Τα «διαμάντια» της Θεσσαλονίκης που καλωσορίσαμε την χρονιά που έφυγε

Το 2022 μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες. Μια χρονιά στην οποία είχαμε την τύχη να καλωσορίσουμε στην πόλη κτιριακές δημιουργίες – στολίδια που δίνουν μια νέα πνοή στη Θεσσαλονίκη. Από την επιστροφή της Αγοράς Μοδιάνο και του θρυλικού Όλυμπος Νάουσα, στο MonAsty της Βασιλέως Ηρακλείου και στο 72ad στην Αγ. Δημητρίου.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΡΑΦΑΗΛ ΓΚΑΙΔΑΤΖΗΣ

Η Αγορά Μοδιάνο στη νέα εποχή Μετά από έξι χρόνια απουσίας, η ιστορική αγορά Μοδιάνο άνοιξε τις πύλες της τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, με τα λαμπερά της εγκαίνια μετά τις γιορτές να την επανεντάσσουν και με τη βούλα και την επισημότητα που της αξίζει, στη ζωή της πόλης. Όλοι οι επιχειρηματίες της Αγοράς ξεκινάνε να γράφουνε τις νέες σελίδες της ιστορίας της. Μίας ιστορίας πάνω από 100 ετών που εδώ και λίγες ημέρες μπήκε στη νέα της εποχή. Αποστολή της Αγοράς Μοδιάνο είναι να προσφέρει στους επισκέπτες, φρέσκα και συσκευασμένα προϊόντα, εκλεκτές ελληνικές και πολυπολιτισμικές γεύσεις, σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και αντανακλά τον γαστρονομικό πλούτο και πολιτιστικό δυναμισμό της Θεσσαλονίκης.

Η μεγαλύτερη και ομορφότερη σκεπαστή αγορά της πόλης αναβιώνει και προσφέρει σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία της γαστρονομικής κουλτούρας της Θεσσαλονίκης. Η τελική εικόνα συνδυάζει σύγχρονα καταστήματα με λαχανικά, κρέατα, θαλασσινά και ψάρια από ντόπιους και διεθνείς παραγωγούς, μαζί με μια ποικιλία από ιδέες για έτοιμα γεύματα. Η Αγορά Μοδιάνο γίνεται ξανά το ζωντανό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της, Έλι Μοδιάνο, το 1930 και συνεχίζει σήμερα ο Όμιλος Fais.

Πως ξεκίνησαν όλα…

Ο μηχανικός Eli Modiano, με τον αρχιτέκτονα J. Oliphant ξεκίνησαν να χτίζουν την Αγορά μέσα στην περιοχή της πόλης που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917. Η Αγορά χτίστηκε εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah και εκεί όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Ernest Hebrard προέβλεπε την ανάπτυξη των παζαριών. Ο τίτλος της Αγοράς στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν “Bazar Central Salonique”.

Το 1925 ο Eli Modiano κατασκεύασε ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 με μια μεγάλη γιορτή. Η Αγορά Μοδιάνο, η πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη, συνδέθηκε στενά με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας. Από την αρχή διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή και τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο της πόλης. Tο 1983 η Αγορά Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά.

Μέσα στα επόμενα χρόνια η εικόνα της Αγοράς αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της κλείνουν σταδιακά. Αν και η εικόνα της Αγοράς διατηρεί τις αναμνήσεις των παλαιότερων εποχών, απέχει πολύ από την αρχική της αίγλη, με το οριστικό της κλείσιμο να έρχεται το 2016.

Τον Ιούλιο του 2017 η Αγορά Μοδιάνο περνάει επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Fais, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι, φτάνουμε στο 2021 και στο παρόν της Αγοράς Μοδιάνο, που γνώρισε μια μεγάλη αναδιαμόρφωση για να αποτελέσει ένα Food Market concept νέας γενιάς.

Όλυμπος Νάουσα: Μια θρυλική επιστροφή

Η αναγέννηση του μυθικού εστιατορίου δεν αποτελεί μόνο αναβάθμιση της γαστρονομικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, αλλά εγκαινίασε και το νέο αισθητικό status στη συνολική της κουλτούρα. Μπορεί κάθε πετυχημένο project να έχει μια ιστορία να διηγηθεί, το Όλυμπος Νάουσα, όμως, έχει πολλές περισσότερες. Η δική του πορεία ξεκινάει από τη δεκαετία του ’20, καθώς το 1927 εγκαινιάζεται για πρώτη φορά, κι αφού ταξιδεύει μέσα στον χρόνο, με επίταξη από τους Γερμανούς, μετατροπή του σε καμπαρέ, αλλαγές ιδιοκτητών, βραβεύσεις, αλλά κυρίως ζώντας μεγάλες στιγμές και φιλοξενώντας ιστορικές προσωπικότητες που το τίμησαν -και όχι μόνο-, το 1993, χαρακτηρίζεται μνημείο-έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον επόμενο χρόνο κατεβάζει οριστικά ρολά.

Για να επιστρέψει φέτος, πιο λαμπερό από ποτέ και να ολοκληρώσει τον κύκλο του, παράλληλα με τα εγκαίνια του πολυτελούς ξενοδοχείου ON Residence. Η σημασία της επιστροφής του είναι τεράστια για την πόλη, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στο κομμάτι της εστίασης, της φιλοξενίας, της αισθητικής και εν γένει της δημιουργικότητας. Συμβολίζει μια ολόκληρη εποχή, που δε ματαιώθηκε, αλλά στάθηκε πυλώνας αστείρευτης έμπνευσης και πρωτοπορίας. Συμβολίζει τον σεβασμό στο παρελθόν, τον σχεδιασμό και την αρμονική σύζευξη των δύο ως παράδειγμα για το μέλλον.

Στην κεντρική σάλα, άναψαν τα στρογγυλά φωτιστικά της γαλλικής Magic Circus Editions και αποκάλυψαν ένα super classy σκηνικό, που μας μεταφέρει στην καρδιά της δεκαετίας του ‘30. Με φόντο την ανυπέρβλητη ομορφιά της παραλίας της πόλης, η αναβίωση της art nouveau αισθητικής στον απόλυτο βαθμό, μέσα από τον κομψό διάκοσμο και την cosy επίπλωση, δε θα μπορούσε να γίνει πιο επιτυχημένα: τα κεραμικά στο ταβάνι σε απόλυτη χρωματική αρμονία με τον υπόλοιπο διάκοσμο, όπου πρωταγωνιστούν οι παλ και γήινες αποχρώσεις, οι μαύρες Bodysthul βιεννέζικες καρέκλες Wiener GTV Design με την ψάθινη πλάτη, το πολύχρωμο ζακάρ ύφασμα Elitis Effigie, που ντύνει τις πλάτες στους άνετους καναπέδες, οι στιλάτες ταπετσαρίες, τα χειροποίητα φωτιστικά με το φυσητό γυαλί, το χυτό πλακάκι με τις χαρακτηριστικές κεραμιδί πλεκτές γραμμές -πιστή απομίμηση του παλιού πατώματος- και οι εντυπωσιακοί καθρέφτες, που αντανακλούν το φως, προσδίδουν τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στον χώρο.

Το αποτέλεσμα; Ένα περιβάλλον μοναδικό, με ιστορικές αναφορές, που ολοκληρώθηκε με τα πιο σύγχρονα υλικά και τεχνοτροπίες. Στο τιμόνι του νέου εγχειρήματος ο βραβευμένος κορυφαίος σεφ, Δημήτρης Τασιούλας, Chef Ambassador της Θεσσαλονίκης, τη μαγειρική ταυτότητα του οποίου λατρέψαμε στο Sebriko και τα εξαιρετικά πιάτα και τις μοναδικές συνταγές του αποθεώσαμε στο Θρία. Στο μενού βρίσκουμε σαρμαδάκια και ντολμά σε δύο εκδοχές, εξαιρετική μπουγιαμπέσα -η ευρωπαϊκή κακαβιά-, το ξακουστό σνίτσελ χόφμαν, το οποίο στον νέο κατάλογο αναφέρεται ως «Όλυμπος Νάουσα 1967-2022», μια σφαιρική μπραντάδα κοτόπουλου με βάση από κρέμα καπνιστού τσένταρ, συνοδευόμενη από προσούτο Ευρυτανίας στη σχάρα, ή το θεϊκό Χουνκιάρ Μπεγιεντί με κρέμα ψητής μελιτζάνα στη σχάρα και τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα κοκκινιστά, που θυμίζει τα παλιά κυριακάτικα τραπέζια. Από τις προτάσεις δεν απουσιάζουν, φυσικά, και τα μαγειρευτά, όπως ο μουσακάς ή το παστίτσιο, αλλά και τα φρέσκα ψάρια από κοντινές θάλασσες.

Πιστός στο concept ότι οι πρώτες ύλες προέρχονται από απόσταση μιας ημέρας, ο σεφ επιμένει να στηρίζει σταθερά τους τοπικούς παραγωγούς. Τα κρασιά προέρχονται όλα από τον πλούσιο ελληνικό αμπελώνα, ενώ και τα επιδόρπια έχουν κι αυτά τη θέση τους στο συλλογικό γευστικό υποσυνείδητό μας, όπως οι πάστες νουγκατίνα και σεράνο, το παγωτό αρμενοβίλ και το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο. Άρα μιλάμε για ένα μενού που ορίζεται από τη πολυπολιτισμική γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, αναβιώνει την υψηλή ποιότητα μιας άλλης εποχής, ερμηνεύει με μια μοντέρνα γλώσσα την παλιά αστική κουζίνα της πόλης και την επαναφέρει στο προσκήνιο.

Η εμπειρία, όμως, του Όλυμπος Νάουσα δεν ολοκληρώνεται εδώ, αφού στην απέναντι ακριβώς αίθουσα, το διακεκριμένο νέο μπαρ του ξενοδοχείου ON Residence, Tiger Loop, προσφέρει μια νέα πνοή χαλάρωσης και θετικής ενέργειας στους θαμώνες του και καταθέτει τη δική του ερμηνεία στο το σημαίνει σύγχρονο μπαρ. Η πολυτέλεια του μαρμάρου, η ζεστασιά του βελούδου και η γοητεία του ξύλου συνθέτουν έναν χώρο, που χαρακτηρίζεται από μαξιμαλιστική διάθεση και μοντέρνο σχεδιασμό, ενώ την παράσταση κλέβουν οι έντονοι χρωματισμοί και η ζεστή ατμόσφαιρα που αποπνέει.

Οι δερμάτινοι καναπέδες και τα μακρόστενα τραπέζια στο κέντρο για μεγάλες παρέες ή απλώς συνεύρεση αγνώστων δείχνουν τη διάθεση για επικοινωνία, σ’ ένα στιλάτο σκηνικό, που θυμίζει classic μπαρ του εξωτερικού. Ο -διακεκριμένος με διεθνή βραβεία- mixologist Αχιλλέας Πλακίδας με την έμπειρη ομάδα του αλλάζουν πίστα κι έρχονται να παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό μενού από φανταστικά κοκτέιλ, που θα απογειώσουν τις αισθήσεις μας. Η νέα κάρτα του μπαρ διαθέτει μια ποικιλία από χειροποίητες προτάσεις, που ξεχωρίζουν για τα ολόφρεσκα υλικά τους, τα οποία απολαμβάνουμε σε τολμηρούς συνδυασμούς. Έτσι, κάθε δημιουργία αποτελεί και μια έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο, ταξιδεύοντας μας σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη και χαρίζοντάς μας ευχάριστες εκπλήξεις. Οι μουσικές επιλογές ακολουθούν κι αυτές τον κλασικό χαρακτήρα του μπαρ, με ξεκάθαρες αναφορές στις δεκαετίες των 80’s και των 90’s, εξασφαλίζοντάς μας στιγμές αξέχαστες. 

MonAsty – Το καινούριο διαμάντι της Θεσσαλονίκης

To MonAsty (Βασιλέως Ηρακλείου 5) είναι το νέο στολίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το πολυτελές ξενοδοχείο συνδυάζει το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με το μοναστηριακό design από το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Η αφορμή της σύνδεσης αυτής ήταν τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν κατά την κατασκευή, αρχαϊκής, πρώιμης βυζαντινής και μεσοβυζαντινής περιόδου.

Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να τονίσουν όλες τις πτυχές του χαρακτήρα αυτής της πόλης, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους, όσο και στα δωμάτια, με μικρές πινελιές από την ιστορία της και κυρίως από την βυζαντινή κληρονομιά της. Η έντονη βυζαντινή επιρροή απεικονίζεται στο όνομά του “Mon” από το μοναστήρι, και “Asty” που σημαίνει πόλη. Ωστόσο διακριτικά προβάλλουν στους χώρους, αψιδωτές πόρτες και τοξοτοί θόλοι, αλλά και κομψές καλλιτεχνικές δημιουργίες ντόπιων τεχνιτών.

Το MonAsty Autograph Collection by Marriott International, είναι το πρώτο ξενοδοχείο με διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, υπό την διαχείριση της SWOT Hospitality. To πολυτελές ξενοδοχείο διαθέτει 100 δωμάτια και σουίτες, εκ των οποίων 5 με εξωτερικό jacuzzi, και καλωσορίζει τους επισκέπτες του με αέρα εκλεπτυσμένης φιλοξενίας και κομψότητας αλλά και προτάσεις γαστρονομίας και διασκέδασης που ακολουθούν την τάση της διεθνούς high-end ξενοδοχειακής σκηνής.

To εστιατόριο Botargo αποτείνει φόρο τιμής σε αγαπημένα εδέσματα βυζαντινών αυτοκρατόρων και μοναχών, και επιφυλάσσει στους επισκέπτες του εξαιρετικές γαστρονομικές εμπειρίες. Μια μείξη ελληνικών αστικών και μοναστηριακών συνταγών με σύγχρονες πινελιές αλλά και με επιλεγμένα φρέσκα τοπικά προϊόντα από Μονές του Αγίου Όρους και τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου. Το μενού συνοδεύει λίστα τοπικών κρασιών, κάποια από τα οποία περιορισμένης κυκλοφορίας.

Αγαπημένο πιάτο το αυγοτάραχο, ή αλλιώς «botargo», ενώ επίσης, το χταπόδι, η οσπριάδα και ο Αγιορείτικος μπακαλιάρος και το Στιφάδο αποτελούν must επιλογές. Επίσης στο all-day Samite Gastro Bar στο ισόγειο του ξενοδοχείου, ανοιχτό για τους ενοίκους αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πρωινό, brunch, light lunch και εξαιρετικό καφέ το πρωί, έως signature cocktails, ακούγοντας ψαγμένες μουσικές από αποκλειστικά DJ sets & live performances που θα απογειώσουν τα βράδια της πόλης. Tο καλοκαίρι στο rooftop θα λειτουργεί πισίνα, και το 360 view bar Ennea με θέα από τα κάστρα μέχρι τον Θερμαϊκό. Για επαγγελματικές συναντήσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, το ξενοδοχείο προσφέρει μια σειρά από επιλογές για private dining, χώρους συνεδρίων, αίθουσες συσκέψεων, ενώ το υπερσύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο με φυσικό φως προσφέρει στους επισκέπτες στιγμές ευεξίας. 

72AD Thessaloniki – Από τη δεκαετία του 1930 στο… μέλλον

Στη καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης, το 72AD Thessaloniki θα σας κάνει να αισθανθείτε «σαν το σπίτι σας». Ανακαλύψτε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αρχιτεκτονικό στολίδι, που βρίσκεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο της δεκαετίας του 1930,

Κατά την άφιξή σας, το 72AD θα σας μαγέψει με τους μοναδικούς εσωτερικούς χώρους, το μοντέρνο σχεδιασμό και την εκλεπτυσμένη προσωπική εξυπηρέτηση που προσφέρει. Κάθε δωμάτιο και σουίτα είναι πολυτελώς επιπλωμένα και εξοπλισμένα με καφετιέρα Nespresso, ηχείο Marshall, επώνυμα προϊόντα περιποίησης και πολλά άλλα.

Το 72AD βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από όλα τα σημαντικά αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, ενώ επιτρέπει στον επισκέπτη να βιώσει την αυθεντική τοπική ζωή σε ένα από τα πιο ανερχόμενα, μοντέρνα σημεία της πόλης, με μεγάλη εγγύτητα σε πολλά μπαρ, καφέ, μικρά εστιατόρια, και καταστήματα. Διατηρητέο κτίριο κατοικιών του 1930 σε στυλ Art Deco, που ανασχεδιάστηκε πλήρως το 2022, για να φιλοξενήσει τους 13 χώρους του νέου boutique ξενοδοχείου. Θα το βρείτε στην Αγίου Δημητρίου 72.