Ιστορία γράφουν Έλληνες επιστήμονες – Ανακάλυψαν μηχανισμό αντιγήρανσης

Στην ανακάλυψη ενός μοριακού μηχανισμού που διαθέτουν τα κύταρα για να αυτοεπιδιορθώνονται, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση σοβαρών ανίατων έως τώρα ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση– όπως το Αλτσχάιμερ- αλλά και στην έγκαιρη διάγνωση της πιθανότητας να αναπτύξει κάποιος καρκίνο, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης και εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

«Στην ουσία αυτό που βρέθηκε και δημοσιεύτηκε τώρα με την έρευνα αυτή που έγινε είναι μια νέα διαδικασία που διαθέτουν τα κύτταρα για να επιδιορθώνονται. Βλάβες συμβαίνουν στα κύτταρα με τη γήρανση. Αλλά τα κύτταρά μας έχουν μηχανισμούς εγγενείς που μπορούν να διορθώνουν αυτές τις βλάβες, να επισκευάζουν δηλαδή τα κύτταρα καθώς συσσωρεύουν αυτές τις βλάβες. Και βέβαια αυτό έχει θετική επίδραση στη λειτουργία των κυττάρων και στην επιβίωσή τους» είπε ο κ. Ταβερναράκης.

Όπως εξήγησε «ο μηχανισμός αυτός αφορά όλα τα ανθρώπινα κύτταρα.  Στην ουσία αποκαλύψαμε κάποια γονίδια που φαίνεται να εμπλέκονται στη διαδικασία της αναπαραγωγής. Μάλιστα, μεταλλάξεις στα γονίδια αυτά έχουν συσχετιστεί με καρκίνο των ωοθηκών στις γυναίκες. Οπότε εδώ έχουμε μια διαδικασία η οποία φαίνεται να παίζει ρόλο σε δύο διαφορετικά φαινόμενα από τη μια στη γήρανση, αλλά από την άλλη και στην καρκινογένεση».

Πως μπορεί να αξιοποιθεί ο μηχανισμός των κυττάρων να αυτοεπιδιορθώνονται 

«Ένας τέτοιος τρόπος είναι για παράδειγμα η πολύ έγκαιρη διάγνωση – πλέον με μεθόδους ιατρικής ακριβείας – της πιθανότητας να αναπτύξει κάποιος καρκίνο.

Το άλλο είναι ότι μπορεί, βασισμένα στη διαδικασία αυτή, να αναπτυχθούν νέα φάρμακα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται 

 με τη γήρανση, όπως για παράδειγμα η νόσος Αλτσχάιμερ, που είναι ένα πολύ σοβαρό νευροεκφυλιστικό νόσημα» εξήγησε.

Όσον αφορά στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα η έρευνα πέρα από τη δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Aging ενημέρωσε.

«Ελπίζουμε να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.  Ήδη είμαστε σε συνεργασία με εργαστήρια του εξωτερικού στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην κατεύθυνση αφενός της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και αφετέρου της προσπάθειας να αναπτυχθούν καινοτόμες θεραπείες για νοσήματα που είναι ανίατα στην ουσία.