01/10/2023

Στον αέρα η λεγόμενη «ανάπλαση» της ΔΕΘ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η χρηματοδότηση του έργου «ανάπλασης» του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) δεν προχωρά, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των μελετών και της κατασκευής του, παρότι πολλά χρόνια τώρα οι αρμόδιοι δήλωναν πως τόσο οι μελέτες όσο και η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένα.

H κίνηση πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της ότι στο χρηματοδοτικό σχήμα της διοίκησης της ΔΕΘ-Ηelexpo αρχικά προβλεπόταν δαπάνη 124 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό εδώ και δύο χρόνια συνεχώς αυξάνεται, για να φθάσει σήμερα στα 280 εκατ. ευρώ, από τα οποία το Δημόσιο θα κατέβαλλε τα 180 εκατ. και ο ιδιώτης, με εγγυημένο κέρδος, θα συμμετείχε με 100 εκατ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2022 έγινε γνωστό ότι η διοίκηση της ΔΕΘ κατέθεσε την πρότασή της στο Υπερταμείο, για να χρηματοδοτήσει τις μελέτες και το έργο. Εδώ αρχίζει το παράλογο, όπως τονίζει η κίνηση πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», καθώς το έργο προτείνεται να χρηματοδοτηθεί από το Υπερταμείο, το οποίο όμως έχει τον ακριβώς αντίθετο ρόλο, δηλαδή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ να ιδιωτικοποιεί τη δημόσια περιουσία εισπράττοντας το 40% για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» είχε επισημάνει από την αρχή ότι η χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ είναι ανέφικτη και σκανδαλώδης. Και ότι τα σχέδια θα μείνουν στα χαρτιά.

”Επί δέκα και πλέον χρόνια κυβερνήσεις, επιμελητήρια, δήμοι και διοίκηση της ΔΕΘ δέσμευσαν την πόλη σε ένα σχέδιο περιβαλλοντικά και πολεοδομικά καταστροφικό. Αντί να ακολουθήσουν τις υφιστάμενες χωροταξικές κατευθύνσεις που προέβλεπαν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ δυτικά και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο της
σημερινής ΔΕΘ, για μικροπολιτικούς λόγους και για εξυπηρέτηση συμφερόντων επέλεξαν τη φαραωνική και ψευδώνυμη «ανάπλαση της ΔΕΘ». Οδήγησαν έτσι τον εκθεσιακό θεσμό σε παρακμή, στερώντας παράλληλα τη Δυτική Θεσσαλονίκη από έναν αναπτυξιακό πόλο, και το κέντρο της πόλης από έναν τόσο αναγκαίο πνεύμονα πρασίνου”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

”Δεν είναι αργά, έστω και τώρα, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, τοπικές αυτοδιοικήσεις, επιμελητήρια, διοίκηση της ΔΕΘ, να συνειδητοποιήσουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τον εκθεσιακό θεσμό και να υιοθετήσουν τη μόνη ρεαλιστική, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αποδεκτή πρόταση. Με τους διαθέσιμους από την ΕΕ πόρους για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αλλάξει το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, δίνεται στη Θεσσαλονίκη μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει επενδύσεις για μια διπλή περιβαλλοντική αναβάθμιση:

αφενός με τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου, που θα δώσει ανάσα στο κέντρο της πόλης και αφετέρου με την ανάπτυξη μιας πράσινης και ψηφιακής Νέας ΔΕΘ στην επιβαρυμένη Δυτική Θεσσαλονίκη”, καταλήγει η κίνηση πολιτών στην ανακοίνωσή της.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρατσισμός με φερετζέ…του Δημητρίου Παπαδόπουλου (Σταυριώτη)

Από τον νυν δήμαρχο Παντελή Τσακίρη, ειλικρινά επιθυμώ να...

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτει ο Πέτρος Αταμιάν

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτει ο...

Υπάρχει ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Ωραιοκάστρου; Που βρίσκεται;

Γράφουμε αυτό το άρθρο με αφορμή ένα email που...

ΒΟΜΒΑ: Τζαμί στο Ωραιόκαστρο ετοιμάζει ο δήμαρχος Τσακίρης

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή...