02/10/2023

Ικαρία: Γιατί οι κάτοικοί της ζουν περισσότερο από τους άλλους

Η πρωταρχική έρευνα ήταν του National Geographic, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, που μελέτησαν τον πληθυσμό και τις συνήθειές του, σε περιοχές όπου οι κάτοικοι ζουν πολύ. Το αποτέλεσμα; 

Οι Ιταλοί της Σαρδηνίας, οι Ιάπωνες της Οκινάουα, οι Καλιφορνέζοι της Λόμα Λίντα, οι Κοσταρικανοί της χερσονήσου Νικόγια και οι Ελληνες της Ικαρίας  ζουν περισσότερο από κάθε άλλο άνθρωπο στην οικουμένη.

Στην έρευνα εντάχθηκε αργότερα το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, GEHA (GEnetics of Healthy Aging). Πέρασαν άλλα 5 χρόνια, ερευνώντας τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε αυτά που γνωρίζαμε: οι Ικαριώτες ζουν περισσότερο από τους άλλους.

Και βασικό ρόλο σε αυτό παίζει η διατροφή τους. Ανήκουν σε εκείνους που ζουν σε περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί «γαλάζιες ζώνες».

Οπως σημειώνει ο Νταν Μπέτνερ στο βιβλίο του για τις «γαλάζιες ζώνες», σε αντίθεση με τη μεσογειακή διατροφή, το 70% των ενήλικων Αμερικανών είναι υπέρβαροι, τα σουπερμάρκετ τους είναι γεμάτα αλμυρά, πατατάκια, ζαχαρούχα ποτέ και επεξεργασμένα σνακ – εντελώς ανθυγιεινή διατροφή. 

Γι’ αυτό ο Μπέτνερ περιγράφει λεπτομερώς τις αρχές της διατροφής στις «γαλάζιες ζώνες»: πολύ λίγο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα, με τις περισσότερες θερμίδες να προέρχονται από δημητριακά ολικής αλέσεως, χόρτα, ξηρούς καρπούς και φασόλια.

Βέβαια ο Μπέτνερ αναφερόμενος στις «γαλάζιες ζώνες», τονίζει ότι η τροφή είναι μόνο ένα μέρος του παζλ της μακροζωίας. Οι αιωνόβιοι τείνουν να ζουν μια ενεργή, στοχευμένη ζωή με επίκεντρο την οικογένεια και την κοινότητα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρατσισμός με φερετζέ…του Δημητρίου Παπαδόπουλου (Σταυριώτη)

Από τον νυν δήμαρχο Παντελή Τσακίρη, ειλικρινά επιθυμώ να...

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτει ο Πέτρος Αταμιάν

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτει ο...

Υπάρχει ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Ωραιοκάστρου; Που βρίσκεται;

Γράφουμε αυτό το άρθρο με αφορμή ένα email που...