Η ιατρική σχολή του Harvard μελέτησε αν η συχνότητα της εκσπερμάτωσης μπορεί να προστατεύει από τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Πόσες φορές μειώνουν κατά 33% αυτόν τον κίνδυνο.
Eρευνητές της ιατρικής σχολής του Harvard θέλησαν να μελετήσουν τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δεκαετή παρακολούθηση αρχικής ανάλυσης, που ανέφερε ότι η συχνότητα της εκσπερμάτωσης να μπορεί να σχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Πρόκειται για ασθένεια “για την οποία έχουν εντοπιστεί λίγοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου”.
Στην πρώτη μελέτη πήραν μέρος 31.925 άνδρες που απάντησαν σε ερωτήσεις, σχετικές με τη συχνότητα εκσπερμάτωσης από το 1992 έως το 2010.
Η μέση μηνιαία συχνότητα εκσπερμάτωσης αξιολογήθηκε σε τρία χρονικά σημεία: ηλικία 20-29 ετών, ηλικία 40-49 ετών και το προηγούμενο έτος από τη διανομή ερωτηματολογίου.
Διαπιστώθηκε πως 3.839 άνδρες διαγνώστηκαν στο διάστημα της έρευνας, με καρκίνο του προστάτη και ότι όσοι είχαν υψηλότερο ποσοστό εκσπερμάτωσης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν όγκους του προστάτη.
Η συχνότητα εκσπερμάτωσης στην ηλικία 40-49 ετών συσχετίστηκε θετικά με τον, τυποποιημένο για την ηλικία, δείκτη μάζας σώματος, τη σωματική δραστηριότητα, το διαζύγιο, το ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και την κατανάλωση συνολικών θερμίδων και αλκοόλ.
Η χρήση του τεστ ειδικού προστατικού αντιγόνου έως το 2008, ο αριθμός των δοκιμών και η συχνότητα της βιοψίας προστάτη ήταν παρόμοια σε όλες τις κατηγορίες συχνότητας.
Οι συγγραφείς της δημοσίευσης τόνισαν πως “βρήκαμε ότι οι άνδρες που ανέφεραν υψηλότερη, σε σύγκριση με χαμηλότερη, συχνότητα εκσπερμάτωσης στην ενήλικη ζωή, είχαν λιγότερες πιθανότητες στη συνέχεια να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη.
Αυτή η μεγάλη προοπτική μελέτη παρέχει τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι σήμερα για τον ευεργετικό ρόλο της εκσπερμάτισης στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη”.
Σε ό,τι αφορά την ακριβή εκτίμηση για το πόσες φορές οι άνδρες πρέπει να εκσπερματώνουν κάθε μήνα, η ομάδα των ερευνητών είπε ότι 21 φορές μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο του προστάτη.
Τα στοιχεία έδειξαν πως όσοι έφταναν σε αυτόν τον αριθμό, είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους.
Δεν κατάφεραν να βρουν το λόγο που βοηθά η εκσπερμάτωση τον προστάτη. Εικάζεται πως ενδέχεται να απομακρύνει τις τοξίνες από το σύστημα.
Άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η κληρονομικότητα.