Νότης Μαυρουδής: 5 τραγούδια του που θα μας ταξιδεύουν πάντα

Ποιος ήταν ο Νότης Μαυρουδής

Ο Νότης Μαυρουδής γεννήθηκε το 1945 και πέρασε τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του στη φυλακή, καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο και πήρε το 1969 το δίπλωμά του με Άριστα. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία και δίδαξε κλασική κιθάρα στη Scuola Ciciva di Milano, μέχρι και το 1975. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην Ακαδημία Santiago de Compostella στην Ισπανία. Το 1975 επέστρεψε στην Αθήνα και από τότε ξεκίνησε να διδάσκει κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο, όπου είχε μαθητές δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος κ.α.

Δισκογραφικά υπέγραψε 25 προσωπικούς δίσκους με έργα για κλασική κιθάρα, αλλά και συνθέσεις για δημοφιλείς τραγουδιστές. Μαζί με τον Παναγιώτη Μάργαρη δημιούργησαν τη σειρά Cafe de l’ art, στην οποία διασκέυασαν και ηχογράφησαν ως κιθαριστικό ντουέτο διάφορα μουσικά είδη.

Παράλληλα είχε συνεργαστεί με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο ‘Ακος Δασκαλόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις, και τραγουδιστές όπως Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργο Ζωγράφο, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργο Μουφλουζέλη, Γιάννη Σαμσιάρη, Νένα Βενετσάνου, Πέτρο Πανδή, Κώστα Θωμαΐδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλη Μητσιά, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Παντελή Θαλασσινό, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά. 

Όπως είχε γράψει και ο ίδιος την Πρωτοχρονιά σε μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook «Όπως αποδείχτηκε για άλλη μία φορά, στη ζωή δεν υπάρχουν δεδομένα. Αυτά ανατρέπονται εύκολα». Ο αδόκητος χαμός του είναι μία ακόμα απόδειξη για το παραπάνω.

Αυτό που είναι και παραμένει δεδομένο όμως, είναι πως όταν μιλάμε για εργατικούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες όπως υπήρξε ο ίδιος, τα έργα τους παραμένουν κοντά μας και μετά τη δική τους απώλεια. Και ο Νότης Μαυρουδής υπέγραψε μερικά τραγούδια που σίγουρα θα καταφέρουν να μας ταξιδεύουν για πάντα. 5 από αυτά θυμόμαστε εδώ και σε καλούμε να πατήσεις το play για να τον αποχαιρετήσεις μαζί μας.

Πρωινό τσιγάρο

Σε στίχους Άλκη Αλκαίου και μουσική του Νότη Μαυρουδή, η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού πραγματοποιήθηκε για τον δίσκο «Στην όχθη της καρδιάς μου» του 1984. Το τραγούδι αφιερώθηκε στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου 

Ίσως φταίνε τα φεγγάρια

Ένα ιδιαίτερο, ερωτικό τραγούδι δημιούργησαν ο Τάσος Σαμαρτζής και ο Νότης Μαυρουδής, το οποίο έντυσε μοναδικά η φωνή της Ελένης Βιτάλη. Ο στιχουργός Τάσος Σαμαρτζής είχε αποκαλύψει ότι οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν όντως «μεσ’ το φτηνό ξενοδοχείο και στα σεντόνια των πολλών», σε ένα χαρτί από το πακέτο των τσιγάρων του με ένα μολύβι ματιών.

Ο παλιάτσος

Ο Νότης Μαυρουδής είχε συνεργαστεί με παιδικές χορωδίες όπως αυτή του Ωδείου Kodaly που είχε ερμηνεύσει πρώτη φορά το τραγούδι Ο Παλιάτσος το 1992 για το album Μικρές νυχτερινές μουσικές. Το τραγούδι σε στίχους Μέλπως Ζαρόκωστα έκαναν αργότερα ακόμα πιο δημοφιλές, οι φωνές των παιδιών της Χορωδίας Δημήτρη Τυπάλδου μέσα από τον δίσκο Χάρτινο Καράβι.

Ερωτικό

Από την πρώτη ποιητική συλλογή του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο Μυθολογία (1966) προέρχονται οι στίχοι στο Ερωτικό που τραγούδησε η Αρλέτα, για τον δίσκο Παιδί της γης που κυκλοφόρησε το 1977. «Κι αν γεννηθείς κάποια στιγμή. Μιαν άλλη που δε θα υπάρχω. Μη φοβηθείς. Και θα με βρείς είτε σαν άστρο. Όταν μονάχος περπατάς στην παγωμένη νύχτα. Είτε στο βλέμμα ενός παιδιού που θα σε προσπεράσει. Είτε στη φλόγα ενός κεριού που θα κρατάς. Διαβαίνοντας το σκοτεινό το δάσος», λένε οι στίχοι του.

Κάθε μια νύχτα

Στον δίσκο Τοπίο Μυστικό με τη φωνή του Σταμάτη Κραουνάκη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1993 το τραγούδι των Τάκη Σαμαρτζή και Νότη Μαυρουδή, Κάθε μία νύχτα (Ερωτικό).