Η εκπόνηση της κυκλοφοριακή μελέτης, η οποία αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα του Ωραιοκάστρου – Τι προβλέπει.

Μονοδρομήσεις και αύξηση των θέσεων στάθμευσης κατά 40% προβλέπει η κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονήθηκε για το Ωραιόκαστρο, με στόχο την οριστική διευθέτηση της κυκλοφορίας με όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό τρόπο. Η κυκλοφοριακή μελέτη Ωραιοκάστρου, η οποία εκπονήθηκε ύστερα από εντολή της διοίκησης του Παντελή Τσακίρη, εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά την παρουσίασή της από τον μελετητή.

Η εκπόνηση της κυκλοφοριακή μελέτης, η οποία αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα του Ωραιοκάστρου, που αποτελείται από τους επιμέρους οικισμούς Ωραιοκάστρου, Παλαιοκάστρου και Ασπρόβρυσης, έγινε με σκοπό η κυκλοφορία  των οχημάτων στην περιοχή να γίνεται με αποδοτικότητα και ασφάλεια.

«Προχωρήσαμε στην εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη του Ωραιοκάστρου, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας, της αποδοτικότητας και της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια από τις παρεμβάσεις για να γίνει το Ωραιόκαστρο σύγχρονο, βιώσιμο και πιο φιλικό προς τους πολίτες». «Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει την αξιολόγηση όλων των οδών του Ωραιοκάστρου. Προτείνονται ρυθμίσεις βελτίωσης της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι καθυστερήσεις, τα ατυχήματα και η εξεύρεση χώρων στάθμευσης», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης.

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησής της μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν όλες οι οδοί του Ωραιοκάστρου και προτείνονται, σύμφωνα με τους μελετητή, «ρυθμίσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία του οδικού δικτύου». Σύμφωνα με τον μελετητή, πολιτικό μηχανικό συγκοινωνιακών έργων Κυριάκο Κουκουνάκο, «η διευθέτηση της κυκλοφορίας, προσαρμόζεται στις διαστάσεις των οδικών τμημάτων και των κόμβων,  ώστε όλες οι κινήσεις και οι ελιγμοί  να εκτελούνται με ευχέρεια και ανεμπόδιστα από σταθμευμένα οχήματα ή ανεπάρκεια των διαστάσεων του οδοστρώματος».

Η μελέτη προβλέπει μονοδρομήσεις για τις οδούς με ανεπαρκές πλάτος. Όπως επισημαίνει ο μελετητής «οι μονοδρομήσεις σχηματίζουν ένα σαφές δίκτυο κυκλοφορίας με κριτήριο την ελαχιστοποίηση του μήκους των συχνότερων διαδρομών». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, διευκολύνεται η ροή στους κύριους οδικούς άξονες,  ώστε να μειώνεται συνολικά ο χρόνος των κύριων μετακινήσεων, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν τη διερχόμενη κυκλοφορία χωρίς η τελευταία να εμπλέκεται με την τοπική. Σύμφωνα με τη μελέτη σε όλο το οδικό δίκτυο καθορίζονται οι ζώνες στάθμευσης, αλλά παράλληλα εξασφαλίζεται το απαραίτητο ελεύθερο πλάτος οδοστρώματος για την ανεμπόδιστη διέλευση της κυκλοφορίας.

Αύξηση 40% των θέσεων στάθμευσης

Από τη σχετική ανάλυση και στις προβλεπόμενες ζώνες στάθμευσης, προέκυψε αύξηση κατά 40%  των θέσεων που δεν εμποδίζουν την κυκλοφοριακή ροή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, με την υφιστάμενη ρύθμιση της κυκλοφορίας οι θέσεις στάθμευσης είναι σήμερα 5.031, ενώ με την προτεινόμενη διαμόρφωση και τους νέους μονόδρομους, οι θέσεις στάθμευσης αυξάνονται στις 7.087. Στην θεωρητική περίπτωση όπου όλοι οι δρόμοι του οικισμού ήταν οδοί διπλής κατεύθυνσης, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης περιορίζεται στις 3.335.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από τη μελέτη, «αυτή η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων θα βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες, αφού θα μειώσει τις διαδρομές των οδηγών που αναζητούν ελεύθερη θέση στάθμευσης». Τέλος, στην μελέτη καθορίζονται οι ζώνες στάθμευσης και όπου προβλέπεται εκ περιτροπής στάθμευση καθορίζεται η σειρά εναλλαγής.

Η κυκλοφοριακή μελέτη Ωραιοκάστρου εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την υλοποίησή της.