Ελένη Δημητριάδου: “Αξιοπρέπεια και Καθημερινότητα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ…”

‘Αρθρο της κ. Ελένης Δημητριάδου στο oraiokastro.net

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ…..

Κάθε άτομο είναι μοναδικό, με τις δικές του χαρές, θλίψεις και όνειρα. Και όμως, η ζωή ενός ατόμου ΑμεΑ είναι μια συνεχής μάχη σε έναν κόσμο που μπορεί να είναι άχρωμος και ανελέητος. Οι άνθρωποι με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις παρόλο που αποτελούν το 10% του πληθυσμού είναι αόρατοι στα μάτια της υπόλοιπης κοινωνίας. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά δεν τους βλέπουμε. Δεν τους βλέπουμε γιατί δεν μπορούμε να τους συναντήσουμε στο δρόμο, στη δουλειά, στις κοινωνικές υπηρεσίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει η υλική υποδομή (πρόσβαση) να βγει στο δρόμο ένας άνθρωπος με αμαξίδιο. Να περπατήσει με ασφάλεια ένας άνθρωπος με πρόβλημα όρασης, ακόμη και ένας ηλικιωμένος, ή μια έγκυος γυναίκα. Τα πιο φωτεινά πρόσωπα του κόσμου, τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά ΑμεΑ δεν τα βλέπει κανείς στις παιδικές χαρές που παίζουν τα άλλα παιδάκια, καθώς ο Δήμος μας δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και τα κατάλληλα παιχνίδια για να παίζουν αυτά τα παιδιά με ασφάλεια.

Για τα άτομα ΑμεΑ, η καθημερινότητα είναι γεμάτη προκλήσεις που πολλοί από εμάς δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Απλές καθημερινές δραστηριότητες που θεωρούμε ως δεδομένες, όπως να τρώμε, να επικοινωνούμε και να κινούμαστε, μπορεί να απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και υπομονή για αυτά τα άτομα. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι οικονομικά εξαθλιωμένοι και αποκλεισμένοι από τον επαγγελματικό στίβο, παλεύουν να ζήσουν με επιδόματα πείνας και συγχρόνως έχουν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό και την διάκριση στο σχολείο, στη δουλειά κτλ

Καθημερινά, τα άτομα ΑμεΑ διδάσκουν σε όλους μας ότι: Η νίκη δεν μετριέται απαραίτητα σε μεγάλες επιτυχίες, αλλά στη δύναμη να προσπαθείς και να επιμένεις ακόμα και όταν ο δρόμος είναι δύσκολος.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Το ότι κάποιοι ” ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ” δεν μπόρεσαν ή καλύτερα δεν ήθελαν να κάνουν “ΕΡΓΑ” δεν σημαίνει ότι αυτό δεν γίνεται, αλλά ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι δεν ήταν τόσο ικανοί και πρόθυμοι για να το κάνουν.

Έτσι λοιπόν ως δημότης Ωραιοκάστρου αλλά και ως τοπική σύμβουλος του Δήμου Ωραιοκάστρου θα πω ότι ο νυν δήμαρχος κ. Π. Τσακίρης δεσμεύτηκε προσωπικά σε μένα αλλά και θεσμικά στο σώμα ότι θα υλοποιήσει πρόγραμμα που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις και δράσεις που αφορούν τα ΑμεΑ. Δεν έκανε όμως απολύτως τίποτα σε κανένα επίπεδο. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά τις προεκλογικές υποσχέσεις μόνο και την ασυνέπεια λόγων και πράξεων σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

ΠΩΣ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Το γεγονός ότι είμαι και η ίδια, ΠΕΡΗΦΑΝΗ, μητέρα παιδιού ΑμεΑ, με κάνει να γνωρίζω σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες αυτών των ατόμων, των οικογενειών και των φροντιστών τους.

Έτσι λοιπόν, ΜΑΖΙ με τον Πέτρο Αταμιάν και ΜΑΖΙ με μια πλειάδα υποψήφιων συμβούλων με ευαισθησίες, αρχές και γνώσεις, οραματίζομαι έναν τόπο άκρως φιλικό και φιλόξενο για τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους .

  • Επιθυμώ και προτείνω την δημιουργία του πάρκου της ΕΛΠΙΔΑΣ, πάρκου ΑμεΑ με συμπερίληψη παιδιών τυπικής ανάπτυξης.
  • Επίσης την σύσταση κοινωνικών δομών με καταρτισμένο προσωπικό που θα προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη ( ψυχοθεραπεία), αλλά και πρακτική ( λογοθεραπείες_ έργο θεραπείες) στους γονείς και στα άτομα ΑμέΑ.
  • Προτείνω την καθιέρωση ετήσιων εκδηλώσεων που θα τιμούν τις παγκόσμιες ημέρες αναπηρίας και Αυτισμού ώστε να αποκτήσει ο κόσμος ενσυναίσθηση και ενημέρωση σχετικά με τις διάχυτες αναπηρίες .
  • Κρίνω απαραίτητη την δημιουργία ενός δημοτικού κδαπ ΑμεΑ αφού δεν έχουν όλοι οι γονείς την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους ιδιωτικά, ούτε είναι όλοι δικαιούχοι κάποιου προγράμματος ΕΣΠΑ για δωρεάν τοποθέτηση. Αυτό θα τους απάλλασε από ένα επιπλέον δυσβάσταχτο κόστος στα ήδη υπάρχοντα που έχουν να φέρουν εις πέρας.
  • Τέλος πρέπει όλες οι υποδομές να διευκολύνουν την μετακίνηση και την καθημερινή διαβίωση των “ιδιαίτερων” και “χαρισματικών” αυτών συμπολιτών μας. Μια ράμπα για έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα, είναι σαν ένας δρόμος για ένα αυτοκίνητο.

Η δημιουργία άρτιων και ειδικών δομών για ΑμεΑ δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιτακτική ανάγκη.

Όλα αυτά που προανέφερα, είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτούς, αν θέλουμε να μιλάμε για έναν Δήμου ΔΙΚΑΙΟΥ με ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους .

Ελένη Δημητριάδου υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ωραιοκάστρου