Πείραξες την πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σου; Η εξουθενωτική ποινή που σε περιμένει

Βαρύς πέφτει ο πέλεκυς στους οδηγούς που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί στη χώρα μας που προβαίνουν στην αλλοίωση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους, είτε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μην είναι εντοπίσιμοι από τις τροχονομικές αρχές, είτε για λόγους… αισθητικής. Φυσικά, πρόκειται για μια παράνομη πρακτική που τιμωρείται με αυστηρά.

Η αλλοίωση των χαρακτηριστικών μιας πινακίδας κυκλοφορίας, φυσικά, ειναι παράνομη στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου έλαβε χώρα ένα ιδιαίτερα περίεργο περιστατικό.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο οδηγός μιας BMW εντοπίστηκε να κυκλοφορεί με πινακίδα κυκλοφορίας, στο αριστερό μέρος της οποίας το πλαίσιο έφερε μαύρο χρώμα, αντί του μπλε που πρέπει να φέρουν οι νεότερες πινακίδες «ευρωπαϊκού τύπου» από το 2004.

Όταν οι άνδρες της Τροχαίας του ζήτησαν να την αντικαταστήσει με την «κανονική» πινακίδα που βρισκόταν στο πορτμπαγκάζ του οχήματός του -και ήταν λυγισμένη λόγω ατυχήματος-, αυτός συμφώνησε. Τους επισήμανε, όμως, ότι αργότερα θα ξαναέβαζε την αλλοιωμένη πινακίδα. Τότε οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν την τελευταία.

Ένα χρόνο μετά την κατάσχεση της πινακίδας, ο οδηγός έλαβε ένα «ραβασάκι» μέσω του οποίου καλούνταν να καταβάλει ένα ποσό της τάξεως των 2.331 ευρώ -για τα έξοδα φύλαξης της πινακίδας τα οποία αντιστοιχούσαν σε διάστημα 333 ημερών.

Ο οδηγός υπέβαλε ένσταση στο δικαστήριο, το οποίο πρόσφατα τον δικαίωσε κρίνοντας το πρόστιμο ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα με τους δικαστές, οι αστυνομικές αρχές θα μπορούσαν να είχαν καταστρέψει τις πινακίδες, 14 ημέρες μετά την κατάσχεσή τους.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το ισχύει σχετικά με την παραποίηση των πινακίδων κυκλοφορίας στη χώρα μας δίνονται στο «Άρθρο 90» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, στην παρ. 3 ορίζεται ότι «απαγορεύεται για για οποιαδήποτε αιτία αντικατάσταση των πινακίδων με άλλες που δεν έχουν χορηγηθεί νόμιμα ή παραποίηση αυτών με οποιαδήποτε μορφή (τεμαχισμό, αλλαγή σχήματος ή γράμματος, κάμψη της πινακίδας κ.λπ.) ή μετάθεση από του ενός οχήματος σε άλλο ή κατασκευή από άλλον πλην του κατά τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα οριζόμενου και κατά τρόπο διάφορο, ως και η πώληση, αγορά και χρήση τέτοιων πινακίδων. Οι παραβάτες της διάταξης της παραγράφου αυτής, ως και αυτοί που υποβάλλουν ψευδή στοιχεία, για τη λήψη ανταλλακτικών πινακιδίων για το σκοπό παράνομης χρησιμοποίησης τους, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. 

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση κλοπής, απώλειας, φθοράς ή καταστροφής πινακίδων ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, ρυμουλκούμενων οχημάτων και μοτοσυκλετών, χορηγούνται πινακίδες με νέο αριθμό κυκλοφορίας και επανεκδίδεται νέα άδεια κυκλοφορίας με τον καινούργιο αριθμό κυκλοφορίας, ενημερώνοντας σχετικά την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πώς γίνεται η αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ρυμουλκούμενων οχημάτων και μοτοσυκλετών δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, λόγω κλοπής, απώλειας, φθοράς ή καταστροφής αυτών προσφέρονται εδώ.