Οργή για την ακύρωση μετονομασίας σε οδό Μίκη Θεοδωράκη της οδού Λαγκαδά

Οργή από το «Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη» για την απορριπτική απόφαση – Προχωρημένες συζητήσεις για διπλή ονομασία του σταθμού του Μετρό στην «Πλατεία Δημοκρατίας».

Απορριπτική ήταν η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, όπως είχαν προτείνει ομόφωνα τέσσερις δήμοι της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το «όχι» στη μετονομασία της οδού ήρθε από την Επιτροπή του άρθρου 8 της ΑΔΜΘ, την οποία εν μέρει… αδειάζει για την απόφασή της η ίδια η Αποκεντρωμένη, με διευκρινιστική ανακοίνωσή της.

Η Αποκεντρωμένη σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της ότι ο γραμματέας της ΑΔΜΘ, σύμφωνα με τον νόμο, συγκροτεί την αρμόδια για γνωμοδότηση Επιτροπή στην οποία «μετέχουν 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι, 2 καθηγητές φιλόλογοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μόλις 1 υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Η Επιτροπή αυτή, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, δεν αποτελεί όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η ΑΔΜΘ δεν έχει καν την πλειοψηφία στη στελέχωσή της Επιτροπής. «Ο Γραμματέας της ΑΔΜΘ δεν παρεμβαίνει στο έργο της Επιτροπής η οποία λειτουργεί ως Ανεξάρτητο όργανο και δεν εκφράζει τη βούλησή του ή της ΑΔΜΘ», καταλήγει.

Οργή του Μουσείου Μ. Θεοδωράκης

Η απορριπτική απόφαση προκάλεσε την οργισμένη δήλωση του προέδρου του μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας και πρώην βουλευτή Επικρατείας, Παρασκευά Παρασκευόπουλου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η απορριπτική απόφαση «δεν έχει προηγούμενο και δεν γίνεται κατανοητή και αποδεκτή, ακόμη και αν κανείς κατανοήσει την οποία ακραία, γραφειοκρατική αυστηρότητα». Ο πρόεδρος του μουσείου κάνει λόγο για μία απόφαση που «σοκάρει τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ύβρι στην ιστορική μνήμη, προσβολή στο μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη».

Καλεί, μάλιστα, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να επανεξετάσουν το ζήτημα.

Συζητήσεις για σταθμό του Μετρό «Πλατεία Δημοκρατίας – Μίκης Θεοδωράκης»

Γνωστοποιεί, δε, τις συζητήσεις «εδώ και πολλούς μήνες» του Μουσείου με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκο Ταχιάο, για διπλή ονομασία του σταθμού Πλατεία Δημοκρατίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, δηλαδή «Πλατεία Δημοκρατίας – Μίκης Θεοδωράκης».

Παράλληλα, ενημερώνει για τον σχεδιασμό οργάνωσης δράσεων τον προσεχή Μάη με τίτλο «Ο Μάης του Μίκη και της Θεσσαλονίκης!», σε συνεργασία με τους δήμους και φορείς της πόλης. 

«Ελπίζω μέχρι τότε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η οδός Λαγκαδά να μετονομασθεί σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη και να έχει προχωρήσει και η διπλή ονομασία του σταθμού του μετρό», καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος. 

Αναλυτικά η δήλωση:

«ΥΒΡΙΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΗ και ΠΡΟΣΒΟΛΗ .

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, και της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 8  να απορρίψει την οικουμενική, ομόφωνη και ομόθυμη πρόταση των τεσσάρων όμορων δήμων – Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως –  Συκεών, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων – για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, δεν έχει προηγούμενο και δεν γίνεται κατανοητή και αποδεκτή, ακόμη και αν κανείς  κατανόηση στην όποια, ακραία,  γραφειοκρατική αυστηρότητα. 

Μια απόφαση που σοκάρει τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ύβρι στην ιστορική μνήμη, προσβολή  στο μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη και πρόκληση προς το καθολικό δημόσιο αίσθημα, όπως  εκφράστηκε από την απόφαση των τεσσάρων δήμων.

Η απόδοση τιμής δεν αφορά τον αγαπημένο μας Μίκη  και ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ…

ΕΜΑΣ ΑΦΟΡΑ… Την ιστορική μας συνείδηση… Γιατί  τα αποτυπώματα  των επιφανών Ελλήνων, συμβάλλουν  στη συγκρότηση του συλλογικού  πατριωτικού, δημιουργικού και αγωνιστικού φρονήματός μας. 
Πρόκειται για πράξη ιστορικής, δημοκρατικής, πατριωτικής ευθύνης προς τους νέους και τις γενιές του μέλλοντος.

Χαιρετίζω τη δήλωση των τεσσάρων δημάρχων Κωνσταντίνου Ζέρβα, Σίμου Δανιηλίδη, Λάζαρου Κυρίζογλου και Δημήτρη Δεμουρτζίδη, που επαναφέρουν, και μάλιστα αναβαθμισμένα, την πρότασή τους. 

Η ονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, λειτουργεί ενισχυτικά στην πρόταση που έχει διατυπώσει, και συζητά εδώ και πολλούς μήνες το Μουσείο μας, με τον πρόεδρο του Μετρό  Νίκο Ταχιάο,  για την διπλή ονομασία του σταθμού  του Μετρό,  σε Πλατεία Δημοκρατίας – Μίκης Θεοδωράκης. 

Βασική αρχή του Μίκη Θεοδωράκη και δική μου προσωπικά και ως προέδρου του Μουσείου, είναι να υπηρετούμε την ενότητα και την οικουμενικότητα και όχι το διχασμό… Στο πνεύμα αυτό, περιμένουμε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο εποπτεύων αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης, Βορίδης να επανεξετάσουν σε θετική κατεύθυνση την πρόταση των δήμων.

Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ! Αυτός είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που σχεδιάζει και συζητά να οργανώσει το Μουσείο, φέτος τον Μάη, σε συνεργασία με τους δήμους και φορείς της πόλης. 
Ελπίζω μέχρι τότε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η οδός Λαγκαδά να μετονομασθεί σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη και να έχει προχωρήσει και η διπλή ονομασία του σταθμού του μετρό».