Ομαδικός βιασμός 15χρονου. Ξυλοδαρμοί μέσα σε σχολείο. Συμμορίες ανηλίκων. Αναρίθμητα περιστατικά bullying. Με ένα βαρύ αποτύπωμα μας αποχαιρετά το 2022 και κοιτάζοντας πίσω αναρωτιόμαστε τι πάει λάθος με τους νέους στη χώρα; Αδιανόητα περιστατικά τα οποία βλέπεις στις ειδήσεις, ακούς στο ραδιόφωνο, διαβάζεις στις ιστοσελίδες και τις εφημερίδες και λες «Δε μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα».
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΡΑΦΑΗΛ ΓΚΑΙΔΑΤΖΗΣ
Και μετά συμβαίνει κάτι πιο «χοντρό» που θα σε συγκλονίσει ακόμα περισσότερο. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι. Είναι «μόδα» της εποχής; Ή υπήρχε πάντα και δεν το βλέπαμε ή κάναμε πως δεν το βλέπαμε; Δεν έχετε αναρωτηθεί και εσείς «Γινόταν αυτά τα πράγματα όταν πηγαίναμε εμείς σχολείο;» Και η Πολιτεία απλός παρατηρητής σε όλα αυτά. Δηλώσεις καθησυχασμού για το θεαθήναι, ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, οι σκέψεις όλων είναι στο θύμα. Μέχρι να βγει στο προσκήνιο ένα νέο περιστατικό και ο φαύλος κύκλος να συνεχιστεί.
Δε θέλει κανείς να σκεφτεί τα χειρότερα. Αλλά βάζει κάποιος το χέρι του στη φωτιά ότι δε θα ζήσουμε στην Ελλάδα τραγωδίες όπως αυτές που βλέπουμε στις ΗΠΑ με ένοπλους ανήλικους να σκορπούν το θάνατο μέσα σε σχολεία; Θέλουμε ο επόμενος serial killer να είναι ανήλικος; Σε μια χρονιά που είδαμε ένα νέο παιδί να πέφτει νεκρό από μια αδιανόητη «τυφλή» επίθεση μίσους στο όνομα κάποιων χρωμάτων και αθλητικών πεποιθήσεων, αντί να παραδειγματιστούμε, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια «έκρηξη» βίας και παραβατικότητας στις ηλικίες 13-18. Συμμορίες ανηλίκων που σκορπούν τον τρόπο, νταήδες σε σχολεία να καταστρέφουν για πάντα αθώες ψυχούλες σε ένδειξη μαγκιάς και επίδειξης δύναμης.
Σε πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, 6 στους 10 Έλληνες έχουν δεχθεί προσωπικά bullying στην παιδική / εφηβική τους ηλικία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει ίδια αναλογία σε άντρες και γυναίκες. Εστιάζουμε παρακάτω σε δέκα περιστατικά που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει, με την ευχή και την ελπίδα, να μη χρειαστεί στο φινάλε του 2023 να επανέλθουμε με ένα ανάλογο άρθρο.
Ίλιον – Ομαδικός βιασμός 15χρονου από συνομήλικούς του
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κοινωνία τις σοκαριστικές αποκαλύψεις γύρω από τα φρικιαστικά μαρτύρια που περνούσε ένα 15χρονο παιδί στο Ίλιον και μάλιστα από συνομήλικους συμμαθητές του. «Μου έλεγαν: «Πολύ κάθεσαι, πολύ κάθεσαι». Όταν το έλεγαν αυτό σήμαινε ότι θα άρχιζαν να το κάνουν (σ.σ.: βιασμό). Φώναζα και τους έλεγα: σταματήστε, σταματήστε. Τους έλεγα ότι πονάω.
Δεν άκουγαν», είπε ο 15χρονος στις Αρχές και σε κάνει να βουρκώνεις με την κατάθεσή του. «Ένας από αυτούς με κράταγε στο κεφάλι, κεφαλοκλείδωμα με είχε πιάσει και δεν μπορούσα να ανασάνω. Με πίεζε εδώ στο διάφραγμα και δεν μπορούσα να ανασάνω. Του το έλεγα ότι δεν μπορώ να πάρω ανάσα: «άφησέ με, δεν μπορώ, δεν μπορώ», αλλά συνέχιζε. Όλο αυτό άλλες φορές κρατούσε λίγο, άλλες φορές κρατούσε πολύ. Σταματούσε μόνο όταν το αποφάσιζαν εκείνοι, ό,τι κι αν έλεγα εγώ», πρόσθεσε. Μάλιστα, οι ανήλικοι κατέγραφαν τις αρρωστημένες τους πράξεις σε βίντεο τα οποία διακινούνταν χωρίς ίχνος ντροπής από κινητό σε κινητό, με τον 15χρονο να διασύρεται σωματικά και ψυχολογικά. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον 7 άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα για την υπόθεση.
Η επιστολή ενός καθηγητή που συγκλόνισε
Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια σε ορισμένα ελληνικά σχολεία αποτυπώθηκαν με τον πλέον ζοφερό τρόπο στην επιστολή παραίτησης ενός καθηγητή ΕΠΑΛ που είδε το φως της δημοσιότητας προς τα τέλη Οκτωβρίου. «Οι ίδιοι οι μαθητές σου ξεκαθαρίζουν από την αρχή ποιος κάνει κουμάντο εκεί μέσα και ποια είναι τα δικά σου καθήκοντα και υποχρεώσεις αν θέλεις να επιβιώσεις στο βασίλειο τους», τονίζει ο καθηγητής στην επιστολή του.
Ο εκπαιδευτικός περιέγραψε με λεπτομέρειες τα όσα διαδραματίζονται στο σχολείο και τα όσα ο ίδιος βίωσε τις πρώτες ημέρες του στην τάξη. Σημεία από την επιστολή του εκπαιδευτικού: «Τη Δευτέρα 10/10/22 πήγα στο ΕΠΑΛ …………. για το 1ο μου μάθημα. Από τη πρώτη στιγμή δε χρειάζεται ιδιαίτερη παρατηρητικότητα ή εμπειρία για να καταλάβει κάποιος πως η κυριαρχία των μαθητών είναι απόλυτη και αρνητική. Είναι φανερό από τη περικυκλωμένη με επιδεικτικά καπνίζοντες μαθητές αίθουσα καθηγητών.
Το κάπνισμα είναι ελεύθερο σε όλο το προαύλιο χώρο ενώ κάποιοι καπνίζουν και μέσα στις τάξεις», αναφέρει αρχικά, ο εκπαιδευτικός. «Μαθητές περιφέρονται παντού όλες τις ώρες και μπαινοβγαίνουν στο σχολείο μιας και η πόρτα δε κλείνει ποτέ. Την ώρα του μαθήματος μπορεί να ακουστούν έντονες συντονισμένες κραυγές και να γίνει κάποιο φιλικό «ντου» από μερίδα μαθητών σε κάποιο άλλο τμήμα. Ο τρόπος επικοινωνίας τόσο μεταξύ των μαθητών αλλά και όσο και απέναντι στους καθηγητές μπορεί στη καλύτερη περίπτωση να αξιολογηθεί ως «αγενής».
Τα κινητά είναι σε διαρκή λειτουργία μέσα – έξω από τις τάξεις, τραβώντας βίντεο και τροφοδοτώντας το τικ – τοκ με «κατορθώματα» από την εξουσία που έχουν επιβάλει οι πλέον παραβατικοί, στο σχολικό χώρο, παράδειγμα για άλλους μαθητές άλλων σχολείων», σημείωσε σε άλλο σημείο. «Ούτε λίγο ούτε πολύ θυμίζει περισσότερο σχολική δομή υπό μόνιμη μαθητική κατάληψη. Ακόμα όμως κι αν δεν τα προσέξεις όλα αυτά, οι ίδιοι οι μαθητές σου ξεκαθαρίζουν από την αρχή ποιος κάνει κουμάντο εκεί μέσα και ποια είναι τα δικά σου καθήκοντα και υποχρεώσεις αν θέλεις να επιβιώσεις στο βασίλειο τους. Ως καινούργιος λοιπόν, έπρεπε να μου «σπάσει ο τσαμπουκάς εξ αρχής» και να καταλάβω που βρίσκομαι. Έτσι κατά τη πρώτη εμφάνιση μου στο μοναδικό τμήμα Ά τάξης αντιμετώπισα μια συνεννοημένα εξωφρενική κατάσταση.
Μαθήτριες, εκ περιτροπής έρχονταν και κάθονταν στην έδρα, βάζαν τα πόδια τους πάνω στα θρανία, όλοι άλλαζαν θέσεις, η πόρτα ανοιγόκλεινε συνεχώς και κοπανιόταν με δύναμη, κόσμος μπαινόβγαινε, φωνές ουρλιαχτά και κινητά», πρόσθεσε. «Μία εκ των μαθητριών που απέβαλα κάθισε έξω από την πόρτα και την ανοιγόκλεινε κοπανώντας τη με δύναμη. Της είπα να σταματήσει να το κάνει γιατί θα τη πάω στο Λυκειάρχη να πάρει ημερήσια αποβολή. Δε σταμάτησε.
Οι άλλοι που έβγαλα έξω ήρθαν από το παράθυρο και στέκονταν με τα κινητά σα να βιντεοσκοπούν αν και μου υποσχέθηκαν πως δε το κάνουν…». Σε άλλο σημείο της καταγγελίας του, ο εκπαιδευτικός κάνει λόγο για την παρουσία ενός εξωσχολικού, ο οποίος επιχείρησε να τον εκφοβίσει μετά από περιστατικό όπου ο καθηγητής πήρε το κινητό μιας μαθήτριας. «Ενώ καθόμουν στο γραφείο των καθηγητών ήρθε απειλητικός εξωσχολικός «νταής» και προσπάθησε να με εκφοβίσει. Φώναζε «ποιος είναι αυτός ο μάγκας που βγάζει έξω επειδή έχουν κινητά» ή κάτι παρόμοιο. Του είπα «εγώ είμαι».
Μου λέει «βγες έξω» και βγήκα. Μου λέει «εσύ έβγαλες έξω τη κοπέλα μου;» και ήρθε και κόλλησε στη κυριολεξία τη μύτη του στη μύτη μου», αναφέρει, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι πληροφορήθηκε ότι πρόκειται για «εξωσχολικό ενήλικα και σεσημασμένο, γνωστό στην αστυνομία και πρώην μαθητή του «σχολείου». Ο νταής απομακρύνθηκε βρίζοντας το Λυκειάρχη και το σχολείο αλλά παρέμεινε στο χώρο του σχολείου όπου να σημειώσω, βρίσκεται καθημερινά».
«Στη συνέχεια είχα μάθημα για 1η φορά στο ΄Β πληροφορικής το χειρότερο κατά γενική ομολογία, όπως επεσήμανα προηγουμένως, τμήμα του ΕΠΑΛ. Τα παιδιά αυτά είχαν αφηνιάσει. Θα έλεγα πως πρόκειται για τον πυρήνα της «παραβατικής κυβέρνησης» που έχουν εγκαταστήσει. Ο τρόπος που έληξε το επεισόδιο με τον εξωσχολικό δεν τους είχε iκανοποιήσει. Με απειλούσαν για το αμάξι μου και μου ‘λέγαν πως με περιμένει ο εξωσχολικός να με δείρει.
Ταυτόχρονα κοπανούσαν θρανία, καρέκλες και κυρίως στρίγγλιζαν όλοι μαζί, πράματα που κάνουν σχεδόν κάθε μέρα. Έφυγα από το τμήμα. Ήταν προφανές πως ΄θέλαν να με κάνουν να χάσω τη ψυχραιμία μου να κάνω κάποια λάθος κίνηση για να μου ορμήσουν, να με βιντεοσκοπήσουν και φυσικά βάση νομοθεσίας θα την πλήρωνα μόνο εγώ. Οι «μαθητές» των δύο τμημάτων (του Ά και Βπ) μαζί με τον εξωσχολικό είχαν στηθεί δίπλα στο δρόμο που πήγαινε προς το χώρο στάθμευσης και την έξοδο και ‘δείχναν να με περιμένουν. Κάποιοι συνάδελφοι με συμβούλεψαν να καλέσω την αστυνομία για να φύγω».
Ο εκπαιδευτικός περιέγραψε μία ακόμη ημέρα στο ΕΠΑΛ, «σε κάποια φάση που ρώτησα που βρίσκεται η μοναδική μαθήτρια του τμήματος και γιατί είναι μόνο αγόρια εδώ, μου είπαν «τη βιάσαμε όλοι μαζί στις τουαλέτες και ψ@@@@ε, και εκεί που κάθεσαι στη κατάληψη εμείς γ@@@@@ε…. να’ ξερες που κάθεσαι…». Στο σημείο αυτό να πω πως αν και όλα αυτά γίνονταν προφανώς για να μου δείξουν πόσο «τρομεροί» είναι αυτό δε σημαίνει πως αν παρουσιασθεί ευκαιρία δεν είναι πιθανό να δράσουν με τον τρόπο που περιγράφουν.
Η σκέψη από την πράξη σε έφηβους χωρίς φρένα δεν απέχει πολύ». «Αυτά που περιγράφω στο συγκεκριμένο τμήμα τα βιώνουν όλοι οι συνάδελφοι, αν και σε μένα μπορεί να υπερέβαλαν επειδή είμαι καινούργιος, ψηλός και κυρίως επειδή έδειξα «ευθαρσώς» την πρόθεση μου να κάνω μάθημα. Όμως οι εκφοβισμοί, η ταπείνωση και ο εξευτελισμός είναι καθημερινότητα για όλους τους εκπαιδευτικούς εκεί μέσα.
Όρια δεν υπάρχουν και μάθημα δε γίνεται ποτέ σε συγκεκριμένα τμήματα. Στη πραγματικά φιλική παρότρυνση κάποιων συναδέλφων αλλά και του διευθυντή εκπαιδευτικών θεμάτων, για «υπομονή» με την αιτιολόγηση πως αυτά είναι «σημεία των καιρών και της κοινωνίας» πως «ΕΠΑΛ είμαστε» πως «έτσι είναι όλα τα ΕΠΑΛ στην Ελλάδα» δεν συμφωνώ. Το ότι είναι μια συνήθης κατάσταση δε σημαίνει πως είναι μια φυσιολογική κατάσταση και σίγουρα δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», σημειώνει μεταξύ άλλων. «Παραιτούμαι λοιπόν λόγω ανωτέρας βίας, και είναι πραγματικά και «ανωτέρα» και ξεκάθαρα βία.
Παραιτούμαι εν τέλει διότι έκρινα τον εαυτό μου ανήμπορο να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους καταστάσεις και υφίσταμαι τις συνέπειες της πράξης μου αυτής. Όσοι όμως δεν παραιτούνται, και δεν εννοώ απλά τους συναδέλφους στο σχολείο, σημαίνει πως θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη παγιωμένη αυτή αρνητική κατάσταση».
Εφιάλτης για έναν 13χρονο στο Βόλο
Για δύο χρόνια δέχονταν bullying ένας 13χρονος μαθητής της Β’ Γυμνασίου με νοητική υστέρηση και χρειάστηκε ένα επεισόδιο μεταξύ των γονιών του και τριών συμμαθητών του, όπως τουλάχιστον είχε καταγγελθεί από τους γονείς τους, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ειδικότερα όπως αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο ο 13χρονος δέχονταν bullying για δύο τουλάχιστον χρόνια από τους τρεις συμμαθητές του και το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης (15-12-2022) ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Μάλιστα πέρυσι είχε γίνει καταγγελία ότι του έδεσαν τα χέρια και έκαψαν την παλάμη του με τσιγάρο. Οι γονείς του 13χρονου, 60 χρόνων ο πατέρας και 50 η μητέρα, αθωώθηκαν για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετώπιζαν, καθώς η γυναίκα απλά είχε επιπλήξει τους συμμαθητές του γιού της και ζήτησε να τον αφήσουν ήσυχο, ενώ η αστυνομία δεν βρήκε το όπλο με το οποίο οι γονείς των τριών κατήγγειλαν ότι απείλησαν τα παιδιά τους.
Επιπλέον έγινε γνωστό ότι το παιδί χθες, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, εκφοβίστηκε εκ νέου λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα και έφυγε από το σχολείο με αποτέλεσμα να τον ψάχνουν οι γονείς του. Σημειώνεται ότι ένας από τους τρεις μαθητές που υπέβαλλαν τον 13χρονο σε bullying τιμωρήθηκε με αποβολή έξι ημερών, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα για να προστατευτεί γενικότερα ο 13χρονος όπως τόνιζαν συνεχώς οι γονείς, ζητώντας να προστατευτεί το παιδί τους.
Οι γονείς ενός από τα παιδιά που έκαναν την καταγγελία, ότι οι γονείς του 13χρονου τους μίλησαν άσχημα και τους απείλησαν με όπλο, έπεσαν σε αντιφάσεις καταθέτοντας για το περιστατικό, ενώ οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι το παιδί τους είναι αυτό που πήρε αποβολή και ότι στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε κλοπή ενός δικύκλου. «Ήρθε τρέχοντας το παιδί μου εκείνη την ημέρα από το σχολείο και έκλαιγε. Τον είχαν πιάσει από το λαιμό και τον απειλούσαν γιατί ήταν “καρφί”.
Δεν άντεξα βγήκα στον δρόμο και μόλις τους είδα να περνάνε -διότι έψαχναν το παιδί μου- τους προειδοποίησα να μην τον ξαναενοχλήσουν. Δεν έβρισα τα παιδιά, ούτε τα απείλησα», υποστήριξε η μητέρα, η οποία δάκρυζε συνεχώς. «Δεν έχω καραμπίνα, δεν είμαι κυνηγός, ένας άνεργος άνθρωπος είμαι που δεν ήμουν καν στο συμβάν με τα παιδιά”, απάντησε στους δικαστές ο πατέρας του 13χρονου. Σε ερώτηση γιατί δεν έχει καταγγείλει ποτέ τους βασανιστές του παιδιού του, απάντησε πως φοβάται μετά για την τύχη του στο σχολείο από τα αντίποινα.
Όταν το προαύλιο ενός ιδιωτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ρινγκ
Ένα βίντεο με εικόνες άγριας βίας που είδε το φως της δημοσιότητας το Νοέμβριο, προκάλεσε ερωτηματικά για το πως λειτουργεί στην πράξη η σχολική κοινότητα, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ιδιωτικό Κολέγιο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα. Μαθητές εμφανίζονται να γρονθοκοπούν και να γρονθοκοπούνται άγρια μέσα στο προαύλιο του ιδιωτικού Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ στην Θεσσαλονίκη, με τον ένα να καταλήγει στο νοσοκομείο φέροντας σοβαρούς τραυματισμούς και με κίνδυνο να χάσει την όραση από ένα μάτι, ενώ άλλοι τέσσερις που φέρονται να του επιτέθηκαν αποβλήθηκαν δια πάντός από το Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ.
Η αντιπαλότητα διαρκείας δύο 17χρονων οδήγησε σε ομαδικό διαπληκτισμό και άγριο ξυλοδαρμό του ενός. Το Κολέγιο έδωσε τη δική του οπτική για το θέμα, για το οποίο υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα. «Μετά τη διοχέτευση και αναμετάδοση εσφαλμένων και ελλιπών πληροφοριών με αφορμή το πρόσφατο και πρωτοφανές περιστατικό βίας ανάμεσα σε μαθητές Λυκείου, που παρόμοιό του δεν έχει συμβεί ποτέ στα 135 χρόνια λειτουργίας του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», και λαμβάνοντας υπόψη την έκταση που πήρε το ζήτημα, αλλά και την επίπτωση της δημοσιότητας αυτής πρωτίστως στην ψυχική υγεία των μαθητών μας, η Διοίκηση του Κολεγίου επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής: – Από την πρώτη στιγμή της αντιπαράθεσης δύο μαθητών, κατά την αποχώρησή τους από το Σχολείο, στις 25 Οκτωβρίου 2022, οι εκπαιδευτικοί μας διαμεσολάβησαν, ως όφειλαν, για να αποφορτιστεί η κατάσταση. – Στη συνέχεια, την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022, ενημερωθήκαμε για περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού που έλαβαν χώρα εκτός σχολικού πλαισίου και καλέσαμε την ίδια μέρα τους εμπλεκόμενους μαθητές και τους διαμεσολαβητές εκπαιδευτικούς, με στόχο την άμεση αποκατάσταση του κλίματος ειρήνης. – Ωστόσο, οι δύο μαθητές, ως συνέχεια του προηγούμενου συμβάντος, διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους, στην αυλή του Λυκείου, και τέσσερις άλλοι επιτέθηκαν σωματικά στον έναν εκ των δύο, στον οποίο δόθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες από τη νοσηλεύτρια του σχολείου. Οι γονείς του μαθητή που τραυματίστηκε ειδοποιήθηκαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.
Όλοι οι μαθητές που ενεπλάκησαν στο περιστατικό αποβλήθηκαν, ενώ οι τέσσερις μαθητές που άσκησαν σωματική βία αποβλήθηκαν διά παντός από το Κολέγιο καθώς, βάσει του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Κολεγίου, η σωματική επίθεση και κακοποίηση είναι μη αποδεκτή, από όπου και αν προέρχεται. – Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος διασφαλίζει την ομαλή επαναφορά των μαθητών στη μαθησιακή τους καθημερινότητα, τόσο αυτών που αποβάλλονται όσο και αυτών που δέχονται την επίθεση.
Από την πρώτη στιγμή, το προσωπικό και η Διοίκηση του Κολεγίου επέδειξε όχι μόνο γρήγορα αντανακλαστικά στα δύο γεγονότα που συνέβησαν εντός του χώρου του Κολεγίου, αλλά κυρίως ενδιαφέρον για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των μαθητών μας, ακόμα και όταν οι συμπεριφορές εκφοβισμού συνέβησαν εκτός του σχολικού πλαισίου και κατά συνέπεια ήταν ανέφικτο να ελεγχθούν από πλευράς μας. Επιπλέον, άμεσα προσφέραμε όλη μας τη φροντίδα και όλους τους διαθέσιμους πόρους στη διαχείριση και αποφόρτιση της κατάστασης, συζητώντας με τους μαθητές των τμημάτων του Λυκείου, ώστε να αντιληφθούν τις σοβαρότατες συνέπειες παρόμοιων περιστατικών. Επίσης, οργανώσαμε ομιλίες με τους συμβούλους ψυχικής υγείας του Σχολείου.
Επιπρόσθετα, ενημερώσαμε τους γονείς των εμπλεκόμενων μαθητών, με τους οποίους και έχουμε, από την πρώτη στιγμή, ανοιχτή επικοινωνία και διάλογο, ώστε από κοινού να διασφαλίσουμε την ψυχική ηρεμία των μαθητών μας. Κάθε περιστατικό βίας εντός του σχολικού πλαισίου τραυματίζει όχι μόνο το ίδιο το θύμα, αλλά και συμμαθητές, εκπαιδευτικούς και διοίκηση. Με δεδομένη την πιστή τήρηση του κανονισμού σε κάθε περιστατικό βίας, εργαζόμαστε, ώστε η αυριανή μέρα – και κάθε μέρα- στην τάξη να είναι ειρηνική, και θέτουμε ως βασική προτεραιότητα την παρακολούθηση όλων των εμπλεκόμενων από ειδικούς επιστήμονες, που θα συνδράμουν στην ομαλή επαναφορά τους στο σχολικό περιβάλλον.
Διατηρούμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με γονείς και μαθητές, με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της συναισθηματικής και γνωστικής τους κατάστασης και της ηρεμίας τους. Ήδη έχει προγραμματιστεί νέα ενημέρωση των γονέων και των μαθητών του Λυκείου. Το Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ είναι ένας χώρος ζωής, ελευθερίας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, δημιουργικής έκφρασης και ελπίδας και θα παρέχει πάντα ένα ασφαλές περιβάλλον στους μαθητές του».
«Αν ακούσουμε κάτι θα έχεις χειρότερα μπελεξίματα»
– Το bullying και οι απειλές σε 14χρονο στον Πύργο Ένα σοκαριστικό βίντεο καταγράφηκε στον Πύργο Ηλείας και είδε το φως της δημοσιότητας τον Αύγουστο. Σε αυτό φαίνεται μια παρέα νεαρών να κάνει ανελέητο bullying σε έναν ανήλικο. Φαίνεται ένα 14χρονο παιδί να έχει περικυκλωθεί από μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, 16 και 18 ετών, και στη συνέχεια να δέχεται διαδοχικά χτυπήματα στο πρόσωπο, ενώ ένα άλλο άτομο τραβά τα πλάνα.
Το ανήλικο θύμα της επίθεσης δεν αντιδρά στα χτυπήματα και στέκεται φοβισμένο όσο δέχεται απειλές και δυνατά χαστούκια. Το 14χρονο θύμα αποκάλυψε πώς ξεκίνησε ο εκφοβισμός του από την ομάδα των νεαρών, οι οποίοι είναι γνωστοί για τη δράση τους στον Πύργο. «Μου έλεγαν τι βλακείες κάνεις και ξεκίνησαν να με χτυπάνε. Έχουν πει αν ακούσουμε κάτι, θα έχεις χειροτέρα μπλεξίματα». Ο 14χρονος είπε πως όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν στο 4ο Γυμνάσιο κάποιοι το βανδάλισαν και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά.
Το μεγαλύτερο ωστόσο σοκ στην υπόθεση ήταν η αποκάλυψη της μητέρας του 14χρονου πως το παιδί της δεν είναι το μόνο «θύμα εκφοβισμού». «Έχουν επιτεθεί και σε άλλα παιδάκια, που φοβούνται να μιλήσουν. Μικρότερα από το δικό μου, που πηγαίνουν ακόμα δημοτικό. Όπου βρουν χτυπούν. Χωρίς λόγο. Αυτά γυρνούν συνέχεια στον Πύργο. Το περιστατικό έγινε σχεδόν έξω από το σπίτι μου. Το χτύπησαν, το απείλησαν και έφυγαν».
Έβρισκε δικαιολογίες για να μην αποκαλύψει τα όσα περνούσε
Άλλο ένα περιστατικό ακραίου σχολικού εκφοβισμού που σημειώθηκε στο Βόλο ήρθε στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες. Θύμα μια 15χρονη, η οποία -όπως καταγγέλλουν οι γονείς της- εκτός από απειλές, δεχόταν μπουνιές και κλωτσιές από συμμαθητές της, με αποτέλεσμα να της σπάσουν το δάκτυλο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν στην τσάντα του κοριτσιού βρέθηκε ένα μαχαίρι, με την μητέρα της να λέει στην ΕΡΤ ότι φοβόταν για τη ζωή της.
Το 15χρονο κορίτσι σιωπούσε από φόβο και έβρισκε διάφορες δικαιολογίες ως απάντηση στους γονείς και τους καθηγητές που το έβλεπαν χτυπημένο. Κάθε μέρα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, βίωνε το εφιάλτη του bullying από συμμαθητές της. «Την απειλούσαν με μαχαίρι και με κατσαβίδι και της έλεγαν μάλλον “δεν θα το πεις ούτε στους καθηγητές, ούτε στους γονείς, γιατί θα σου κάνουμε κακό”» δήλωσε ο πατέρας του 15χρονου κοριτσιού. Ο φόβος την οδήγησε, για να προστατέψει τον εαυτό της, να πάρει μαζί της στο σχολείο μαχαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις μαθητές εκφόβιζαν την 15χρονη από την αρχή της φοίτησής της στο Γυμνάσιο, ενώ είχαν πάρει διήμερη αποβολή για παλαιότερο περιστατικό ξυλοδαρμού εναντίον της. «Φοβόταν για τη ζωή της» ανέφερε η μητέρα του κοριτσιού. «Πήγε και πήρε ένα μαχαίρι και το έβαλε μέσα στην τσάντα της.
Πριν ένα μήνα και κάτι, το οποίο το είδαν κάτι συμμαθήτριες, της το πήραν, το πήγαν στην καθηγήτρια, στην διευθύντρια και από εκεί το μάθαμε» δήλωσε ο πατέρας.
«Του ευχήθηκαν να πάει στον τάφο»
Περιστατικό άγριου bullying ήρθε στο φως της δημοσιότητας σε σχολείο στα Κάτω Πατήσια με θύμα έναν μαθητή της Β’ Γυμνασίου, το Νοέμβριο. «Μου είχαν ρίξει ένα βιβλίο στο κεφάλι. Το πέρασαν για πλάκα. Το είδε μια καθηγήτριά μου και με πίεσε να πάω να το πω στον διευθυντή. Όταν μετά ανέβηκα πάλι στην τάξη και τους είπα ότι τους ήθελαν στο γραφείο κάτω, με έβριζαν και άρχισαν να με χτυπούν. Χτύπησαν και ένα άλλο κορίτσι μέσα στην τάξη» δήλωσε ο μαθητής.
«Τον έβριζαν χωρίς λόγο, του ευχήθηκαν να πάει στον τάφο. Ήταν μπροστά καθηγητής, ο υποδιευθυντής καθόταν επίσης με σταυρωμένα τα χέρια και όταν το παιδί σήκωσε το χέρι του για να προστατευτεί, τότε ο καθηγητής είπε δεν χρησιμοποιούμε βία» ανέφερε η μητέρα του μαθητή. Ένας συμμαθητής τους, που μπήκε στη μέση για να τους χωρίσει, κατάγγειλε ότι δέχθηκε και εκείνος χτυπήματα. «Είχε βάλει ένα στυλό στο χέρι του σαν σιδηρογροθιά και μου το τράβηξε στο κεφάλι» είπε ο μαθητής. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος μαθητής δέχεται επίθεση από συμμαθητές του. «Πήγαν και του κατέβασαν το παντελόνι, αυτό δεν είναι πλάκα, είναι πολύ σοβαρό» αποκάλυψε μία μαθήτρια, η οποία έχει πέσει και εκείνη θύμα bullying.
«Ήρθε ένα παιδί και με χαστούκισε χωρίς λόγο. Με έβριζε μπροστά σε όλο το σχολείο» δήλωσε η μαθήτρια. Φόβος και τρόμος στην «καρδιά» της Αθήνας Αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (19/12) στο Σύνταγμα. Ειδικότερα, δύο κορίτσια επιτέθηκαν σε 16χρονη στην πλατεία Συντάγματος, τραυματίζοντάς τη με μαχαίρι στον μηρό. Οι δύο δράστιδες είναι αδερφές και επίσης ανήλικες. Τον Οκτώβριο μια 15χρονη κοπέλα έπεσε θύμα ληστείας από έναν 12χρονο, στην πλατεία Συντάγματος. Στόχος του 12χρονου ήταν να αρπάξει το κινητό της 15χρονης.
Για να της το αρπάξει πλησίασε τη νεαρή κοπέλα, άρχισε να την σπρώχνει και τελικά τη στρίμωξε σε μια γωνία όπου και άρπαξε το κινητό τηλέφωνο. Όταν το κορίτσι άρχισε να φωνάζει, τις φωνές της άκουσαν αστυνομικοί που βρίσκονταν στην περιοχή. Αφού η 15χρονη τους εξήγησε τι είχε συμβεί, οι αστυνομικοί «χτένισαν» την περιοχή του Συντάγματος, εντόπισαν τον 12χρονο να τρέχει και τελικά τον συνέλαβαν και πήραν πίσω το κινητό τηλέφωνο της κοπέλας.
Επίθεση μέρα – μεσημέρι από συμμορία ανηλίκων σε γυναίκα Άλλο ένα σοκαριστικό περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα μέσα Σεπτεμβρίου με μια ομάδα ανηλίκων να επιτίθεται μέρα – μεσημέρι σε ανυποψίαστη γυναίκα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι νεαροί φαίνεται να περπατούν σε έναν κεντρικό δρόμο της περιοχής και κάποια στιγμή, μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά, περνά από δίπλα τους μία γυναίκα. Εκείνη τη στιγμή, ο ένας από τους τέσσερις της παρέας, την κοιτά κι ενώ την έχουν προσπεράσει, γυρνά πίσω και αρπάζει την γυναίκα, προσπαθώντας να της αποσπάσει την τσάντα.
Το θύμα αντιστέκεται και τότε και το δεύτερο μέλος της συμμορίας αναλαμβάνει δράση, χτυπώντας την. Εξαιρετικά σοκαριστικό είναι το γεγονός πως ο ένας από τους τρεις είναι ένα παιδί μόλις 12 χρόνων. Μάλιστα εξετάστηκε από την αστυνομία το γεγονός να έχουν συμμετάσχει -λίγα 24ωρα πριν από την επίθεση στην γυναίκα- σε ληστεία με θύμα ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, που βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι.
Όχι, δεν είναι πλάκα Άλλο ένα φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες είναι αυτό των διαδοχικών τηλεφωνημάτων που απειλούν για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού ή βόμβας σε σχολείο. Είτε στον Ευκλείδη, είτε στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, είτε σε άλλες σχολικές μονάδες της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, κάποιοι θεωρούν «αστείο» να θέτουν σε συναγερμό τις Αρχές και να γίνουν οι «ήρωες» του σχολείου, που έκαναν «μαγκιά» και έτσι θα γλιτώσουν ένα διαγώνισμα ή λίγες ώρες από το μάθημα. Ακόμα και το παραπάνω, όσο και αν δεν το δίνουμε τόση σημασία, αποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σημερινή νεολαία. Όλα, κομμάτια μιας συνολικής εικόνας, που μόνο προβληματισμό και έντονη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει.