Το Πήλιο είναι ο ιδανικός προορισμός για τους ταξιδευτές που θέλουν να συνδυάσουν το βουνό και τη θάλασσα για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις.
Το Πήλιο είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της χώρας μας και ένας προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, καθώς συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα. Πανέμορφα αρχοντικά μέσα σε όμορφα φυσικά τοπία, κεντρικές πλατείες με πλατάνια, γραφικά καλντερίμια, τρεχούμενα νερά είναι το κάδρο των ορεινών χωριών και από την άλλη οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με τα κρυστάλλινα νερά και την πλούσια βλάστηση από το βουνό.
Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να αποδράσετε στο Πήλιο, να περιπλανηθείτε στα πετρόκτιστα καλντερίμια, να κάνετε βουτιές στις παραλίες του τόπου, να απολαύσετε την τοπική γαστρονομία σε παραδοσιακά ταβερνάκια κάτω από πλατάνια, να κάνετε ενδιαφέρουσες πεζοπορίες και να ανεβείτε στο θρυλικό «Μουτζούρη» για μια ενδιαφέρουσα διαδρομή.
Τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου
Μακρινίτσα
Η Μακρινίτσα, γνωστή ως το «μπαλκόνι του Πηλίου», λόγω της μοναδικής θέας προς τον Παγασητικό, είναι από τα πιο τουριστικά χωριά του Πηλίου με ιδιαίτερη ομορφιά, καθώς έχει καταφέρει να διατηρήσει την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.
Χτισμένη αμφιθεατρικά, στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την θεσσαλική πόλη του Βόλου. Μια βόλτα μέσα στο πανέμορφο χωριό θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις -να αναφέρουμε πως παλαιότερα το χωριό υπήρξε το σκηνικό για να γυριστεί η ταινία «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά» με πρωταγωνιστές τους Αλίκη Βουγιουκλάκη -Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Διώροφα πέτρινα αρχοντικά, περιποιημένοι κήποι και μια κούκλα πλατεία με πλατεία και τριγύρω ταβερνάκια και καφενεία -εξάλλου στα περισσότερα χωριά της περιφέρειας η ζωή κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία.
Στα αξιοθέατα του τόπου είναι το Βυζαντινό Μουσείο «Οξεία Επίσκεψις», που φιλοξενεί πολύτιμα κειμήλια από τον 13ο μέχρι τον 20ό αιώνα, το αρχοντικό Τοπάλη, που ακολουθεί την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του τόπου και οι ναοί του χωριού.
Στάση για τσίπουρο και μερακλίδικους μεζέδες θα κάνετε στο παραδοσιακό καφενείο του «Θεόφιλου» -μάλιστα στο εσωτερικό χώρο υπάρχει τοιχογραφία από τον Θεόφιλο και αξίζει να τη δείτε από κοντά.
Πορταριά
Η Πορταριά, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, αποτελεί το κεφαλοχώρι της περιοχής, καθώς παλαιότερα είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και είναι από τα πιο τουριστικά χωριά. Σήμα κατατεθέν, του παραδοσιακού οικισμού, είναι τα επιβλητικά αρχοντικά που ως κύριο χαρακτηριστικό τους έχουν τον θεσσαλομακεδονικό ρυθμό με σκεπή από πέτρινες πλάκες.
Μάλιστα, την περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης του τόπου η Πορταριά φημιζόταν για τα μεταξωτά υφαντά και τα μαντίλια της, αλλά και για το μεγάλο παζάρι -ίσως το σημαντικότερο της Θεσσαλίας.
Περπατώντας μέσα στα γραφικά σοκάκια του χωριού θα εντυπωσιαστείτε από τα πέτρινα αρχοντικά, ενώ η φύση με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά δίνουν μια μοναδική εικόνα στο κάδρο. Κι εδώ η ζωή κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ στα αξιοθέατα του παραδοσιακού οικισμού είναι το αρχοντικό Ζούλια -σήμερα λειτουργεί ως Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο -χτισμένο από το 1864, και το αρχοντικό Τσοποτού – λειτουργεί ως ξενοδοχείο – με έτος κατασκευής το 1857.
Στάση για φαγητό θα κάνετε στο εστιατόριο «Γευσικράτορας», από τα πιο δημοφιλή, με δημιουργική κουζίνα και πιάτα που αλλάζουν ανά εποχή -εκεί έχω δοκιμάσει ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα με αγριογούρουνο.
Με τα ανακαινισμένα αρχοντικά να έχουν μετατραπεί σε γουστόζικα ξενοδοχεία, αξίζει να μείνετε στην Πορταριά -μια πρόταση για τη διαμονή σας είναι το «Αρχοντικό Πορταριάς», το οποίο βρίσκεται πάνω στην κεντρική πλατεία και οι εσωτερικοί του χώροι παντρεύουν την παράδοση με τη σύγχρονη πολυτέλεια, ενώ τα δωμάτια έχουν θέα τόσο στο χωριό όσο και στην Μακρινίτσα.
Στα plus το πλούσιο πηλειορίτικο πρωινό, δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα, ενώ στο εστιατόριο «Elite» του ξενοδοχείου θα απολαύσετε ελληνική κουζίνα, αλλά και πιάτα της Μεσογείου.
Μηλιές
Χτισμένη σε 400 μέτρα υψόμετρο, το χωριό Μηλιές δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του χωριού Μηλιές της Εύβοιας, οι οποίοι έφυγαν από τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των πειρατών και βρήκαν νέο τόπο στο γραφικό Πήλιο -αυτή την ιστορία εξιστορούν οι κάτοικοι του μέρους.
Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με πέτρινα αρχοντικά, πλατείες και πολλές βρύσες, ωστόσο ο τόπος πέρασε κακουχίες και βίωσε πολλές καταστροφές, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάνοντας μια βόλτα μέσα στο χωριό, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του θα απολαύσετε το φυσικό τοπίο που είναι πλούσιο σε καστανιές, μηλιές και ελιές.
Από την άλλη, οι Μηλιές είναι γνωστές για ακόμα ένα λόγο: είναι η «πατρίδα» του θρυλικού Μουτζούρη, το περίφημο τρενάκι του Πηλίου. Ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Εβαρίστο ντε Κίρικο, συνδέοντας το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Πλέον, ο Μουτζούρης καλύπτει μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων, από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, προσφέροντας στον επιβάτη την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου και τις περίτεχνες αρχιτεκτονικές κατασκευές, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Η οργιώδης βλάστηση, η θέα στον Παγασητικό, τα τοξωτά γεφύρια, οι μικρές σήραγγες και η σιδερένια γέφυρα του Ντε Κίρικο αποτελούν τα βασικά στοιχεία για μια από τις ωραιότερες διαδρομές στην Ευρώπη που σίγουρα για τα τοπία που θα αντικρίσετε αξίζει να επιβιβαστείτε στο τρενάκι και να απολαύσετε τη διαδρομή.
Τσαγκαράδα
Η Τσαγκαράδα είναι από τα χωριά του Πηλίου που συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα και για αυτό το λόγο είναι στις προτιμήσεις των ταξιδευτών που προτιμούν αυτή το πάντρεμα διακοπών. Σύμφωνα με την αρχαιότητα, στο βουνό της Τσαγκαράδας κατοικούσαν οι Κένταυροι, ενώ θεοί, βασιλιάδες και πρίγκιπες πήγαιναν για κυνήγι.
ο παραδοσιακό χωριό, με τη σπάνια ομορφιά, αποτελείται από τέσσερις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες, που είναι και ο παλαιότερος οικισμός, Αγία Παρασκευή και Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου, και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται χαμηλά στην πλαγιά του βουνού προς τη θάλασσα.
Η χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική κυριαρχεί και στην Τσαγκαράδα με τα όμορφα αρχοντικά και κτίρια, ενώ σήμα κατατεθέν του τόπου είναι ο πλάτανος που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής και έχει ζωή πάνω από 1.000 χρόνια -μάλιστα θεωρείται από τους γηραιότερους της χώρας μας και ίσως και της Ευρώπης.
Από τα αξιοθέατα του τόπου που αξίζουν την προσοχή σας είναι η Εμπορική Σχολή, το Κρυφό Σχολειό -επισκέψιμο για το κοινό- και το Παλιό Γεφυριό, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Το γεφύρι είναι από τα παλαιότερα, κτίστηκε το 1728 και ενώνει την Τσαγκαράδα με το Ξουρίχτι.
Για να ανακαλύψετε την ομορφιά του χωριού αξίζει να περπατήσετε μέσα στους οικισμούς που ενώνονται μεταξύ τους απολαμβάνοντας μια διαδρομή μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο με πολλά δέντρα, ενώ θα σας συντροφεύουν οι ήχοι των νερών.
Στάση για φαγητό μπορείτε να κάνετε στο «Καλύβι», στην πλατεία Ταξιαρχών, για σπιτικό φαγητό -φημίζεται για το κότσι του – και στο «Αγνάντι» με το μενού να αλλάζει ανάλογα την εποχή – αν πετύχετε τις μελιτζάνες με τυρί στο φούρνο και το κουνέλι προτείνουμε να τα δοκιμάσετε.
Χάνια
Τα Χάνια είναι το ορεινότερο χωριό του Πηλίου, σε κοντινή απόσταση από την Πορταριά, και είναι από τα ωραιότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο τουριστικά και προβεβλημένα χωριά.
Σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 1.190 μέτρων στις πλαγιές του Πηλίου, τα Χάνια, που πήραν το όνομα τους από τα πολλά χάνια που υπήρχαν και φιλοξενούνταν όσοι ταξίδευαν σε παλαιότερες εποχές. Επιπλέον, είναι μόλις 26 χιλιόμετρα μακριά από το Βόλο και μπορείτε να τα επισκεφτείτε ακόμα και για μονοήμερη απόδραση από τους κοντινούς προορισμούς.
Κάνοντας μια βόλτα στο χωριό, μάλιστα ενώνει το δυτικό με το ανατολικό Πήλιο, θα δείτε ότι είναι μέσα στα έλατα και θα βρείτε παραδοσιακά ταβερνάκια για να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ του το τόπου, σπετζοφάι και φασολάδα, ενώ θα βρείτε οικονομικά καταλύματα για να διαμείνετε.
Πινακάτες
Στο κεντρικό Πήλιο βρίσκεται το χωριό Πινακάτες έχοντας θέα τον Παγασητικό, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν μαχαλάς που υπαγόταν στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.
Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, το χωριό πήρε το όνομά του από τα ξύλινα πινάκια, δηλαδή τα πιάτα τα οποία έφτιαχναν οι πρώτοι κάτοικοι.
Το χωριό είναι πραγματικά σαν ένας πίνακας ζωγραφικής, με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική να κρατιέται ζωντανή σε όλο της το μεγαλείο. Τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, ωστόσο το επιλέγουν, κυρίως, όσοι αναζητούν διακοπές σε έναν ήσυχο προορισμό μακριά από την πολυκοσμία των πιο τουριστικών χωριών του Πηλίου.
Από τα ωραιότερα σημεία του χωριού είναι η κεντρική πλατεία με το μεγάλο πλάτανο, που μετράει πάνω από 500 χρόνια ζωής, να στέκεται επιβλητικός και γύρω-γύρω να δίνει τον παλμό της ζωής του χωριού.
Άγιος Ιωάννης
Στους ανατολικούς πρόποδες του Πηλιού, μετά τον Άγιο Δημήτριο, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός του Άγιου Ιωάννη όπου έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της ευρύτερης περιοχής. Το πηλιορείτικο σκηνικό παντρεύεται άψογα με την πλούσια βλάστηση του μέρους και ο συνδυασμός κάνει τον οικισμό σαγηνευτικό.
Η καταπράσινη φύση του βουνού και το καταγάλανο χρώμα της παραλίας έχουν καταφέρει να εκτοξεύουν τον τουρισμό, ενώ οι λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων θα βρουν τον παράδεισο τους.
Η κεντρική παραλία του οικισμού έχει μεγάλη έκταση με τα νερά να είναι καταγάλανα ,ενώ έξω έχει χοντρή άμμο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η παραλία «Παπά – Νερό» που βρίσκεται στη νότια είσοδο του οικισμού -αν και παλαιότερα ήταν η «μυστική» παραλία των ντόπιων, η ομορφιά του καταπράσινου τοπίου σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα νερά, έχει γίνει πλέον από τις πιο περιζήτητες.
Μια πιο ήσυχη παραλία με εντυπωσιακούς βράχους, καταγάλανα νερά και λευκή άμμος, είναι η Πλάκα που για να φτάσετε πρέπει να ακολουθήσετε ένα μονοπάτι.
Κατηγιώργης
Το όμορφο ψαροχώρι, Κατηγιώργης, είναι ένας γραφικός οικισμός που ο επισκέπτης θα έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε κάποιο γραφικό νησί, ενώ απέναντι του έχει τη Σκιάθο.
Τα λιγοστά σπίτια του οικισμού έχουν αναπτυχθεί γύρω από έναν κολπίσκο, ενώ το χωριό ξεχωρίζει για τα γαλαζοπράσινα νερά του. Αν και τα τελευταία χρόνια, ο Κατηγιώργης έχει γίνει ευρύτερα γνωστός εξακολουθεί να είναι ένας προορισμός που τον επιλέγουν όσοι επιθυμούν να περάσουν ήσυχες διακοπές. Στα plus του τόπου είναι τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα του παραθαλάσσιου οικισμού.
Από τις πιο γνωστές παραλίες του οικισμού είναι το Βλαχόρεμα που για να φτάσετε ως εκεί πρέπει να διασχίσετε ένα μονοπάτι, ενώ περπατώντας λίγα μέτρα παραπάνω βγαίνετε στη παραλία Βρωμονέρι -και οι δύο είναι εκπληκτικής ομορφιάς, η πρώτη με πολλά πεύκα, και με φανταστικά νερά.