αύξησης, τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων, είναι τα εξής:

1. Αύξηση κατά 5,5%, ώστε ο κατώτατος να φθάσει στα προμνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ.

2. Αύξηση κατά 6% (διαμόρφωση στα 756 ευρώ).

3. Αύξηση κατά 7%-8% (άνοδος στα 763-770 ευρώ).