Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε φαγητό στο ψυγείο πριν χαλάσει

Αναρωτιέστε μήπως, αν μπορείτε να φάτε το φαγητό της επόμενης μέρας; Πολλές φορές το φαγητό που φτιάχνουμε το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για να το φάμε μέσα στις επόμενες μέρες. Ωστόσο, το ότι το βάλαμε στο ψυγείο, δεν σημαίνει από μόνο του, ότι είναι εντάξει να το καταναλώσουμε πέντε μέρες μετά. Μάθετε μέχρι πότε μπορείτε να φάτε κάτι που έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι μόλις μαγειρευτεί το φαγητό, είναι ασφαλές να το αποθηκεύσετε για αρκετές ημέρες χωρίς τον φόβο της γρήγορης ανάπτυξης βακτηρίων. Οι ειδικοί, όμως, σύμφωνα με το healthdigest.com δεν συμφωνούν. Κατ’ αρχάς, η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι πρέπει να διατηρείτε τα περισσότερα περισσεύματα στο ψυγείο μόνο για τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Αν είναι κατεψυγμένα, αποθηκεύστε τα με ασφάλεια για τρεις ή τέσσερις μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να τα πετάξετε.

Η Mayo Clilnic αναφέρει ότι ο κανόνας των τριών έως τεσσάρων ημερών βασίζεται στο γεγονός ότι τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθένειας που σχετίζεται με τρόφιμα.

Τι μπορεί να συμβεί αν φάτε αποφάγια που έχουν χαλάσει;

Είναι πραγματικά τόσο κακό, λοιπόν, να τρώτε τα αποφάγια μετά το μέγιστο προτεινόμενο χρονικό διάστημα; Θα μπορούσε να είναι, ανάλογα με το τι τρώτε. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν προτεινόμενες μέθοδοι αποθήκευσης και χρόνοι που θεωρούνται ασφαλείς για την αποθήκευση των περισσευμάτων είναι επειδή τα τρόφιμα μπορούν πραγματικά να σας αρρωστήσουν αν δεν αποθηκευτούν σωστά και δεν πεταχτούν όταν λήξει ο χρόνος τους.

Όταν τα τρόφιμα δεν προετοιμάζονται και δεν αποθηκεύονται σωστά, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπαραχθούν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν τροφιμογενείς διάφορες ασθένειες. Αν αφήσετε τα αποφάγια σας πολύ καιρό πριν τα αποθηκεύσετε ή τα φάτε μια εβδομάδα μετά το μαγείρεμά τους, μπορεί να έρθετε σε επαφή με ανθυγιεινά επίπεδα αυτών των επικίνδυνων βακτηρίων.

Σύμφωνα με τον γιατρό Mike Cruise, «τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και τον τύπο των βακτηρίων που έχετε καταναλώσει. Υπάρχουν μερικά αρκετά κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται λίγο μετά το φαγητό, συνήθως μέσα σε 30 λεπτά έως αρκετές ώρες, όπως στομαχικές διαταραχές ή ναυτία, κράμπες στο στομάχι, διάρροια, εμετός και πυρετός».

Σύμφωνα με τον Cruise, η ξεκούραση, η ενυδάτωση και η αναμονή για να περάσουν τα συμπτώματα είναι η τυπική πορεία θεραπείας για να νιώσετε καλύτερα.