Παρκάρεις ανάποδα από τα άλλα αυτοκίνητα στο δρόμο -Κινδυνεύεις με πρόστιμο;

Κατά την κυκλοφορία μας στους δρόμους συχνά εντοπίζουμε αυτοκίνητα να είναι παρκαρισμένα με φορά που είναι αντίθετη από αυτή της κυκλοφορίας. Κινδυνεύουν οι οδηγοί τους με πρόστιμο;

Καθεστώς ανομίας έχουν εγκαθιδρύσει στους δρόμους των αστικών κέντρων πολλοί οδηγοί, οι οποίοι αφήνουν τα αυτοκίνητά τους όπου τους κάνει κέφι.

Η στάθμευση σε πεζοδρόμια, μπάρες ΑμΕΑ, έξω από εισόδους πολυκατοικιών, σε διαβάζεις πεζών, σε στάσεις λεωφορείων και παράλληλα από άλλα οχήματα συνθέτουν ένα σκηνικό ζούγκλας που δυσχεραίνει την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και καθιστά αβίωτη τη ζωή πολλών συμπολιτών μας.

Δεν είναι λίγες φορές, μάλιστα, που κατά την κυκλοφορία μας στους δρόμους έχουμε παρατηρήσει ότι κάποια αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα με αντίθετη φορά από αυτή που διεξάγεται η κυκλοφορία (δείτε την κεντρική εικόνα).

Ανατρέχοντας στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν γίνεται αναφορά στη φορά που πρέπει να έχει το όχημα όσο αυτό βρίσκεται παρκαρισμένο. Ως εκ τούτου, ο οδηγός δεν θα τιμωρηθεί από τους άνδρες της Τροχαίας αν το παρκαρισμένο όχημά του κοιτάει σε αντίθετη κατεύθυνη από αυτή που διεξάγεται η κυκλοφορία.

Η μη πρόβλεψη, ωστόσο, προστίμου από τον Κ.Ο.Κ. για το «ανάποδο» παρκάρισμα δεν σημαίνει ότι πρέπει το επιλέγουμε.

Αυτό διότι προκειμένου να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητό μας αντίθετα από την κατεύθυνση κυκλοφορίας απαιτεί να κάνουμε μια «τιμονιά» και να βγούμε έστω και για λίγα δευτερόλεπτα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, κάτι το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Επίσης, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα απαγορεύεται από τον Κ.Ο.Κ. και συγκεκριμένα στην παράγραφο 4 του Άρθρου 16 «Θέση επί της Οδού», όπου αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι «ο οδηγός δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί σε οδόστρωμα που προορίζεται για την αντίθετη προς την κατεύθυνση του κυκλοφορίας». Αυτός που παραβαίνει τη συγκεκριμένη διάταξη τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Παρόλο, λοιπόν, που ο οδηγός του σταθμευμένου οχήματος δεν θα λάβει κλήση αν το όχημά του εντοπιστεί να έχει αντίθετη φορά από αυτή της κυκλοφορίας, στην περίπτωση που καταληφθεί επ’ αυτοφόρω να βγαίνει στο αντίθετο ρεύμα για να σταθμεύσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα γλιτώσει το πρόστιμο.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη, φυσικά, θα χρειαστεί να βάλει και εφόσον πιαστεί να εισέρχεται αντίθετα σε μονόδρομο προκειμένου να… καπαρώσει μια ελεύθερη θέση στάθμευσης που έπεσε στην αντίληψή του. Το πρόστιμο και σε αυτή την περίπτωση είναι 200 ευρώ.