Τι είναι το «Apple Intelligence» που έρχεται στις νέες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων iPhone και Mac.

Η κατασκευάστρια των iPhone ανακοίνωσε τη μεταμόρφωση του Siri μαζί με μια σειρά από άλλα νέα χαρακτηριστικά στην ετήσια έκθεση προγραμματιστών της (WWDC 2024) τη Δευτέρα.

Πρόκειται για μέρος ενός νέου εξατομικευμένου συστήματος AI – που ονομάζεται “Apple Intelligence” – το οποίο έχει στόχο να προσφέρει στους χρήστες έναν τρόπο να πλοηγούνται πιο εύκολα στις συσκευές της Apple.

ταν κυκλοφορήσουν στην αγορά, το ερχόμενο φθινόπωρο, τα νέα iPhones με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT (τη συνδρομητική, μάλιστα, έκδοση) ως δεδομένο, όσα ξέραμε μέχρι στιγμής για την επικοινωνία και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων θα αποτελούν, καταπώς φαίνεται, προϊστορία.

Οι νέες εκδόσεις στα λειτουργικά συστήματα iPhone και Mac θα επιτρέψουν την πρόσβαση στο ChatGPT μέσω μιας συνεργασίας με την OpenAI. Το ChatGPT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση άλλων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κειμένου και περιεχομένου. Η δοκιμαστική έκδοση θα είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο.

Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, δήλωσε ότι η κίνηση θα φέρει τα προϊόντα της εταιρείας του «σε νέα ύψη» καθώς άνοιξε το Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών στα κεντρικά γραφεία του τεχνολογικού γίγαντα στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν έγινε δεκτή από όλους με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ο Έλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης της Tesla και του Twitter/X, απείλησε να απαγορεύσει τα iPhone από τις εταιρείες του λόγω «ασφάλειας δεδομένων». «Η Apple δεν έχει ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει όταν παραδώσει τα δεδομένα σας στο OpenAI», είπε ο κ. Μασκ στο X.

Τι είναι το Apple Inteligence

Η Apple αντιμετώπισε πίεση να εισαγάγει νέες δυνατότητες AI στα προϊόντα της μετά την ταχεία άνοδο των αντιπάλων που έχουν υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία.

Έχοντας χάσει από τη Microsoft τον τίτλο της εταιρεία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση τον Ιανουάριο, στις αρχές Ιουνίου βρέθηκε ακόμη μια θέση πιο κάτω χάνοντας έδαφος από την Nvidia.

Η Apple ήταν σε μεγάλο βαθμό απούσα από τη «χιονοστιβάδα» προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησαν από εταιρείες τεχνολογίας τους τελευταίους μήνες. Ο ίδιος ο Κουκ είχε δηλώσει στους επενδυτές το 2023 ότι η εταιρεία θα προσέγγιζε την τεχνολογία με προσοχή, προχωρώντας τελικά σε ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Το “Apple Intelligence” δεν είναι προϊόν ούτε εφαρμογή από μόνο του.

Θα γίνει μέρος κάθε εφαρμογής και προϊόντων της Apple που χρησιμοποιούν οι πελάτες – είτε πρόκειται για έναν βοηθό γραφής που βελτιώνει τα πρόχειρα των μηνυμάτων, είτε για το ημερολόγιό που μπορεί να δείξει την καλύτερη διαδρομή για να φτάσουν έγκαιρα οι χρήστες σε ένα ραντεβού.

Υπό αυτή την έννοια, είναι παρόμοιο με τον βοηθό AI Copilot της Microsoft – αλλά δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς επιπλέον για να το ενεργοποιήσει.

Το Siri, ο φωνητικός βοηθός που απέκτησε η Apple το 2010, έχει ανανεωθεί με ένα νέο περιβάλλον εργασίας και μία πιο ομιλητική προσέγγιση για να βοηθήσει τους χρήστες να περιηγούνται πιο απρόσκοπτα στις συσκευές και τις εφαρμογές τους.

Η Apple έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της ασφάλειας, παρουσιάζοντας το Apple Intelligence τη Δευτέρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας θα πραγματοποιείται στην ίδια τη συσκευή, ενώ μεγαλύτερες ενέργειες που απαιτούν περισσότερη ισχύ θα αποστέλλονται στο cloud, χωρίς όμως να αποθηκεύονται εκεί δεδομένα.

Το σύστημα “βάζει τα ισχυρά μοντέλα παραγωγής ακριβώς στον πυρήνα του iPhone, του iPad και του Mac σας”, δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος μηχανικής λογισμικού της Apple, Craig Federighi. “Βασίζεται στο προσωπικό σας πλαίσιο για να σας δώσει νοημοσύνη που είναι πιο χρήσιμη και σχετική για εσάς και προστατεύει το απόρρητό σας σε κάθε βήμα” συμπλήρωσε.

Η απόφαση της Apple να ενσωματώσει την τεχνολογία ChatGPT της  OpenAI ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά και ασυνήθιστη κίνηση για μια εταιρεία που προστατεύει τόσο στενά τα προϊόντα της.

Η Google και η Microsoft αντιμετώπισαν πρόσφατα τον έλεγχο για λάθη που έγιναν από τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους τους τελευταίους μήνες, με τον γίγαντα αναζήτησης να επαναφέρει ένα νέο χαρακτηριστικό τον Μάιο, αφού οι λανθασμένες απαντήσεις του έγιναν viral.

Για χρόνια η Apple αρνούνταν επίσης να επιτρέψει στους πελάτες της να κατεβάσουν εφαρμογές εκτός του App Store με το αιτιολογικό ότι ενδέχεται να μην είναι ασφαλείς και δεν θα επέτρεπε κανένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού εκτός από το δικό της Safari για τον ίδιο λόγο. Άλλαξε μόνο όταν αναγκάστηκε από τη νομοθεσία της ΕΕ.