Γκράφιτι στο Ωραιόκαστρο – Βανδαλισμός η “τέχνη”- Πότε θα καθαριστούν;

Το “γκράφιτι” στο Ωραιόκαστρο.

Το γκράφιτι είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου και αποτελεί ένα είδος έκφρασης και τέχνης στον δημόσιο χώρο. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν κάποια από αυτά είναι πραγματικά έργα τέχνης που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι ζωγράφοι!

Κάποιοι όμως έχουν μπερδέψει την εξαιρετική τέχνη του γκράφιτι με την βρωμιά. Λέξεις και σχήματα γραμμένα με μπογιές σε τοίχους, σε πινακίδες σε κάδους απορριμμάτων σε βιτρίνες σε κτίρια σε κολώνες και όπου αλλού μπορεί να βάλει ο νους σας. Τα βλέπουμε άλλωστε καθημερινά παντού γύρω μας. Κάποια από αυτά προσβάλλουν τη δημόσια αιδώ ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζουν την αισθητική των κτιρίων αλλά και των περιοχών γενικότερα. Ειδικά όταν γίνεται σε κτίρια χωρίς άδεια είναι αξιόποινη πράξη καθώς αποτελεί καταστροφή δημόσιας ή/και ιδιωτικής περιουσίας (βανδαλισμός).

Στο άρθρο μας θα επικεντρωθούμε σε ένα συγκεκριμένο κτίριο του Δήμου μας, που κάτω από άλλες συνθήκες σε μια ανεπτυγμένη Ευρωπαϊκή πόλη το 2023 θα αποτελούσε στολίδι και θα τύγχανε της δέουσας προσοχής των υπευθύνων, τόσο για τη συντήρηση όσο και για την καθαριότητά του. Και να φανταστεί κανείς ότι δεν έχουμε και πολλές τέτοιες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Δήμο μας.

Ο λόγος λοιπόν, για το κτίριο Ιωάννης Καποδίστριας που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Τραπεζούντος στην καρδιά του Ωραιοκάστρου. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος «Θησέας». Ένας πολυχώρος ο οποίος εξυπηρετεί δεκάδες πολιτών καθημερινά καθώς εκεί στεγάζονται τα ΚΑΠΗ, η δημοτική βιβλιοθήκη, η τεχνική υπηρεσία, ιατρείο και κοινωνική μέριμνα.

Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό ο εξωτερικός χώρος έχει αφεθεί στο έλεος της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας των υπευθύνων, καθώς η παντελής έλλειψη συντήρησης και αποκατάστασης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Είναι περίεργα ανεξήγητη και προκλητική, δείχνοντας παράλληλα σημάδια παρακμής και ανικανότητας. Και στη διοίκηση κόπτονται ότι προάγουν και πολιτισμό.

ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΙΛΑΜΕ;

Τρόποι για την αποφυγή τέτοιων πράξεων υπάρχουν. Δεν εφαρμόζονται από τη διοίκηση. ΓΙΑΤΙ;
Τρόποι για την αποκατάσταση τέτοιων βανδαλισμών υπάρχουν. Δεν εφαρμόζονται από τη διοίκηση. ΓΙΑΤΙ;

Η τραγικά άθλια και ντροπιαστική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κτίριο, είναι ασέβεια πρώτα προς τους δημότες και έπειτα προς το πρόσωπο του Δημάρχου ο οποίος μας άφησε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά. Δεν μας τιμά και δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο. Θα πρέπει άμεσα οι υπεύθυνοι εκτός από τις επικοινωνιακές φιέστες να ασχοληθούν σοβαρά με τον καθαρισμό του χώρου. Ίσως και να έχουν προγραμματίσει να το κάνουν ένα μήνα πριν τις εκλογές για να δείξουν δήθεν “έργο” ρίχνοντας στάχτη στα μάτια προσπαθώντας να αποσπάσουν την ψήφο του κόσμου. Να δούμε αν θα βγούμε αληθινοί.

Κρίμα.
Ελπίζουμε ότι σύντομα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους και ο καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει.