Διαβάσεις στο Δ. Ωραιοκάστρου – Οι Αόρατες Απειλές που Θέτουν τους Πεζούς σε Κίνδυνο!

Υπό το φως των πρόσφατων εργασιών συντήρησης των διαβάσεων πεζών στo Δήμο μας, αποκαλύπτεται μια σοκαριστική ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και την εκτέλεση του οδικού δικτύου. Είναι αδιανόητο να διαπιστώνουμε πως υπάρχουν διαβάσεις πεζών σε περιοχές που δεν τις χρειάζονται, ενώ σε πολυσύχναστους δρόμους, ειδικά κατά τις πρωινές ώρες που παιδιά και νέοι βρίσκονται στο δρόμο για το σχολείο, δεν υπάρχει ούτε καν ίχνος διάβασης.

Η ανεπαρκής προστασία των πεζών αντικατοπτρίζει την αδιαφορία της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου για την ασφάλεια των πολιτών. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πολιτική στέκεται στον αντίποδα των βασικών αρχών της αστικής ασφάλειας και της προστασίας της ζωής. Ενώ οι πεζοί εκτίθενται σε κίνδυνο σε πολυσύχναστες περιοχές, οι οποίες χρήζουν προστασίας, οι ανώτεροι φαίνεται να προτιμούν να επενδύουν σε προτζεκτάκια που δεν έχουν κανένα πρακτικό όφελος για τους πολίτες.

Τις φωτογραφίες έστειλε αναγνώστης του oraiokastro.net με το παρακάτω κείμενο:

“Οι δύο πρώτες αφορούν την διασταύρωση Καραϊσκάκη με μακεδονικού αγώνα, λίγο πιο κάτω υπάρχει το 1ο δημοτικό Παλαιοκάστρου (Καραϊσκάκη με Στανίση). Από τη διασταύρωση αυτή περνούν καθημερινά και ειδικά στις ώρες λειτουργίας του σχολείου δεκάδες μαθητές και συνοδοί. Θεωρώ πώς είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει διάβαση και η ανάλογη σήμανση. Ο δρόμος εκεί και φαντάζομαι το ξέρετε είναι από αυτούς με την μεγαλύτερη κίνηση και περισσότερο τις πρωινές ώρες. Είναι για μένα θέμα χρόνου να γίνει κάποιο ατύχημα (εύχομαι όχι δυστύχημα). Τουλάχιστον οι ανεύθυνοι της διοίκησης να μην επικαλεστούν τότε την έλλειψη διάβασης και σήμανσης. Επιπλέον στο σημείο υπάρχει και λειτουργεί το κτίριο Παύλος Μελάς το οποίο φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες και μετακινείται πολύς κόσμος από και προς αυτό από την Καραϊσκάκη.”

“Αν όμως είναι να γίνει και να καταλήξει όπως η διάβαση της τρίτης φωτογραφίας παρακάτω που είναι και μπροστά στο δημαρχείο και είναι μόνιμα κλειστή γιατί κάποιοι συγκεκριμένοι την χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ εδώ και χρόνια τότε να λείπει.

Oraiokastro.net

  • Θα πρέπει να εξεταστεί εάν κάποιες διαβάσεις πεζών πρέπει να καταργηθούν διότι έχουν σχεδιαστεί πολύ παλαιότερα και αντίστροφα να διερευνηθεί αν είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιαστούν καινούργιες.
  • Οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων μπορούν να το πράξουν αυτό και να εισηγηθούν τεκμηριωμένα στην αρμόδια Περιφερειακή Αρχή για τα περαιτέρω.

Η ασφάλεια δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα όλων μας και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που της αξίζει. Την αδιαφορία της σημερινής διοίκησης οι πολίτες την βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Η ασφάλεια των πολιτών (κυρίως των παιδιών) πρέπει να αποτελεί ΜΕΓΙΣΤΗ προτεραιότητα και να μην υποχωρεί μπροστά σε ΤΙΠΟΤΑ.

Είναι καιρός να κάνουμε την πόλη μας ασφαλή και προσβάσιμη για όλους.