Μισή ζωή στην οθόνη

Η σημερινή ειδοποίηση για τον χρόνο που αφιερώνω στο κινητό μου ήρθε για να με ταρακουνήσει. Το μήνυμα έγραφε έχετε μειώσει τον χρόνο στην οθόνη σας κατά 6% αυτή την εβδομάδα. Περάσατε κατά μέσο όρο 7 ώρες και 59 την ημέρα την βδομάδα που πέρασε. «Αν δεν μειωνόταν δηλαδή, πόση ώρα θα ήταν;» σκέφτηκα. Η αλήθεια είναι πως από τότε που πήρα νέο κινητό τον περασμένο Αύγουστο, η μισή ζωή μου είναι όντως στο κινητό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΓΙΑΣ

Το νιώθω πως περνάω πολλές ώρες εκεί αλλά οι αριθμοί όταν μπήκα στις περισσότερες πληροφορίες με σόκαραν. Κατά μέσο όρο περνάω 8 ώρες την ημέρα στα social media. Οι εφαρμογές που μου “τρώνε” κυριολεκτικά τον περισσότερο χρόνο είναι το TikTok, το Instagram και ακολουθούν το Messenger με το Facebook. Αν τα βάλεις κάτω τα νούμερα δεν βγαίνουν. Καθημερινά δουλεύω 8 ώρες και ακόμα 1-2 ώρες στο περίπου πηγαίνω γυμναστήριο.

Ακόμα 7-8 ώρες κοιμάμαι. Όλα αυτά μας βγάζουν κατά μέσο όρο 16-17 ώρες την ημέρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι όλες τις υπόλοιπες ώρες τις περνάω στο κινητό. Τουλάχιστον τρομακτικό! Σίγουρα υπάρχουν μέρες και με λιγότερες ώρες. Το μόνο λογικό σε όλο αυτό είναι ότι λόγω δουλειάς χρησιμοποιώ το κινητό και τις ώρες που εργάζομαι. Όμως, αυτό δεν με καθησυχάζει όταν κάθε Δευτέρα πρωί χτυπάει στο κινητό μου η ειδοποίηση και βλέπω πως ο χρόνος έχει αυξηθεί τις περισσότερες φορές.

Στην αρχή ήμουν δύσπιστος σχετικά με τα στοιχεία που συλλέγει το κινητό γιατί σκεφτόμουν πως μπορεί απλώς να έχω ξεχάσει κάποια εφαρμογή ανοιχτή ή το οτιδήποτε. Όμως όσο εξερευνούσα όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, ανακάλυψα πως ισχύει και με το παραπάνω. Δεν γίνεται κάθε βδομάδα οι πληροφορίες να είναι λάθος. Κι αν κάτσω και το σκεφτώ λογικά, δεν υπάρχει στιγμή πλέον μέσα στην μέρα μου που να μην έχω δίπλα μου το κινητό μου.

Ακόμα και σε στιγμές που πραγματικά δεν το χρειάζομαι. Ακόμα και τώρα, δίχως λόγο, ανανεώνω την ροή του Instagram ή του TikTok χωρίς να περιμένω κάτι να δω. Όλο αυτό πλέον έχει γίνει τόσο μηχανικό που εγώ (και πολλοί ακόμη) δεν αντέχω ούτε λεπτό χωρίς να είμαι online. Πηγαίνω για καφέ και το πρώτο πράγμα που κάνω πριν καν δω τον κατάλογο είναι να ζητήσω τον κωδικό του WiFi σε περίπτωση που έχουν τελειώσει τα διαθέσιμα mb. Εκείνες οι μέρες πριν ανανεωθούν είναι οι χειρότερες, ειδικά στο λεωφορείο που νιώθεις πως δεν μπορείς να “συνδεθείς” και το μόνο που σου έχει μείνει είναι το Spotify που ευτυχώς πλήρωσες και μπορείς να ακούς offline. Το “τσεκ” στα social media είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που κάνω μέσα στη μέρα μου. Μπορεί μέσα στη μέρα να μην καταλαβαίνω την εξάρτηση που έχω, όμως το καμπανάκι χτυπάει σε άσχετες στιγμές.

Όταν θα κάτσω να δω μία ταινία και δεν θα αντέξω μιάμιση ώρα χωρίς να κοιτάξω τις ειδοποιήσεις ή όταν θα είμαι στο μπάνιο, θα ακούω μουσική και αν ακούσω τον χαρακτηριστικό ήχο της ειδοποίησης θα ρίξω μία ματιά να δω ποιος είναι. Λες και θα έρθει το πιο σημαντικό μήνυμα στη ζωή μου ή η ευκαιρία που πρέπει να απαντήσω στα επόμενα 2 λεπτά. Βέβαια αν σκεφτούμε πως ακόμα και τις υπόλοιπες ώρες οι περισσότεροι είμαστε μπροστά την οθόνη του υπολογιστή ή στην τηλεόραση, τότε τα νούμερα δεν βγαίνουν στην πραγματικότητα. Το μόνο που μένει είναι να δω τι θα γίνει την επόμενη Δευτέρα και αν έστω και λίγο, θα έχω καταφέρει να μειώσω τον χρόνο στην οθόνη μου.