01/10/2023

«Οι μηχανορραφίες του Ερντογάν για να σώσει το τομάρι του»

Όλα τα μέσα, από την ακραία καταστολή στο εσωτερικό έως τις πολεμικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, έχει στο μυαλό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εξασφαλίσει την νίκη στις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Τουρκία και να διασώσει εκτός από την εξουσία του και τον εαυτό του.

Σε άρθρο του, το Politico χαρακτηρίζει τις εκλογές του καλοκαιριού στην Τουρκία ως τις «σημαντικότερες» σε όλο τον κόσμο για το 2023 και εκφράζει την ελπίδα ότι ο Ερντογάν θα αποτύχει να εφαρμόσει όσα εξυφαίνει για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν — ο οποίος κυβέρνησε με ολοένα και πιο αυταρχικό χέρι μετά την τροποποίηση του συντάγματος για να δημιουργήσει ένα προεδρικό σύστημα κατά μέτρο — αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα, με το AKP να λαμβάνει μόλις το 30% υποστήριξη.

«Παρά την αντίθεση τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Μόσχα, ο Ερντογάν έχει σημάνει τις προετοιμασίες για αποστολή τανκς στη Συρία, επιδιώκοντας να απομακρύνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Φαίνεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει μια ουδέτερη ζώνη στην άλλη πλευρά των νότιων συνόρων της Τουρκίας.

»Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί επίσης να χτυπήσει τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, εν μέσω διαφωνιών για την άντληση φυσικού αερίου, για την Κύπρο και για την υποτιθέμενη «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο – αν και το  οικονομικό και πολιτικό κόστος οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας σε διεθνές επίπεδο το καθιστά εξαιρετικά απίθανο» αναφέρει το Politico.

O Τούρκος πρόεδρος, λέει το  Politico, χρησιμοποιεί την Δικαιοσύνη της χώρας, η οποία δεν φημίζεται για την ανεξαρτησία της, για να προσπαθήσει να αποκλείσει τους πιο ισχυρούς πιθανούς αμφισβητίες του.

«Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου — μια δημοφιλής προσωπικότητα του κοσμικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που θα μπορούσε να είναι ένας ενωτικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης — μόλις καταδικάστηκε σε πάνω από δύο χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση να λάβει δημόσιο αξίωμα για “προσβολή αξιωματούχων”. Προς το παρόν, η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί λόγω προσφυγών, αλλά ο Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να επισπεύσει τη δικαστική διαδικασία, ώστε να απαγορευτεί στον αντίπαλο του να είναι υποψήφιος».

Επίσης, το Politico αναφέρεται στους περισσότερους από 100 πολιτικούς από το  φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) που παραμένουν υπόδικοι με κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία και υπενθυμίζει ότι και ο ίδιος ο Ερντογάν ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είχε πέσει θύμα αντίστοιχων διώξεων.

«Μένει να δούμε πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει αυτός ο τρομερός μαχητής αυτή τη φορά όσον αφορά την πραγματική στρατιωτική δράση για να παίξει το εθνικιστικό χαρτί στον αγώνα του για επανεκλογή» σημειώνει το Politico.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι έτσι γεμάτοι πολεμικές κινήσεις, κυρίως για να σηματοδοτήσουν την 100ή επέτειο από την ίδρυση από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μιας σύγχρονης, κοσμικής δημοκρατίας πάνω από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Ο Ερντογάν θα θέλει να προβάλει την αποκατεστημένη επιρροή της Τουρκίας σε έναν πολυπολικό κόσμο όπου οι μεσαίες δυνάμεις θα μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή, καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα είναι λιγότερο πρόθυμες ή ικανές να ενεργήσουν ως παγκόσμιοι αστυνομικοί» προσθέτει το Politico, αναφέροντας ότι η ΕΕ μπορεί μόνο να εξαγοράσει την Τουρκία για να μην πλημμυρίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες, χωρίς να έχει άλλη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρατσισμός με φερετζέ…του Δημητρίου Παπαδόπουλου (Σταυριώτη)

Από τον νυν δήμαρχο Παντελή Τσακίρη, ειλικρινά επιθυμώ να...

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτει ο Πέτρος Αταμιάν

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτει ο...

Υπάρχει ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Ωραιοκάστρου; Που βρίσκεται;

Γράφουμε αυτό το άρθρο με αφορμή ένα email που...

ΒΟΜΒΑ: Τζαμί στο Ωραιόκαστρο ετοιμάζει ο δήμαρχος Τσακίρης

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου Παντελή...